Proces prisutnosti

Abraham, Pleiadians, EFT, Vizuelizacija, Audio knjige, Meditacija, Afirmacije, Silva metod, Tehnike za privlačenje novca, Binauralni zvuci
Ivs
Posts: 33
Joined: 28 Aug 2013, 00:01

Re: Proces prisutnosti

Post by Ivs »

I da, to sto kaze Krijesnica, i meni se desava isto ssto mi se desavalo pre Procesa, ali sada sam svesna sta se desava. I biram da odgovaram umesto da reagujem kao pre, mada ne uspeva mi uvek.
Зоран
Posts: 203
Joined: 27 Mar 2013, 15:02

Re: Proces prisutnosti

Post by Зоран »

Pozdrav svima. :)

Put ka bilo kakvom saznanju vodi kroz razumevanje. A život je interesantan jer nam uvek ponavlja situacije da bismo razumeli. Sve je u nama. Samo treba osećati, posmatrati, razumeti pa reagovati, ukoliko posle svega toga i bude potrebe za reakcijom... :)
Krijesnica

Re: Proces prisutnosti

Post by Krijesnica »

Suputnici, kako napredujete? :D
User avatar
Suri
Posts: 44
Joined: 06 Sep 2013, 11:16

Re: Proces prisutnosti

Post by Suri »

Kod mene je haos, ne znam da li to ima veze sa tim što imam jako problematičnu porodicu, 1000 i 1 problem, tenzije, nerešenih problema, ...Ili je to sve još pojačano Procesom, ne znam šta da mislim, ali poslednja nedelja mi je nesnošljiva, toliko stresa da me glava zaboli u sekundi i dođe mi da umrem. Eto kako napredujem. Kao što rekoh više ni sama ne znam je li to uopšte povezano sa Procesom ili je to samo moj život takav. :totalnolud: :totalnolud: :totalnolud: :totalnolud: :totalnolud: :totalnolud: :aloalo: :aloalo: :aloalo: I svi i sve me nervira, mislim na članove moje porodice. Pogotovo jedna osoba koja mi inače ceo život zagorčava život i pravi probleme, tj svima nama, ali meni je to sve sad postalo nepodnošljivo i ja tu osobu bukvalno ne podnosim ni nju ni njenu bolest, i nikako ne mogu da shvatim zašto sam ja zaslužila da imam sve to u životu poslednjih toliko godina. Eto to je za sada od mene. Javljam se nadam se uskoro sa nekim lepšim utiscima. :andjeo:
Imagination creates reality. ;)
Krijesnica

Re: Proces prisutnosti

Post by Krijesnica »

Ako si još na početku Procesa, ovo je sitnica :D Načekat ćemo se za ljepše utiske.

Ja sam u devetoj vježbi i tek sada povraćam ravnotežu koliko-toliko. Ova vježba mi se jako sviđa, već pri samom čitanju sam stekla mnoge uvide, jedva čekam vidjeti što mi narednih sedam dana donosi.
User avatar
Suri
Posts: 44
Joined: 06 Sep 2013, 11:16

Re: Proces prisutnosti

Post by Suri »

Jesam na početku, tj. u 3 nedelji, i nimalo mi se ne sviđa, ali dobro, videćemo, ja svakako nemam nameru da prestajem sa procesom dok ne dođem do samog kraja, samo se iskreno nadam da će sada polako sve da krene uzlaznom putanjom i da se vrati ravnoteža. Ti si pri kraju, bravo za tebe. :svekul:
Imagination creates reality. ;)
Ivs
Posts: 33
Joined: 28 Aug 2013, 00:01

Re: Proces prisutnosti

Post by Ivs »

Suri, ne razmisljaj kako i zasto, cime si zasluzila, ne analiziraj. Samo osecaj sve dok traje. U tome je poenta, jedino tako ces osloboditi glasnike. Nije prijatno, znam,ali izdrzi. Evo meni je sef ponudio da mi pokloni slobodne dane, jer nije mu jasno sta se samnom desava, zasto sam nervozna i cutljiva.
User avatar
Case.Closed
Posts: 34
Joined: 06 Feb 2013, 00:56

Re: Proces prisutnosti

Post by Case.Closed »

Pozdrav svima,

citajuci sve ove vase silne postove i rezimirajuci neke probleme koje imam u zivotu, a koji bi mogli da budu posljedica nekih ranijih "trauma" ili dozivljaja ili sta vec, odlucih da pokusam. Kontam, ne moze da bude lose. I pocnem da citam knjigu koja me toliko izludjivala :evil: da sam joj svasta izgovorila jer me smorilo u par navrata do te mjere da sam racunar htjela da bacim kroz prozor. :nebimoglo: No, dobro. To je sada iza mene. :veselica:

Citajuci sve ono sto je cikica ispisao odnosno ponovio, namece mi se pitanje: znaci li svo to "evociranje' iskustava, i obracun sa istim, i nacin rjesavanja odredjenih kompleksa koji su postali dio nas?

Ako se toliko negativnih stvari izvuce ispod otiraca i stavi pred nesu svjesnost, znacili to da cemo s vremenom izgubiti i bar jedan pozitivni dio nase licnosti jer i neke pozitivne strane su reakcija na dozivljaje iz proslosti?

Ja ne izgovaram Izjavu za budjenje Prisutnosti tokom disanja, ja je ponavljam u svojoj glavi. Grijesim li?

Izvinjavam se ako su pitanja malo cudna, ali ... koga cu da pitam ako ne vas :)

P.S. Ako sam procela da citam knjigu i dosavsi do prve vjezbe odmah je pocela da radim, mogu li tokom rada prve vjezbe da dovrsavam ostatak knjige? Obzirom da sam procitala par komentara koji kazu da je tako za nas same :D
Krijesnica

Re: Proces prisutnosti

Post by Krijesnica »

Suri, moj iskreni savjet je da se ne nadaš i da odbaciš sva očekivanja. Ako si još u trećoj vježbi, znaj da je ovo tek početak i još nisi vidjela s čime doista imaš posla. Obnavljanje ravnoteže dolazi malo kasnije, kada prvo vidiš što uopće zahtijeva obnavljanje. Prvih nekoliko vježbi služe za učenje tehnika obnavljanja ravnoteže. Prava praksa dolazi tek sredinom ili pred kraj Procesa. Svako tvoje nadanje da "će kasnije biti bolje" je tvoj nesvjesni otpor prema onome s čime se moraš suočiti. Ako zadržiš taj otpor, postoji mogućnost da ćeš odustati od Procesa. (Ovime te ne želim obeshrabriti, nego te motivirati - dopusti da se demoni pojave kako bi ih mogla razumjeti, zavoljeti i preobraziti u anđele). Nema mjesta otporu jer si ionako već sve to doživjela, više puta. Zato sada imaš priliku da tome staneš na kraj i stvoriš novi obrazac doživljaja u svom životu.

Case.Closed, dobrodošla u Proces, lijepo je što želiš raditi na sebi. ;)

znaci li svo to "evociranje' iskustava, i obracun sa istim, i nacin rjesavanja odredjenih kompleksa koji su postali dio nas?

Da, to znači upravo to. Mi ne možemo znati što stvara neravnotežu u našem životu ako to prvo ne vidimo. Stoga ti sada počinješ svjesno izazivati ta iskustva kako bi iskorijenila njihove uzroke i zasadila sjemenje novim iskustvima kakva zapravo želiš doživjeti.

Ako se toliko negativnih stvari izvuce ispod otiraca i stavi pred nesu svjesnost, znacili to da cemo s vremenom izgubiti i bar jedan pozitivni dio nase licnosti jer i neke pozitivne strane su reakcija na dozivljaje iz proslosti?

Ne, zato što se Proces orijentira na neutraliziranje negativnih emocionalnih obrazaca, a ne pozitivnih. Pozitivni emocionalni obrasci će također isplivati van, ali njih ćeš samo biti svjesna. Otkrit ćeš lijepe aspekte svog karaktera i to će podići razinu poštovanja i ljubavi koje imaš prema sebi. Nitko ne želi neutralizirati navale euforije, smijeha, užitka. Neutralizirat ćeš ono što te sprječava da osjećaš i pokazuješ svoje pozitivne emocionalne obrasce.

Ja ne izgovaram Izjavu za budjenje Prisutnosti tokom disanja, ja je ponavljam u svojoj glavi. Grijesim li?

Ne možeš naglas izgovarati izjavu i istovremeno povezano disati. Kada govorimo, dišemo isprekidano. U vježbama piše da se izjava izgovara "u glavi". ;) Stoga, radiš onako kako treba.

P.S. pitanje - slobodno čitaj, iako postoji mogućnost da ćeš malo biti zbunjena jer dio knjige koji dolazi nakon vježbi je namijenjen tome da se pročita nakon vježbi. Tek tada ćeš ga moći savršeno razumjeti. Uz to, Michael savjetuje da početnici prvo pročitaju knjigu do kraja bez izvođenja vježbi. Zatim bi ju bilo dobro pročitati opet ispočetka, čitajući vježbu po vježbu uz praksu.

Želim samo reći još nešto kako bih smanjila mogućnost da se netko razočara nakon Procesa. Sama praksa od deset tjedana neće vas u potpunosti pročistiti i preobraziti. Zamislite da tijekom ovih deset vježbi vi pohađate školsku nastavu. Učite percepcijske metode, mijenjate način razmišljanja, sagledavanja stvari, mijenjate način na koji se osjećate... U samo deset tjedana nemoguće je u potpunosti preobraziti svoj život. I nakon Procesa možete opet biti uznemireni i imati problema. Ali je stvar u tome što ste bogatiji za jedno divno iskustvo koje vas je naučilo KAKO se nositi s time. Dakle, čim iskoči problem, vi ćete točno znati što učiniti i malo po malo ćete se oslobađati svega što vam ne ide u korist. Zato je Michael savjetovao da i nakon završetka Procesa nastavimo raditi vježbe disanja dvaput na dan, kako ne bismo izgubili svjesnost i ponovno počeli automatski reagirati. Samo se sjetite Buddhe... On je bio prosvijetljen, ali to ne znači da više nije imao problema. Samo je znao kako se nositi s njima i održati unutarnju ravnotežu bez obzira na vanjske okolnosti.
User avatar
Case.Closed
Posts: 34
Joined: 06 Feb 2013, 00:56

Re: Proces prisutnosti

Post by Case.Closed »

Hvala, Krijesnice :ruzha: Jos cu ja da davim sto tebe, sto ostale :D :mig:
Post Reply