nagomilavanje emocija...

Moć misil, kako misliti pozitivno, kako izgraditi zdrav stav, sumnja, ljubav, ljubav prema sebi, zahvalnost
Post Reply
User avatar
nannylilihipik
Posts: 14
Joined: 20 Sep 2013, 10:54
Location: https://www.facebook.com/nannycrochetland
Contact:

nagomilavanje emocija...

Post by nannylilihipik »

sad vi meni recite... kako protiv ovoga, nagomilavanja, neprimetnog... nekada ne primetim da mi se sakuplja negativna energija, cak naprotiv osecam se super, a onda se desi kap i prelije casu... pa skontam da sam verovatno potiskivala emociju... ali kako da to prepoznamo i promenimo sve na vreme, jer posle bude bash depresija par dana... i onda se osetim umorno i tuzhna sam, negativna... ja sam od onih ljudi kojima se neka tezha emocija ne vidi, mislim ne vidi se da me neshto ipak tishti, pa svi misle da me briga i da sam razmazhena jer za neke sitnice ispoljavam emiciju, ali za neke krupne stvari ne... to se konkretno odnosi na meni jako bliske ljude... porodicu... ne mogu da nadjem zajednichki jezik sa njima nikako... osecam krivicu, preispitujem svoje postupke i ponashanje do sitnih detalja i onda lepo bude sve josh gore...
Krijesnica

Re: nagomilavanje emocija...

Post by Krijesnica »

Što radiš kada osjetiš da te obuzima negativna emocija? Kako se ponašaš?
Зоран
Posts: 203
Joined: 27 Mar 2013, 15:02

Re: nagomilavanje emocija...

Post by Зоран »

nannylilihipik, pozdrav... Svaka emocija ima posebno mesto u našim životima, bilo da je ona negativna ili pozitivna. Jednostavno mora da se desi da bi nešto iz nje zapazili i naučili. Negativne emocije imaju daleko veću snagu i daleko više se uči na njima. Kada smo negativni, onda se više okrećemo sebi i lakše nam je neke stvari uvideti.. Samo pusti neka se dešava i posmatraj šta ima da ti kaže... Kao što posle kiše dođe sunčano vreme, tako i posle negativne emocije dođu pozitivne. Ti ciklusi su jednostavno takvi. Pokušaj da zavoliš svoje negativne emocije, sve ono što ih je prouzrokovalo... Ne osuđuj nego samo posmatraj... I sve će ti se samo ka'sti...:) Ljubav i samo ljubav...:)
User avatar
nannylilihipik
Posts: 14
Joined: 20 Sep 2013, 10:54
Location: https://www.facebook.com/nannycrochetland
Contact:

Re: nagomilavanje emocija...

Post by nannylilihipik »

Krijesnica wrote:Što radiš kada osjetiš da te obuzima negativna emocija? Kako se ponašaš?

hvala na odgovorimaaaaa :zdravica:

mene kad obuzme negativna emocija uglavnom, kada je blazheg intenziteta, umem da se distanciram i da se usmerim na neshto kreativno... medjutim... kada dodje do tachke gde se osetim nekako beziizlazno pochnem da panichim, plachem i nekako histerishem :lol: ne umem da budem strpljiva pa se u kontaktu sa blizhnjima svadjam, besnim, i tome slichno... nekako ne umem da u prvom trenutku spustim loptu... to se odnosi na stvari koje ne mogu da kontrolishem ili na one situacije gde se osetim nemocno... ne znam kako da promenim to kod sebe, jer kad god sam pokushala da na neki nachin iskuliram doshlo je do kontraefekta i nagomilavanja emocija... negde greshim u pristupu, a ne znam gde i ne znam kako da se postavim kada dodje do takvih situacija a da opet moja reakcija bude civilizovana :mrgreen: a sa druge strane da time ne dodje do guzhenja te emocije i talozhenja iste... jer posle ispliva sve i onda bude exsplozija josh gora... kapirate shta hocu da kazhem...? :zdravica:
User avatar
nannylilihipik
Posts: 14
Joined: 20 Sep 2013, 10:54
Location: https://www.facebook.com/nannycrochetland
Contact:

Re: nagomilavanje emocija...

Post by nannylilihipik »

Зоран wrote:nannylilihipik, pozdrav... Svaka emocija ima posebno mesto u našim životima, bilo da je ona negativna ili pozitivna. Jednostavno mora da se desi da bi nešto iz nje zapazili i naučili. Negativne emocije imaju daleko veću snagu i daleko više se uči na njima. Kada smo negativni, onda se više okrećemo sebi i lakše nam je neke stvari uvideti.. Samo pusti neka se dešava i posmatraj šta ima da ti kaže... Kao što posle kiše dođe sunčano vreme, tako i posle negativne emocije dođu pozitivne. Ti ciklusi su jednostavno takvi. Pokušaj da zavoliš svoje negativne emocije, sve ono što ih je prouzrokovalo... Ne osuđuj nego samo posmatraj... I sve će ti se samo ka'sti...:) Ljubav i samo ljubav...:)


izvinjavam se na duplom postu... ali moram da odgovorim... kod mene je suprotno... ja kada sam negativna, onako kad je to jako... ja to nekako usmerim na buku ako me razumesh... tj. ja to tako izbacujem, a kad to prodje onda sam depresivna... totalno pogreshno, znam...
Зоран
Posts: 203
Joined: 27 Mar 2013, 15:02

Re: nagomilavanje emocija...

Post by Зоран »

Pre svega i najbitnije od svega, nikada nemoj misliti da nešto radiš pogrešno. Samo učiš, pa ne možeš ni znati da li je nešto pogrešno ili ne... Svi tako učimo. Treba izbaciti sve suvišno iz sebe, a potom sve shvatiti kao nagradu. Jer, da bi nešto shvatili to mora i da nam se događa... A uz puno ljubavi sve se prevazilazi ... Pozdrav...
Krijesnica

Re: nagomilavanje emocija...

Post by Krijesnica »

Kada osoba osjeti da ju obuzima negativna emocija, prva nesvjesna reakcija je zadržavanje daha. Zadržavanjem daha ta niskofrekventna energija se pohranjuje u tvoj solarni pleksus i ondje se nagomilava. Osoba to percipira kao da ju je negativna emocija "prošla". Zatim naiđe sljedeća i reakcija je ista. Nakon par dana, kada je teret već prilično težak, dovoljan je mali okidač pa da se sve razleti u svim smjerovima.
Najprije, kada se pojavi negativna emocija, DIŠI. Kakav god ti je ritam disanja, koje god dubine da jeste, samo diši i nipošto ne zaustavljaj dah. "Prodiši" emociju i dopusti da se ona rastvori. Ako istovremeno naiđu suze, isplači se. To je isto oblik oslobađanja energije. Engleska riječ "emotion" (emocija) je skraćenica od "energy in motion", u prijevodu "energija u kretanju". Emocija nije ništa drugo nego energija koja uđe u tebe, a ti biraš hoćeš li je zadržati ili joj dopustiti da izađe. Korisno je i da uzmeš olovku i papir i napišeš kako se osjećaš. Prihvati činjenicu da je tako kako jest. Opiranje tome da se osjećaš loše stvara još veću blokadu i dodatno otežava situaciju. Prihvaćanje i dopuštanje postojanju emocije otvara vrata kroz koja će ona proći i napustiti te.

Evo još jedne zanimljivosti:
Image

Ovo je skala na kojoj se vide energetske razine na kojoj se nalaze pojedinačne emocije. Ajmo reći da si ti trenutno ljubomorna. Ljubomora je pod brojem 20. Ako si ljubomorna na nekoga, gotovo je nemoguće da već u idućem trenutku pomisliš tu osobu i doživiš osjećaj zadovoljstva, koje je pod brojem 7. Prva emocija koja je za stupanj iznad ljubomore jeste bijes. Bijes ima višu frekvenciju od ljubomore, stoga je korisno da počneš osjećati bijes prema toj osobi. Nakon toga slijedi osveta. Ovdje se ne govori o aktivnom činu osvete, već o emociji. Korisno je da zamisliš scenu u kojoj se osvećuješ toj osobi. Sigurno ćeš se nakon toga osjećati bolje, što znači da si sada samo ljuta na nju. I tako dalje. Stvaraj misli, korak po korak, koje će te dovesti do stupnja dosade. Tada si gotovo neutralna prema toj osobi. Svaka misao o njoj ti je dosadna. Sama osoba postaje ti dosadna. Nakon toga slijedi zadovoljstvo. Budući da je dosada neutralno stanje, imaš priliku prepoznati nešto pozitivno u situaciji koja se dogodila, i iz nje izvući pouku. Tada postaješ zadovoljna i put prema višim, pozitivnijim emocijama je olakšan.
Post Reply