Rođen je u Irskoj 20. maja 1890. u rimokatoličkoj porodici. Studirao je da postane sveštenik pri Jezuitima (Isusovcima). U dvadesetim godinama ga oduševljavaju razni slučajevi iscelujuće molitve i preseljava se u Njujork. U nekim zapisima stoji da su obojica, Murphy i Goddard pohađali iste službe gde je propovednik bio Abdulah.
Murphy je učenik Emmeta Foxa i savremenik Ernesta Holmesa, utemeljivača Crkve Božanske nauke. Joseph Murphy je dvadeset osam godina vodio ogranak u Los Angelesu gde je dnevno na propovedi dolazilo između 1300 do 1500 ljudi. Takođe je vodio i radio programe. Doktor je psihologije. Proveo je dosta godina u Indiji. Premestio se u nefizičko 16. decembra, 1981. Njegova najpoznatija knjiga na Balkanu je "Moč podsvesti".
Uz Luizu Hay, najpoznatija je osoba iz "sveta" afirmacija.
Ja veoma subjektivno gledam na rad dr. Marfija jer sam ja počela svoj proces transformacije sa njegovom knjigom. Ponavljajući afirmacije koje ima u "Moći podsvesti" tada su počele da se ispunjavaju mnoge moje želje. Mislim da bih ovu knjigu napre preporučila radikalnim Hrišćanima jer nekom ko nije imao dodira sa istokom, verujem, ovo najviše odgovara. Postoji jedan mali savet koji bih dala svima koji počinju da čitaju njegove knjige: Počnite da ponavljate afirmacije bez obzira da li verujete u sve ovo ili ne. Kao prvo, niko ne mora saznati da to radite, kao drugo nije ništa loše u tome da se ponavljaju lepe afirmativne rečenice.