Beograd - Podzemni grad

Ovde možete da postavite svoje poučne priče o životu i o raznim pojavama koje nas okružuju a iz kojih možemo naučiti i podsetiti se šta su najlepše životne vrednosti :)

Počasni naziv je "Žikin kutak" jer je Žika započeo ovu divnu tradiciju da nas uveseljava i podučava sa svojim divnim pričama.

Naravno svi su dobrodošli da dodaju svoje priče :D

Beograd - Podzemni grad

Postod Zika » 08 Jul 2013, 21:27

Beograd je u 1.veku nove ere, kad mnoge evropske prestonice nisu bile ni rođene, imao vodovod, koji je išao od Malog Mokrog Luga do Kalemegdana, i koji je trajao 18 vekova.

Da li ste znali da ispod Beograda postoji čitav jedan grad? Sačinjen od pećina, laguma i tajnih prolaza. Doskoro je sve to bila neka vrsta vojne tajne i pristup u beogradsko podzemlje bio je zabranjen. Prvi detaljan opis i istraživanje Beograda ispod Beograda objavili su u istoimenoj knjizi Zoran Nikolić i dr Vidoje Golubović. Povodom svoje nove knjige "Grad tajni" Zoran Nikolić poveo nas je u tajne tašmajdanskih pećina.
Šetaju Beograđani svaki dan Tašmajdanom a da pojma nemaju šta se krije ispod njihovih nogu.
"Na beogradskom podzemlju mogle bi da nam pozavide mnoge svetske metropole. Ove stene stare su od 6 do 8 miliona godina. Otkrili su ih stari Rimljani pre 20 vekova, i iz ovog kamenoloma vadili su kamen od kog su sagradili čuveni rimski vodovod, koji se nalazio 26 metara iznad nas, na Tašmajdanu. I sad zamislite ovo- Beograd je u 1. veku nove ere, kad mnoge evropske prestonice nisu bile ni rođene, imao vodovod, koji je išao od Malog Mokrog Luga do Kalemegdana, i koji je trajao 18 vekova.
Utroba Tašmajdana jedna je od najvećih beogradskih tajni. Zamislite šta je sve za dve hiljade godina ostalo sakriveno u 10 hiljada kvadratnih metara laguma, pećina i podzemnih odaja ispod Taša, jer su brojni prolazi i tuneli tokom Drugog svetskog rata minirani, a onda i zazidani. Istražene su svega tri pećine.
Ne da nismo od juče, već znamo gde je Karađorđe skrivao svoj štab tokom Prvog srpskog ustanka kad je otimao varoš od Turaka. I gde su naši preci-žene, nejač i starci našli zaklon od stravičnog austrougarskog bombardovanja u Prvom svetskom ratu.
"Ovde je kasnije sakrivana gradska opština, kad je počeo Drugi svetski rat, Beograd je imao jednu opštinu, tu su se skrivali da bi na kraju nemački komandant Aleksandar Fon Ler napravio podzemno sklonište za svoju komandu za jugoistok koja je sedela u Saveznoj skupštini. E sad priča o pećinama je priča o dodiru svih tih koji su protutnjali ovuda", objašnjava Zoran Lj. Nikolić, novinar, autor romana "Grad tajni".
A tutnjali su, rušili, gradili i opet rušili Beograd 37 puta i Kelti, i Rimljani, i Huni, i Sloveni, i Turci, i Nemci. Sve te istorijske, ali i praistorijske peripetije čuvaju se u utrobi Beograda, koja se prostire ispod Banovog brda, zemunskog Gardoša, Senjaka, Tašmajdana do Kalemegdana. Mnoge svetske metropole o tome samo mogu da sanjaju. Jer da to imaju one bi svakako postale najveća turistička atrakcija, što bi Beograd svakako morao da iskoristi.
Korisnikov avatar
Zika
 
Postovi: 692
Pridružio se: 20 Avg 2012, 00:17
Lokacija: Kanada

Re: Beograd - Podzemni grad

Postod Član 257 » 08 Jul 2013, 23:28

Ziko jedva sam cekala da se raspises.
Bas mi se dopada tema o gradu u kojem zivim
Ja mnogo volim Beograd i izabrala sam da u njemu zivim pa sam shvatila da bi bas bilo lepo da znam neke zanimljive price o njemu, osim onih standardnih, da mogu da pricam prijateljima kada dodju u posetu. Posebno volim te tajanstvene... :svekul:
"Vaše unutrašnje biće vas uvek vodi ka onome šta želite. Ono vas nikada ne štiti od nečeg drugog." Abraham
Korisnikov avatar
Član 257
 
Postovi: 804
Pridružio se: 25 Okt 2012, 12:30

Re: Beograd - Podzemni grad

Postod Zika » 09 Jul 2013, 00:58

Draga Zdenka, pronasao sam jos nesto o Beogradu-Tajne Beograda, video.
http://youtu.be/qDdOErXFe4o
Korisnikov avatar
Zika
 
Postovi: 692
Pridružio se: 20 Avg 2012, 00:17
Lokacija: Kanada


Povratak na Poučne priče (Žikin kutak)

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron