Bogati otac,Siromašni otac

Sve u vez posla, karijere, struke itd

Za kolege i saradnike postujte u forumu "Ljudi oko nas"!
Delfin

Re: Bogati otac,Siromašni otac

Post by Delfin »

Član 257 wrote:Draga Delfin, ja upravo gradim kompaniju prema savetima gospodina Kiosakija. Ja ti preporučujem ako si čitala davno Bogatog oca da ga pročitaš ponovo, a ako odmah želiš dalje neka to bude "Kvadrant toka gotovog novca". Da napomenem-nemam zaleđinu, nemam rodbinu, nemam keš, ne dižem kredit i zaista nije potreban novac da bi se napravio novac. Svako slovo koje je napisao u mom životu se obistinjuje. Pozdrav!
Hvala puno, tvoje su riječi zaista ohrabrujuće. Mislim da sam došla u fazu kad moram sama dalje, kada je posao u pitanju. Nadam se da ću uspjeti pronaći tu knjigu.
Pozdrav!
Član 257

Post by Član 257 »

Ako je ne pronađeš, ja je imam u pdf (hrvatski jezik)...
"Vaše unutrašnje biće vas uvek vodi ka onome šta želite. Ono vas nikada ne štiti od nečeg drugog." Abraham
Delfin

Post by Delfin »

Hvala ti puno još jednom. Upravo sam našla knjigu i spremam se da počnem sa čitanjem. Danas su mi se, by the way, otvorile neke super stvari na poslovnom planu, neka skroz nova perspektiva koju ne želim propustiti. Radi se o smjeni postojeće garniture na mom trenutnom poslu, koja zagorčava moj život. Pitam se, je li moja silna želja da se okolnosti promijene dovela do ovoga. Posao koji trenutno radim je super, kreativan, zanimljiv, ali okolnosti u kojima sam radila su jednostavno bile nemoguće. Sada postoji mogućnost da se sve totalno okrene. Ima tu još dosta stvari, ali ne bih da tušim. Da rezimiram, imam utisak da su se neke stvari u posljednje vrijeme desile baš onako kako sam željela. :D
Eh, da, i još nešto, ima li uopće mjesta na ovom forumu za ove tužne i ljute smajliće :?: Šalim se ;)
Delfin

Post by Delfin »

Pročitala sam i Kvadrant protoka novca, Vodič u investiranje, te ponovo Bogati otac, siromašni otac. Koncept je generalno ok, nije mi ga teško prihvatiti, ali, kao što neko ovdje reče, potrebno je dosta edukacije. Za mene je ta priča oko investiranja još uvijek viša matematika. Ne znam kako to funkcionira u ovim našim uslovima, voljela bih kada bih mogla pročitati neku uspješnu priču ovdje kod nas. Interesantno je kako sam prvi put došla u dodir sa knjigom Bogati otac.....Naime, prije nekoliko godina napustila sam posao kako bih se posvetila magisteriju i nakon što sam to okončala, razmišljala sam o tome kako bi bilo dobro da pokušam nešto sama. Prvo što mi je palo na pamet bilo je da pročitam iskustva uspješnih ljudi i na nekom forumu sam pročitala da prepuručuju knjigu Bogati otac.... Knjiga me je tada fascinirala, ali ja očigledno nisam bila dovoljno zrela za neke poduhvate tog tipa, ali evo me opet, nakon nekih pet godina, ponovo se zanimam za to. Baš bih voljela da mi neko preporuči neku dobru uspješnu priču sa ovih prostora, možda će mi to biti bolje nadahnuće.
Nedavno sam pročitala jednu sjajnu knjigu, zove se Znanost bogaćenja, odlična je. Ako nekoga zanima, mogu je proslijediti.
Pozdrav svima
Član 257

Post by Član 257 »

Iako je naslov ovog teksta na linku ''Zašto bogati drugačije razmišljaju'' ipak nije dat odgovor zašto, nego samo su navedene razlike u načinu razmišljanja.
http://www.medias.rs/2013/01/15/zasto-b ... zmisljaju/

Jednom prilikom su me ubacili na neku grupu na Facebooku i tamo su postavili jednu sliku. Slika je bila podeljena na dva dela, na dve manje slike. Na desnoj strani slike je bio portret Donalda Trampa, u odelu, za radnim stolom. Na levoj slici su prikazani jedan čovek i troje dece kako se igraju na nekom dvosedu, srećni i radosni. Ispod slike je pisalo:''Šta mislite koji od ove dvojice je bogatiji?'' Svi su odgovarali u fazonu:
-naravno da je bogatiji ovaj sa leve strane jer ima decu
-deca su najveće bogatstvo
A onda se stvar odmakla kontroli pa su pisali nešto ovako:
-novac je izvor zla
-Tramp sigurno nije srećan
-''ja ne bih volela da imam toliko bogatstvo...''
-jadan je onaj koji samo na novac misli
-bolje biti siromasan i srecan nego pun para i nesrecan...

Ja sam naravno,pisala da je Donald Tramp po mojim procenama bogatiji.(svi znate Člana 257) Odmah nakon toga su osuli neverovatnu paljbu na mene, kako sam materijalista, kako sam sigurno tatina i mamina devojcica kojoj su pruzili sve u zivotu, kako sigurno nikad nisam bila gladna i zedna, kako sam sigurno razmazena bogatasica koja nema dana radnog staza, nego samo troši mamine i tatine pare po šoping centrima. Ja sam na to odgovorila da Donald ima petero dece i da je i po tom kriterijumu bogatiji od čoveka levo, ako se to tako meri. Izbacili su me iz grupe (u koju su me prethodno bez pitanja ubacili, jer im se dopadalo neko moje piskaranje) uz neverovatan gument da remetim mir.
Elem, postoji jedan virus, po mom mišljenju, duboko ukorenjen u svest ljudskog roda a taj virus je izuzetno negativan stav prema materijalnom bogatstvu. Medjutim, ja primećujem tu i određenu dozu ludila: oni koji najviše trče za novcem i čijim emocijama novac najviše upravlja, baš oni na forumima u grupama ili na nekim javnim mestima najviše pričaju o tome kako su srećni sa onim što imaju i kako, pobogu, nebi ni voleli da imaju drugačije. I ja sam dosta razmišljala o tome. Mislim da sam poslednjih pet godina najviše vremena provela razmišljajući zašto ljudi sebe toliko lažu. Prvo sam mislila da se pretvaraju. Onda sam mislila da nemaju dovoljno informacija. Onda sam mislila da sakrivaju lenjost. Na kraju sam se zaustavila na mišljenju da su ''samo'' uspešno programirani. Ja često na forumu spominjem reč program. Želim da vam dam jasno objašnjenje šta to za mene znači, biti isprogramiran.
Čovek se rodi u određenoj sredini bez mnogo znanja o tome kako se šta radi. Okolina ga uči. Nakon izvesnog vremena on nauči da razmišlja da radi onako kako je naučen, ali često, pošto ne poznaje druge načine na koje se nešto radi i razmišlja, on veruje da je to jedini ispravan način. Naravno, postoje ljudi koji promene okolinu i nauče nešto drugo. Znači, ako imamo neki izazov mi ćemo najverovatnije rešavati taj izazov ne onako kako je najbolje nego onako kako smo naučeni. Pošto živimo jedni pored drugih i posmatramo jedni druge, komentarišemo jedni druge itd. uglavnom mislimo slično i jedni i drugi. Dakle, kako ćemo dolaziti do rešenja u životu zavisi kakvo mišljenje o temi smo razvili tokom vremena. Ima ovde još nešto: kad smo mlađi veoma se protivimo ''programiranju''. Nekako više razmišljamo unutrašnjom logikom, a manje se služimo stečenim znanjima. Postavljamo mnogo zašto i želimo da radimo stvari brže i efikasnije i ne želimo da radimo stvari koje nas ne zanimaju. Odrasli će učiniti sve da nas ''slome'' i da se što pre uklopimo u ostatak sveta. Potrudiće se da osude našu unutrašnju logiku pravdajući to nedostatkom iskustva, a noću će tajno osnivati grupe i pisati citate po facebooku kako je ''Srećan onaj koji je u duši ostao dete''. Danju ćese truditi iz petnih žila da to dečije što preizbiju iz nas.
Vratimo se temi Bogatstva. Kako i u svemu, tako će i naši programi o materijalnom bogatstvu zavisiti od toga po kojem programu radimo. Ako smo poreklom iz radničke porodice (mislim na naziv staleža ne mislim na sam glagol rada) najverovatnije smo programirani otprilike ovako:
-materijalno dobro zavisi od čiste sreće
-novac se jako teško zaradjuje
- novac kvari ljude
-novcem se ne kupuje sreća
-siromašnije je poštenije
-ako imaš mnogo novca znači da neko drugi ima manje
....otprilike svi znamo mnogo ovakvih rečenica. Programiranje se sastoji iz toga da se to ponovi milion i zilion puta. Nakon zilionitog ponavljanja, što reče Lenjin, hiljadu puta ponovljena laž postaje istina, mi prisvajamo ta tudja uverenja kao svoja i jedna dočekamo da ''novu skupljenu mudrost'' delimo dalje potomcima. Naravno, sve što radimo u životu radimo u skladu sa našim programom, i tako nam bude. Evo primer kako taj program radi:
Dodje vam prijatelj i predloži neki privatni posao, ali vaš program je taj da treba imati sreće da bi se uspelo i vi odbijate predlog jer smatrate da niste kockar i ne igrate na sreću nego imate drugačiji sistem. Potom upalite tv i gledate utakmice jer znate da biste samo gubili vreme radeći nešto veoma rizično. Naša uverenja prave i naše navike stoga će mnogo ljudi koji počnu da veruju da je ipak moguće uraditi nešto drugačije da bi se došlo do drugačijih rezultata opet nastaviti da radi stvari po starom. Npr. iako mu rod maline nije zadovoljavajući on će ipak nastaviti da obradjuje ovu voćku na stari način i istim djubrivom i ništa neće menjati a očekivaće bolji rod. Dakle, malo je kontradiktorno to što većina ljudi koja ne želi da se kocka i igra na sreću kad je materijalno bogaćenje u pitanju ipak sve čini da bi na kraju ispalo kao kockanje, zar ne? Kreditne kartice, kupovina nepotrebnih stvari, davanje uštedjevine da bi se kupio novi automobil, nemanje nikakve vrste osiguranja u trenutcima ekonomskog sloma, ne ulaganje u znanje nego samo u hedonizam...itd.
Da li je kockanje raditi iste stvari i očekivati drugačije rezultate ili raditi drugačije stvari i očekivati drugačije rezultate Pitanje je sad.
Taj virus vlada svetom veoma dugo. To je misaoni virus. I njega treba iskoreniti. Odnosno, to treba zameniti novim programom. Po meni treba raditi sledeće:
-biti spreman u svakom trenutku na ideju da možda nisam ''u pravu''
-saslušati razne opcije
-biti usmeren na svoje ideje i biti usmeren na rešenja
-o odredjenim temama razgovarati samo sa stručnim ljudima (zašto, pobogu, pitati druga koji je u dugovima do guše, koja banka nam je najbolja za podizanje kredita?) (isto kao i zašto ići bolesnom lekaru da nas leči?)
-prilagodjavati ideje i razmišljanja sebi tj. ne kopirati sve od drugih nego biti onakav kakav sam sebi prijaš
-što manje dozvoljavati tudjem mišljenju da utiče na nas

I tako dalje...
Eh, da. Ovde sam sponelula i reč hedonizam. To ću ostaviti za drugi put jer mislim da je baš posebna tema.
"Vaše unutrašnje biće vas uvek vodi ka onome šta želite. Ono vas nikada ne štiti od nečeg drugog." Abraham
jovanajovana10

Post by jovanajovana10 »

tipicno ''programiranje''
Image

hvala Clanice na tekstu :) <3
-Danas je moj srecan dan :) !
-Ovde sam da se menjam na bolje <3 !
http://www.youtube.com/watch?v=UOb0ei-Ej6Q :)
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/ ... 0543_n.jpg
Član 257

Post by Član 257 »

Bravo jovana! :bravo:
sarah

Post by sarah »

257 ja čekam nastavak na temu Hedonizam :svekul: :) Jo to je ta slika :bravo: odrastanje u tri koraka u nadam se uskoro prevaziđenom društvu
Član 257

Post by Član 257 »

Želim sa vama da podelim moja neka najnovija razmišljanja.

Meni se nekako čini da je većina ljudi u strahu da će nešto izgubiti nego što ima vernika da zasljužuju najbolje. I sad, razmišljam o tome da je možda bolje odmah što pre ''tresnuti na pod'' nego to odugovlačiti godinama. Evo zašto:
-Ako misliš da nešto možeš izgubiti i stalno se čuvaš, ovoga ili onoga, ti u stvari godinama živiš u toj vibraciji nedopuštanja dobrobiti. I stalno su ti misli usmerene na to nemanje ili strah da će se nešto loše desiti sa tobom kada to izgubiš. Npr. imam posao sa malom platom i jedva preživljavamo, ali se plašim šta će biti samnom ako izgubim i to. E sad, meni se nekako čini (pošto imam iskustva u tome) da kadgod sam ostala bez posla ili bez novaca nikad brže nisam našla novi. Hoću reći, dok sam radila za malu platu i strahujući da ću izgubiti sve nikad nisam ni imala mnogo i moje iščekivanje poboljšanja je trajalo dugo. Međutim, čim bih izgubila to, neverovatno sam brzo pronalazila mnogo bolje poslove sa većom platom. (E, sad, moj cilj je da jednog dana postignem da ne radim za platu...Ko razume, znace...)
Ali, hoću da kažem, ako imaš malo, i stalno razmišljaš kako imaš malo i brineš se oko toga, gubiš vreme životno...Ako izgubiš to malo, nemaš više oko čega da brineš i počinješ da razmišljaš o nečem drugom, ali ne više o istom. Recimo, masa ljudi godinama radi u užasnim uslovima sa malim platama i onda kad dobije otkaz ode u inostranstvo. I tamo zaradi više za mesec nego pre za godinu dana. Moj predlog je dakle: Što pre tresnite na pod ako ste nezadovoljni. Kako je rekao Đinđić: ''Kad je glava ispod vode nema levo ili desno. Ima samo gore.''
...............................................................................
Post Reply