sanco wrote:
Stidljive osobe često imaju uverenje da će biti odbijeni ako pokušaju da stupe u kontakt sa nekim.Često imaju takve doživljaje i u svom prethodnom iskustvu što ih blokira da ponovo pokušaju. Kada se i usude, to rade trapavo i nevešto, ne znaju šta da kažu ili kažu nešto neadekvatno, pričaju previše ili premalo, nejasno ili prebrzo, drugim rečima nemaju uvežbane komunikacijske veštine. To ih dovodi do novog odbacivanja i tako u krug.
juče sam baš sa jednom takvom osobom okončala neko nazovi udvaranje ili kako god, jer je upravo takva kako opisuješ u tekstu gore. interesantno da se kod takvih ljudi, koji čak još nisu došli do stadijuma svesnosti, javlja osećaj da ih neko krivo shvata, da neko izokreće njihove reči, da neko mora biti kriv, a zapravo nisu pronašli put da se izraze, njihova osećanja su zaključana duboko ispod površine ljušture, koja tek treba da se razbije. A do tad, upravo, sve u krug.
Ne pomišljaju da zastanu, mućnu glavom i srcem, osveste malo sebe u sadašnjem i prošlom momentu i zapitaju se zasto i kako dalje. Ja zaista mislim da takve ljude treba razumeti, ophoditi se prema njima sa ljubavlju, pruziti im podrsku, ali dzaba sve to ako oni to ne zele. ili nisu spremni da prihvate.
Jedan rodjak mi stalno govori, da sve lične frustracije kod ljudi, blokade, otpore moze da ,,popegla,, ljubav neke osobe. Ja ipak mislim da osoba prvo mora sama sa soboom-što ja kazem-
da se skonta osvesti neke stvari, da krene da se budi i da na kraju krajeva makar osvesti šta znači voleti sebe, tek onda dolazi u obzir ljubav drugih kao lek, i ostale stvari. Jer znam kako je dobijati ljubav, a ne biti spreman da ju se prihvati, a tek uzvrati.
Ovo je neka druga strana medalje ove priče o samoći, ali obzirom da je Sanco pisala da upravo i zeli pokrenuti one pasivne, povučene, da se sto pre uklope, probude, mozda se neko pronadje u ovim mojim rečima, pa ga to potakne napred.