Osjećaji su naši najbolji učitelji

Moć misil, kako misliti pozitivno, kako izgraditi zdrav stav, sumnja, ljubav, ljubav prema sebi, zahvalnost
jelena

Re: Osjećaji su naši najbolji učitelji

Post by jelena »

Po meni je najvažnije posmatrati svoje emocije recimo kad se u nama počinje rađati ljutnja zbog nečije reakcije ili trebamo je tad postati svesni i za trenutak osjetiti šta osjećamo ,trebamo ostati svjesni i nedavati mu snagu već se početi u sebi propitivati zašto se tako osećamo.
Recimo kad mi neko kaže da sam glupa u meni se počne javljati ljutnja i potreba za reakcijom branjenjem sebe i dokazivanjem suprotnog.U tom trenutku trebamo zastati i nereagovati već se početi u sebi propitivati:" zašto mi to smeta". Dobit ćemo odgovor naprimjer "zato što ta osoba misli da je pametnija od meene".Pa onda opet se upitamo:"a zašto mi smeta što je pametnija",odgovor:"zato što ja ispadam glupa".Pa opet pitanje:"a ko ispada glup".I tako samoispitivanjem uvjek ćemo doći do EGA.Tako unosimo svjesnost na te misli i one gube snagu.To jest Ego se hrani takvim negativim reakcijama i kad ga prestanimo hraniti njegova jačina opada(bacamo svjest na njega on se postepeno rastvara).

Ja tako radim sa svakom emocijom recimo i kad sam tužna i počnem plakati dođem samoispitivanjem do same srži patnje i kad shvatim ko pati,sve mi gubi smisao i počnem se smijati.Tako se širi naša svjest i postepeno širi nova čista energija u nama.
Znači ja pokušavam biti svjesna u svakom trenutku.
Recimo kada moi muž dođe kući sa posla a prethodno ga neko iznervirao i počne mi prepričavati sav bjesan šta se desilo ja ga zamišljam kao da ima tamni oblak iznad glave iz kojeg počinje sjevati i počnem se smijati naravno u sebi da ga još više ne iznerviram(to mi pomaže da se i ja emocijonalno ne uplićem u diskusiju).Bez ikakve reakcije i potpaljivanja vatre puštam ga da se i on polako smiri.Tako ne hranim ni njegov a ni svoj Ego.
Mi smo ti koji hranimo Ego većinom nesvjesno.

Smatram da trebamo biti uvjek svjesni svojih reakcija na okolinu.Jer problem nije u okolini već u nama to jest u našoj percepciji.A okolina je ta koja nam pokazuje na taj problem u nama,koji moramo mjenjati.
Danijela
Buki

Post by Buki »

Zika wrote: Osećanja se stvaraju u našem osećajnom telu i ostaju u našem srcu. Kada ta osećanja toliko narastu da ne mogu više da se zadrže u srcu već se manifestuju van nas ja zovem emocija.
Žiko, slažem se sa tobom, to sam hteo da objasnim, ali nisam mogao :D
jovanajovana10 wrote:srce ili pamet?
koja emocija je prioritet vama?
Osećaj iz srca je iskren, potpun i njega uvek slušam, a kad to ne uradim bude tabanja :D Što se tiče emocije, svaku prihvatim kao svoju, proživim je i idem dalje. Nakon toga uočim greške, korigujem i to je to.
Зоран wrote:Osećam se blesavo- Poslednja igra leptira

http://youtu.be/msYpJ_5_DdA

Da li je i ovo emocija...?
Jedna jako pozitivna vibracija :D
jelena wrote:Recimo kad mi neko kaže da sam glupa u meni se počne javljati ljutnja i potreba za reakcijom branjenjem sebe i dokazivanjem suprotnog.
Ovo je uzrok nesigurnosti u sebe, donekle. Jelena, probaj da ne opravdavaš sebe jedan dan, ni za šta. Da vidiš koliko je u stvari "konflikta"(umišljenih) izbegnuto. Pravdanje je jedan od načina da sebe učinimo boljim pred ljudima, a što? Jel nama bitno mišljenje drugih, ili sopstvena radost. Probaj ako hoćeš pa javi koliko ti je od prilike puta došlo na dan, da se pravdaš nekome, bilo zbog čega :D
Jelena, lepo si objasnila kako se ego umanjuje.
jelena

Post by jelena »

Buki wrote:
jelena wrote:Recimo kad mi neko kaže da sam glupa u meni se počne javljati ljutnja i potreba za reakcijom branjenjem sebe i dokazivanjem suprotnog.
Ovo je uzrok nesigurnosti u sebe, donekle. Jelena, probaj da ne opravdavaš sebe jedan dan, ni za šta. Da vidiš koliko je u stvari "konflikta"(umišljenih) izbegnuto. Pravdanje je jedan od načina da sebe učinimo boljim pred ljudima, a što? Jel nama bitno mišljenje drugih, ili sopstvena radost. Probaj ako hoćeš pa javi koliko ti je od prilike puta došlo na dan, da se pravdaš nekome, bilo zbog čega :D
To sam stavila samo kao primjer.
A hvala Bogu već odavno se nikome pa ni sebi ne opravdavam.
Hvala Buki to je doličan savjet.
Danijela
Buki

Post by Buki »

Aham, pa dobro :D Izgledalo mi je kao da si dala neki skorašnji primer, sreća pa to nije tako :)
jelena

Post by jelena »

Sa vremenom sam shvatila da je sve odraz naših osjećaja(o tome sam puno čitala ali tek sad sam to spoznala).
Naj važnije je naučiti voleti sebe i shvatiti da zaslužujemo sve što poželimo.
Recimo ako nam neko kaže da smo debeli ili neodgovorni to je ustvari ono što mi mislimo o sebi pa nam svest kroz druge na to ukazuje.Ona nam stalno ukazuje na to da moramo sebe prihvatiti takve kakvi jesmo i voljeti se.

Shvatila sam i to da je mnogo teže prihvatiti sebe nego druge.
Onog trenutka kad sebe prihvatimo tog trenutka se sve oko nas mjenja,tada nas i drugi prihvataju takvima.
Ako smatramo da smo lepi i drugi će nam to govoriti.
Ako mislimo da možemo sve i mogućnosti oko nas će se same otvarati,zato što nas Univerzum podupire u tome.

A najinteresantnije je gledati kako se ljudi oko vas mjenjaju.Ako ste vi sretni i oni su a ako ste tužni i oni su.Sve je povezano.

Zato mislim da su emocije tako važne jer nas vraćaju sebi.
Kao i pozitivne afirmacije jer nam pomažu usvajati novo mišljenje o sebi.
Pomažu nam da se zavolimo,jer kad sebe zavolimo onda prihvatamo sve.
Last edited by jelena on 03 Apr 2013, 23:48, edited 1 time in total.
Danijela
Buki

Post by Buki »

Emocije jesu važne, ali ovde se pominje osećaj, a emocija i osećaj nije isto.

Kad mi kaže neko da sam neodgovoran, kažem im, jesam pa? Ti misliš tako, a šta je u stvari istina, ne znaš. (jedan od načina da se zaštitimo :D ) Uvek razmislim u sebi, što je neko nešto rekao, iako to ponekad ne valja, jer sve ima svoj razlog, a mi ne moramo da ulazimo i raspredamo sve u sitna crevca.
Istina i neistina, ko je u pravu. Kažu 100 puta izgovorena laž postaje istina. Evo ja kažem, istina je da su osećaji i emocije različite stvari. Da li sam u pravu? Smatram da jesam, jer da ne smatram tako, ne bih rekao. Trudim se da uvek svima kažem sve što mislim o njima, ako mi znači da to uradim, ako je neko odaljen od mene, nemam potrebu za tako nečim. Meni bliskim osobama uvek kažem e to i to radiš pa mi smeta, ako možeš, bilo bi lepo da se bar izkontrolišeš predamnom, ako ne, ništa. Ako se ne promeni, jednostavno sklonim se. A ako mi osećaj kaže, pridji još jednom, nije te shvatio, to uradim.
E sad, moj najbolji učitelj, moj osećaj, kaže mi da treba da ukažem drugima na nešto, po meni to nije emocija. A sad, može li se reći da sam u pravu, kad kažem da emocija i osećaj nije isto? :D Svako će shvatiti drugačije, ja sam shvatio kako sam shvatio :mig:
Buki

Post by Buki »

Možeš ga zvati kako hoćeš, unutrašnji glas, osećaj, intuicija... Kako god ga zvala isto ti se hvata. Isto kao što bi vodu mogla da zoveš H2O, tako ti je i ovo.
Kad ti neko pridje, ti možeš da osetiš da li je pozitivan, negativan, napredan, ili neki tupavko. To nazivaš intuicijom, a to je isto što i osećaj-unutrašnji glas. Možeš ga nazvati i spoljašni glas, jer postoje i vantelesni delovi svesti, sa kojima smo u interakciji iako nismo nikad svesno(budni) boravili u tom delu svesti. Oni nam šalju poruke, šta i kako. A postoje i andjeli koji nam isto tako šalju signale. Oni nikako ne bi mogli poslati emociju, jer oni su blažena bića, smirena, puna razumevanja, pa stoga šalju i blage emocije- osećaje.

Da li sam ja istripovao, ili si ti Jelena, nešto pisala :D ???
jelena

Post by jelena »

Imaju razna shvatanja neki kažu da je to isto a neki da je različito.

To što ti nazivaš osjćaj kao učitelja ja bi nazvala intuiciju koja s izražava kroz razne osjećaje.
"Ja bi rekla intuitivno osećam da trebam da ti ukažem na nešto."

Jesam ali sam promjenila.HA..ha..
Danijela
Buki

Post by Buki »

Boga zovu raznim imenima, Alah, Bog, Tvorac, Izvor, Nirvana... Sve je to isto, samo objašnjeno kroz različite ego filtere- verovanja.
Svi se slažu, da je on jedan, ni dobar ni loš, smatraju da je najviša vibracija(svako ovo objašnjava na svoj način) i svi teže ka njemu, trude se da budu kao on. (mislim na ove religije, koje su većinske i rasprostranjenije, one koje su najprosvetljeniji ljudi stvarali).
DenVik

Post by DenVik »

Potpisujem Jelenin post gore, gore iznad , slazem se da sve polazi od nas, da ponasanje drugih prema nama zavisi od nase percepcije sebe i sveta oko nas. Kako i na koji nacin volimo i postujemo sebe, tako isto ce drugi postovati nas.

Ja sam vam ranije bila u nekim silnim Ego tripovima, imam takav stav da kada udjem u prostoriju izazivam postovanje i ne mozes da me ne primetis, oduvek je tako, jos brza, jos puna energije, pa i najpametnija ehej, pa to show svaki dan :budala:
Tek sad kapiram zasto radim tamo gde radim( sve Ego do Ega, odnosno moj do moga), zasto sam rodjena bas u ovoj porodici, u ovom gradu. I beskrajno hvala.
Naravno da moje lekcije nisu bile lagane, a kome to pa jesu?? Ali ih volim,moje su, to je moj Zivot( ehej,Zivote, pa hvala ti na svemu)

Poenta: tek kad sam zavolela sebe,pocela sam druge da gledam kroz njihove najbolje osobine i naravno da se od tada stvari menjaju, a tome vam ima tek godina, dve dana( sta cu, bilo bi to i ranije da nisam vako tvrda glava)
Zato sad i te kako umem da oslusnem sebe, pa i onog naspram mene i prema tomese sad upravljam.
Uvek sam u pravo vreme, na pravom mestu i uspešno činim upravo ono što treba
Post Reply