Zen

Abraham, Pleiadians, EFT, Vizuelizacija, Audio knjige, Meditacija, Afirmacije, Silva metod, Tehnike za privlačenje novca, Binauralni zvuci

Zen

Postod Član 257 » 17 Nov 2012, 15:07

Volela bih da se javi neko ko ima iskustva sa primenom ove filozofije u zivotu. Na internetu imam mnogo informacija, ali bih volela da čujem lično iskustvo. Hvala.
"Vaše unutrašnje biće vas uvek vodi ka onome šta želite. Ono vas nikada ne štiti od nečeg drugog." Abraham
Korisnikov avatar
Član 257
 
Postovi: 804
Pridružio se: 25 Okt 2012, 12:30

Re: Zen

Postod Član 257 » 25 Nov 2012, 14:32

Član 257 je napisao:Volela bih da se javi neko ko ima iskustva sa primenom ove filozofije u zivotu. Na internetu imam mnogo informacija, ali bih volela da čujem lično iskustvo. Hvala.

Prošlo ne nekoliko dana otkad sam postavila pitanje o Zenu. Četrdeset četiri osobe su pogledale post (znači zanima vas), niko se nije javio (znači nema dovoljno iskusnih). A ja sam za to vreme počela da istražujem Zen i da ga polagano uvodim kroz praksu u moj život i evo šta sam sve do sada otkrila.

Zen je naziv škole koja se smatra čuvarem i prenosiocem Budine mudrosti koju je On stekao kroz iskustva meditacije. Zenu je, pre svega drugog, važna spoznaja koja se dobija putem lične povezanosti sa svojim Izvorom nego bilo kakvo teoretisanje. (ovo mi se najviše dopalo jer se tako lepo uklopilo u Abrahamova učenja).
Za Zen je bitno vlastito probuđenje, mudrost koja je univerzalna i dolazi kroz ličnu spoznaju. U Zenu je takođe važan i sadašnji trenutak u kojem trebamo biti uronjeni svim čulima.
Da pojasnim kako sam ja to "narodski" shvatila: kroz stanja meditacije otklanjamo sve što je ovozemaljsko stečeno i povezujemo se sa vlastitim Izvorom, sa onim što je važno, dolazimo do LIČNIH odgovora naša traženja, na rešenja koja su za NAS idealna, bez uplitanja zemaljskih teorija i kodeksa ponašanja. U Zenu je razgovor sa samim sobom važniji od svega. Svako ima svoje unutrašnje Ja i svako je na ovom svetu zbog različitih iskustava, svako je prošao različit život i različito pojmi stvari oko sebe pa prema tome ODGOVOR NA PITANJA NE LEŽI NI U JEDNOJ NAPISANOJ KNJIZI NITI RELIGIJI NITI TUMAČENJU NEGO SAMO U KONTAKTU IZMEĐU NAS I NAŠEG BOGA. Ovo mi se veoma dopalo. Dopalo mi se jer samo mi znamo kako je nama i šta mi želimo. Niko bolje od nas to ne može znati. Ali umesto da rešenje potražimo od nekog ko to takođe zna (našeg unutrašnjeg Izvora) mi često predajemo naš slučaj u ruke drugih teoretičara koji to ni približno ne mogu da osete. Čitamo uopštene knjige pisane na temelju tuđih iskustava i traženja. I tu je greška. Zato veoma malo ljudi uspe da pronađe sebe. Traži ga na pogrešnom mestu. I rešenja traži na pogrešnom mestu. Jedino pravo rešenje je ono koje dolazi IZ nas samih. Niti jedno drugo.
Zen bi bilo lakše objasniti kao sintezu Abrahamovih učenja i učenja Ekarta Tola mada je Zen stariji od svega, pa to objašnjenje nije na mestu. Otkad sam pročitala ove stvari na internetu prvo mesto u mom životu je zauzela meditacija. I kroz samo nekoliko dana Zazen meditacije dopustila sam više spoznaje o sebi nego čitajući sve knjige zajedno. Neke veoma važne stvari su se same od sebe rešavale. Bez mog uplitanja. Zazen-meditacija mi je otkrila mnoge meditativne položaje koje nisam znala, a prilagođene su svima koji imaju problema sa meditacijom u klasičnim položajima. Takođe sam otkrila i Tai Chi Chuan-pokretnu meditaciju. Ali Tai Chi je sasvim druga tema.
U Zenu je sadašnji trenutak jako važan. Uživanje u otvaranju svih pet čula i uronjavanje u ono što trenutno Jeste. Kad radiš nešto-u tome si. Nisu ti misli negde tamo. Prisutan si. Svestan.
Nigde manje reči nego u zvaničnom objašnjenju onoga što je Zen i nigde veća i šira spoznaja svega nego u toj jednostavnosti.
Nema ništa bolje za ostvarenje svega što želimo nego proces meditacije. Meditacija je najbolja stvar na planeti. Svaki pas i mačka to znaju i meditiraju svaki dan. Utišavanje mentalne buke i brbljajućih stečenih programa i podataka da bi čuli ono što je važno-to je prava stvar! Abraham se toliko upinje da objasni važnost meditacije. Kroz primenu Zena meditacija postaje nikad lakša. Sve što želimo ulazi u iskustvo tako lako...

http://www.youtube.com/watch?v=W2yk1lsi9RM

http://www.youtube.com/watch?v=dDJ_wbjBL6c

:)
"Vaše unutrašnje biće vas uvek vodi ka onome šta želite. Ono vas nikada ne štiti od nečeg drugog." Abraham
Korisnikov avatar
Član 257
 
Postovi: 804
Pridružio se: 25 Okt 2012, 12:30

Re: Zen

Postod sarah » 25 Nov 2012, 16:08

Član 257 je napisao: Svako ima svoje unutrašnje Ja i svako je na ovom svetu zbog različitih iskustava, svako je prošao različit život i različito pojmi stvari oko sebe pa prema tome ODGOVOR NA PITANJA NE LEŽI NI U JEDNOJ NAPISANOJ KNJIZI NITI RELIGIJI NITI TUMAČENJU NEGO SAMO U KONTAKTU IZMEĐU NAS I NAŠEG BOGA.Jedino pravo rešenje je ono koje dolazi IZ nas samih. Niti jedno drugo.
Meditacija je najbolja stvar na planeti. Svaki pas i mačka to znaju i meditiraju svaki dan. Utišavanje mentalne buke i brbljajućih stečenih programa i podataka da bi čuli ono što je važno-to je prava stvar! Abraham se toliko upinje da objasni važnost meditacije. Kroz primenu Zena meditacija postaje nikad lakša. Sve što želimo ulazi u iskustvo tako lako...


Draga član 257

Ovo što si napisala i jeste bit samospoznaje! Ja sam neko ko voli da čuje tuđa mišljenja ali samo zato što želim da uporedim svoje zaključke i ono do čega sam došla da bih videla gde sam i koliko sam odmakla :) ali Uvek uradim onako kako ja osećam da treba :D
Meditiram dva puta dnevno i slobodno mogu da kažem da od kada to praktikujem moj život se rapidno menja, moj unutrašnji svet je postao omiljeno mesto na kojem u toku dana provodim vreme, ljubav prema sebo samoj je postala čvršća ako tako mogu reći, i sve u svemu postla sam smirenija i zaljubljenija u svoj način života :)
A Moj mačor je pravi Zen majstor i od njega se učim opuštanju i uživanju :P
Korisnikov avatar
sarah
 
Postovi: 496
Pridružio se: 05 Sep 2012, 14:24

Re: Zen

Postod Član 257 » 25 Nov 2012, 17:02

sarah je napisao:A Moj mačor je pravi Zen majstor i od njega se učim opuštanju i uživanju :P

Pa to ti pričam... :P

Što se tiče čitanja knjiga i usvajanja onoga što u njima piše, uporedila bih to sa učenjem vožnje automobila. Možeš se poslužiti instrukcijama da naučiš kako se vozi automobil, ali sam biraš koji ćeš auto kupiti, koga ćeš u njemu voziti i gde ćeš se sa njim odvesti. Tako isto i za silnu teoriju u vezi Univerzalnih zakona. To je moje mišljenje.
"Vaše unutrašnje biće vas uvek vodi ka onome šta želite. Ono vas nikada ne štiti od nečeg drugog." Abraham
Korisnikov avatar
Član 257
 
Postovi: 804
Pridružio se: 25 Okt 2012, 12:30

Re: Zen

Postod Vlajko » 02 Dec 2012, 11:30

Ako ti zafali štiva za čitanje.. evo neiscrpnog linka :o

http://www.ivantic.net/ostale_knjiige.htm

I Zen zauzima svoje mesto negde u drugom delu stranice..skroluj polako ;)

a mogu se skinuti ovi naslovi:

D. T. Suzuki: Uvod u zen

D. T. Suzuki / E. From: Zen budizam i psihoanaliza

Zen danas - klasični i novi tekstovi

Zen priče

Zen priče - Osho

Mumonkan - zbirka zen-koana

Jasutani - roši

Predavanja o zazenu

Detaljna uputstva o zazen meditaciji

Japanska haiku poezija - Vladimir Devide

Ja još uvek primenjujem neki svoj Zen kombinovan od više različitih učenja, a primenljiv na sebi 8-)
I kad me neko pita kako si..odgovor je: hvala na pitanju dobro sam :D
Svest je trag – Znanje je pomagalo – Ljubav je odgovor :D
Korisnikov avatar
Vlajko
 
Postovi: 41
Pridružio se: 28 Okt 2012, 01:25

Re: Zen

Postod Član 257 » 02 Dec 2012, 13:58

Vlajko, hvala ti! :D
"Vaše unutrašnje biće vas uvek vodi ka onome šta želite. Ono vas nikada ne štiti od nečeg drugog." Abraham
Korisnikov avatar
Član 257
 
Postovi: 804
Pridružio se: 25 Okt 2012, 12:30


Re: Zen

Postod ThankYou » 11 Jun 2013, 22:37

Postoji predivna knjižica Tič Nat Hana, vijetnamskog učitelja, koja na veoma pristupačan način govori o tome kako primeniti Zen u svakodnevnom životu.
A, da, knjiga se zove "Mir u svakom koraku".

"Udišem, unosim mir u svoje telo,
Izdišem, smešim se.
Obitavam u sadašnjem trenutku,
Znam da je ovo čudesan trenutak!
"


Zvuči poznato, zar ne :) Kao što reče neko, svi mistici dolaze iz iste zemlje i govore istim jezikom...
ThankYou
 
Postovi: 15
Pridružio se: 10 Jun 2013, 23:44

Re: Zen

Postod Krijesnica » 12 Jun 2013, 12:24

Draga Članice, uopće nisam vidjela da je ova tema otvorena, inače bismo ti i ja od početka tu bile najaktivnije :D Sve pohvale za temu, konačno se netko sjetio i drevnih učenja, puna mi je kapa ovih New Age filozofija.

Zenom se bavim tek nekoliko mjeseci, i time je moj život počeo doživljavati preobrazbu. Sve što mi ovdje nastojimo postići afirmacijama, vizualizacijama, pozitivinim mislima, zakonom privlačnosti i dopuštanja, raznim tehnikama disanja, baš sve to i puno, puno više spontano dolazi kroz tu najjednostavniju tehniku meditacije, koju predstavlja Zen. Koncentracija na dah, gdje pritom ne utječemo na ritam disanja, naziva se samatha. Promatranje vlastitih misli, bez sudjelovanja u razmišljanju, iliti stjecanje uvida, naziva se vipassana. Zen se sastoji od to dvoje. To je sve ono što trebamo raditi u meditaciji da bismo postigli duhovni napredak i uronili u samospoznaju. Kada to uspijemo, iscjeljenje, poboljšanje životnih okolnosti i unutarnji mir dolaze sami od sebe. Ništa drugo ne trebamo raditi, nikakve afirmacije, vizualizacije i što sve ne. To je namijenjeno onima koji žele poboljšati život, ali nisu zainteresirani za spoznavanje samoga sebe. A mnogi ne znaju da spoznavanjem samoga sebe spontano dolaze do rješenja svojih problema (koji to većinom nisu, nego su proizvod našeg uma), kao i do iscjeljenja. Um je taj koji stvara sve probleme, brige, mentalne i tjelesne bolesti. Kada ga utišamo, i naučimo ga kontrolirati (kao što to radimo u Zenu), shvaćamo da zapravo nemamo problema i da uopće nismo bolesni. Tada se počnu dešavati čuda.

Eto, tako sam ja shvatila i doživjela ovu filozofiju, koju od tada preporučujem baš svima. To je ono što mogu svi, odvojiti deset minuta dnevno i samo disati, i potom gledati kako im se život preobražava iz gusjenice u predivnog šarenog leptira.
Krijesnica
 

Re: Zen

Postod sarah » 12 Jun 2013, 14:03

Krijesnica je napisao:Koncentracija na dah, gdje pritom ne utječemo na ritam disanja, naziva se samatha. Promatranje vlastitih misli, bez sudjelovanja u razmišljanju, iliti stjecanje uvida, naziva se vipassana.
To je ono što mogu svi, odvojiti deset minuta dnevno i samo disati, i potom gledati kako im se život preobražava iz gusjenice u predivnog šarenog leptira.


Krijesnice hvala ti i mnogo si lepo opisala samu suštinu rada na sebi :)
Znači kada uspemo da postignemo samatha i vipassana, mi postajemo posmatrači, a na pozornici sopstvenog života igra se komad sa uzbudljivim preokretima i ostvarenjima o kojima nismo ni slutili da će se odigrati, i to bez naših upliva i intervencija :D
Korisnikov avatar
sarah
 
Postovi: 496
Pridružio se: 05 Sep 2012, 14:24

Sledeća

Povratak na Tehnike, alati i učenja

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost