Mir počinje sa mnom - Hooponopono
Re: Mir počinje sa mnom - Hooponopono
Hahahaha genijalno!!!
Kućni red - obavezna lektira za sve novajlije pogledajte ovde.
Dragi moji,
najpre da pojasnim par stvari. Ne spadam u osobe koje se grčevito drže neke tehnike, koje samo gutaju teorije koje im se svide, ne shvatajući da to mogu da izmene, usavrše, prilagode sebi.
Naziv ove teme je hooponopono, iz prostog razloga što je osnova onog što radim upravo to, ali ja ne prihvatam sve aspekte ove tehnike, i ponajpre NE SMATRAM OVO TEHNIKOM.
Pitaće te ''Pa šta onda ova tema radi u odeljku Tehnike i alati''...
Odgovor ''Jednostavno mi je bilo najlogičnije da je tu smestim''.
Nije ovo neka tehnika koja se povremeno primenjuje, ovo je način života.
Nije ovo ni neka novina, ovo je oduvek postojalo, samo nikad ovako jednostavno rečeno.
Nije ovo neko puko ponavljanje nekavih rečenica, ovo su reči za kojima vaša duša vapi, pre svega, svake želje za koju mislite da vam tako nužno treba.
Vladika Nikolaj je rekao: "LJUBAV JE NAJDUŽA MOLITVA NA SVETU."
Sve religije se temelje na pretpostavci ''čišćenje greha'', e pa ove rečenice vam dozvoljavaju da pronađete svoj dom. To su reči kojima se osvetljava tama u sebi, reči kojima se osvetljava ceo svet, ceo svemir!
Ne zatvarajte oči da biste doživeli zamišljeno. Otvorite oči i pogledajte svet.
Mir počinje sa mnom.
najpre da pojasnim par stvari. Ne spadam u osobe koje se grčevito drže neke tehnike, koje samo gutaju teorije koje im se svide, ne shvatajući da to mogu da izmene, usavrše, prilagode sebi.
Naziv ove teme je hooponopono, iz prostog razloga što je osnova onog što radim upravo to, ali ja ne prihvatam sve aspekte ove tehnike, i ponajpre NE SMATRAM OVO TEHNIKOM.
Pitaće te ''Pa šta onda ova tema radi u odeljku Tehnike i alati''...
Odgovor ''Jednostavno mi je bilo najlogičnije da je tu smestim''.
Nije ovo neka tehnika koja se povremeno primenjuje, ovo je način života.
Nije ovo ni neka novina, ovo je oduvek postojalo, samo nikad ovako jednostavno rečeno.
Nije ovo neko puko ponavljanje nekavih rečenica, ovo su reči za kojima vaša duša vapi, pre svega, svake želje za koju mislite da vam tako nužno treba.
Vladika Nikolaj je rekao: "LJUBAV JE NAJDUŽA MOLITVA NA SVETU."
Sve religije se temelje na pretpostavci ''čišćenje greha'', e pa ove rečenice vam dozvoljavaju da pronađete svoj dom. To su reči kojima se osvetljava tama u sebi, reči kojima se osvetljava ceo svet, ceo svemir!
Ne zatvarajte oči da biste doživeli zamišljeno. Otvorite oči i pogledajte svet.
Mir počinje sa mnom.
Kada pogledam na svoje okruženje sada i pre mesec dana...teško mi je da poverujem. Puno ljudi svoju ''negativnu'' okolinu promatra kao zaseban, odvojen segment.
Koliko nas postavi pitanje ''Šta je to u meni, pa doživljam sve te ljude kao negatvne, nehumane, loše? Da li je slučajnost što se pojavljuju u mom životu?''
Razmislite.
Koliko često nailazite na neke određene profile ličnosti? Imate li nekad utisak da vam se određeni profili ličnosti ponavljaju konstantno, samo u vidu druge osobe?
Npr: zamoran šef, ljubomorni kolega, dečko-devojka koji vas razočaraju na jedan određen način?
Kada nešto ne završimo do kraja, to nas već čeka na sledećem uglu. Ukoliko ne prihvatite odgovornost za takvo ponašanje ljudi u vašoj okolini uvek ćete na njih nailaziti samo u vidu druge osobe.
Neko mora da prihvati odgovornost. Ja prihvatam odgovornost za sve što mogu da vidim, čujem, ili registrujem na bilo koji način.
Sedmicu dana sam čistila ljude iz svoje okoline, ljude koje smatram ne samo negativnim, nego i nemoralnim, i neetičnim, i...
Volim te, Hvala ti...konstantno svaki dan. Nisam ništa drugo radila. Bez afirmacija. Bez vizualizacije.
Sami su prilazili, priznavali svoje pogreške, neki na malo ''sramežljiv način'' mi dali do znanja da su promenili mišljenje.
Ljude za koje nisam smatrala da su vredni da ih pozdravim sad rado pozovem na kafu, rado sarađujem sa njima, i zaista uživam u potpunosti u svom okruženju.
Ako pođete od zakona privlačnosti, vi ste sva iskustva prizvali u svoje iskustvo, je l' tako?
E pa, vaše je i da ih očistite...
Mir pre svega,
Sibb
Koliko nas postavi pitanje ''Šta je to u meni, pa doživljam sve te ljude kao negatvne, nehumane, loše? Da li je slučajnost što se pojavljuju u mom životu?''
Razmislite.
Koliko često nailazite na neke određene profile ličnosti? Imate li nekad utisak da vam se određeni profili ličnosti ponavljaju konstantno, samo u vidu druge osobe?
Npr: zamoran šef, ljubomorni kolega, dečko-devojka koji vas razočaraju na jedan određen način?
Kada nešto ne završimo do kraja, to nas već čeka na sledećem uglu. Ukoliko ne prihvatite odgovornost za takvo ponašanje ljudi u vašoj okolini uvek ćete na njih nailaziti samo u vidu druge osobe.
Neko mora da prihvati odgovornost. Ja prihvatam odgovornost za sve što mogu da vidim, čujem, ili registrujem na bilo koji način.
Sedmicu dana sam čistila ljude iz svoje okoline, ljude koje smatram ne samo negativnim, nego i nemoralnim, i neetičnim, i...
Volim te, Hvala ti...konstantno svaki dan. Nisam ništa drugo radila. Bez afirmacija. Bez vizualizacije.
Sami su prilazili, priznavali svoje pogreške, neki na malo ''sramežljiv način'' mi dali do znanja da su promenili mišljenje.
Ljude za koje nisam smatrala da su vredni da ih pozdravim sad rado pozovem na kafu, rado sarađujem sa njima, i zaista uživam u potpunosti u svom okruženju.
Ako pođete od zakona privlačnosti, vi ste sva iskustva prizvali u svoje iskustvo, je l' tako?
E pa, vaše je i da ih očistite...
Mir pre svega,
Sibb
Ja imam problem da, kada sam smirena, odrzim fokus na necemu konkretnom sto zelim da ocistim. Naime, koriscenje izraza "voli te" i "hvala ti" kada pomislim na neki problem, smiri me veoma brzo; a tada, takodje brzo, izgubim problematicnu situaciju iz svog fokusa. Tako da prakticno, kratko vreme cistim te stvari. Kazes npr. da si nedelju dana radila ciscenje u cijem fokusu je bilo negativno okruzenje. Da li si imala dobru koncetraciju, koja je samo tekla; ili si se nekad i upinjala da odrzis fokus na tom negativnom okruzenju, kako bi ga cistila?
Lekcija je uvek voleti sebe.
Nije ti potrebna nikakva posebna koncentracija i fokus. Najbolji efekti se postizu ako preuzmeš potpunu odgovornost, tipa neko ti ispriča nešto loše, ti i tada izgovoriš rečenice, prolaziš kroz dan, takođe izgovaraš rečenice.
Najbitnije da što češće izgovaraš, samo pomisli na problem i izgovori, ne treba da se nešto posebno koncentrišeš.
Ako ti je lakše napiši na papir ljude i situacije koje želiš da čistiš, i dok čitaš njihova imena, onako opušteno izgovaraj rečenice.
Najbitnije da što češće izgovaraš, samo pomisli na problem i izgovori, ne treba da se nešto posebno koncentrišeš.
Ako ti je lakše napiši na papir ljude i situacije koje želiš da čistiš, i dok čitaš njihova imena, onako opušteno izgovaraj rečenice.
- Modesty Blaise
Poslednjih nekoliko nedelja se baš osećam lepo i opušteno, smireno, srećno, bez nekog posebnog razloga. Nije to rezultat samo primene ho'oponopona već i svega drugog što sam pročitala, naučila, primenila. Ali sada osećam da mi je potpuno dovoljno da ponavljam Hvala ti, Volim te (uz obavezne meditacije) i da se osećam super. Pored toga vidim da se moje okruženje polako menja, odnosno menja se moja percepcija okruženja. Ljudi na poslu su raspoloženi, nasmejani, atmosfera je skroz pozitivna. Upoznajem nove ljude koji su potpuno na mojoj talasnoj dužini. Svakoga dana mi se dešavaju male i velike lepe stvari. A šta je sa ljudima koji mi se ne sviđaju?Sibb wrote:Kada pogledam na svoje okruženje sada i pre mesec dana...teško mi je da poverujem. Puno ljudi svoju ''negativnu'' okolinu promatra kao zaseban, odvojen segment.
Sibb
Promenila sam svoj odnos prema njima. Npr. imam jednog poslovnog partnera o kojem imam baš loše mišljenje u svakom smislu, i ne volim da pričam s njim čak ni telefonom, samo odgovaram sa "da, ne, možda, ne znam, ...". Međutim, posledanja dva puta kada smo razgovarali, ja sam bila ta koja je pitala, koja se zezala, smejala, potpuno spontano i neočekivano. Nije bilo nikakve negativne reakcije na njega. Toga sam postala svesna tek posle par minuta. A on je i dalje to što jeste, samo što ga ja sada drugačije doživljavam.
P.S.
Evo linka ka jednoj radio emisiji u kojoj je gost Mabel Katz
http://www.mixcloud.com/Radio_SUNCE/rad ... abel-katz/
Da, meni se posebno promenio odnos sa ljudima sa kojima sam imala posebno zategnute odnose, ma maksimalno zategnute. Naravno, i u porodici, privatnim stvarima...Ja sam testirala sve ovo, i sada sam nekako opuštena u smislu da znam da je to apsolutno dovoljno, bez nekog deljag traganja za instant rešenjima.
Čistim, sve promatram s ljubavlju, meditiram...
Bez ciljeva, planiranja.
Svaki dan pozdravim ljubavlju i zahvalnošću, i on mi uzvrati predivnim iznenađenjima, toliko ugodnim, izvan moje mašte.
Čistim, sve promatram s ljubavlju, meditiram...
Bez ciljeva, planiranja.
Svaki dan pozdravim ljubavlju i zahvalnošću, i on mi uzvrati predivnim iznenađenjima, toliko ugodnim, izvan moje mašte.
Pogledala sam materijale koje je postavila Modesty Blaise. Cela ova prica mi je sada mnogo jasnija nego kada sam samo procitala knjigu "Nulte granice", ali jedna stvar me iritira. Naime, potencira se ideja da su i pitanja samo pogresni podaci koje treba cistiti; ukoliko to ne cinimo, ostajemo "zaglavljeni". OK, s jedne strane se slazem sa tim. Medjutim, intelekt nam je dat sa nekim razlogom, sposobnost postavljanja pitanja nam je takodje data s' nekim razlogom. Ne znam, mozda su neki ljudi nova vidjenja sveta dobili samo kroz Inspiraciju; ali ja sam ih dobila postavljajuci pitanja. Ta ideja "ako se nametne neko pitanje, nemojte ga razradjivati, samo ga cistite" mi, s' druge strane, deluje kao "ispiranje mozga", da ne kazem zaglupljivanje.
Lekcija je uvek voleti sebe.
Slažem se da knjiga Nulte granice nije jasna.
Ova knjižica ti je najjednostavnija za početak
http://hr.scribd.com/doc/96139644/eBook ... y-Croatian
Još kad počneš da gledaš seminar, ima da se zbuniš potpuno
Misli se prvenstveno na postavljanje pitanje: Šta meni treba, kako da rešim ovu situaciju, zbog čega je ovo ovako...
Tebe intelekt može da ubedi da znaš razlog, ali pošto je svestan samo 15 informacija od 15 miliona on nema pojma.
Naravno da nam je intelekt dat sa razlogom, ali kad zađeš dublje u psihološke sfere shvatiš kako je intelekt- Ego i dar, i proklestvo.
Niko ne kaže da treba sve da prihvatiš što se kaže vezano za ovu tehniku, naprotiv...
Samo izgovaraj Hvala ti, Volim te...Ali intelekt ne razume kako tako jednostavne rečenice mogu nešto da izmene.
Testiraj sve ovo na neke situacije, ja sam najpre sve ovo radila, pa kad su se desile neke stvari ipak nisam poverovala da je to zbog ovih rečenica i 100%-tne odgovornosti.
Onda sam prestala neko vreme, i opet počela. Testirala i na drugim ljudima, više nego uspešno.
Desile su se jako bitne stvari, nisam mogla da ih pripišem nikakvoj slučajnosti.
Umesto da se pitaš kako, šta, počni da deluješ.
Akcija!
Ova knjižica ti je najjednostavnija za početak
http://hr.scribd.com/doc/96139644/eBook ... y-Croatian
Još kad počneš da gledaš seminar, ima da se zbuniš potpuno
Misli se prvenstveno na postavljanje pitanje: Šta meni treba, kako da rešim ovu situaciju, zbog čega je ovo ovako...
Tebe intelekt može da ubedi da znaš razlog, ali pošto je svestan samo 15 informacija od 15 miliona on nema pojma.
Naravno da nam je intelekt dat sa razlogom, ali kad zađeš dublje u psihološke sfere shvatiš kako je intelekt- Ego i dar, i proklestvo.
Niko ne kaže da treba sve da prihvatiš što se kaže vezano za ovu tehniku, naprotiv...
Samo izgovaraj Hvala ti, Volim te...Ali intelekt ne razume kako tako jednostavne rečenice mogu nešto da izmene.
Testiraj sve ovo na neke situacije, ja sam najpre sve ovo radila, pa kad su se desile neke stvari ipak nisam poverovala da je to zbog ovih rečenica i 100%-tne odgovornosti.
Onda sam prestala neko vreme, i opet počela. Testirala i na drugim ljudima, više nego uspešno.
Desile su se jako bitne stvari, nisam mogla da ih pripišem nikakvoj slučajnosti.
Umesto da se pitaš kako, šta, počni da deluješ.
Akcija!
Sibb, hvala na linku knjizice!