Spoygg wrote:
nego znači PUSTI NEBITNE STVARI. Ne moraš u svemu isterati svoje, nije bitno da oni priznaju da si ti u pravu. Pusti ih da misle da su oni u pravu a ti zidaj svoje temelje i znaj da si u pravu.
Kad se samo setim koliko energije i emocija sam potrosila pokusvajuci da cujem njihovu potvrdu da su nekad, u nasem odnosu, pogresili. Vremenom sam ipak prihvatila cinjenicu da oni ili zaista ne uvidjaju svoje propuste, ili im ego ne dozvoljava da priznaju gresku. A ja mogu da zivim svoj zivot uprkos toj cinjenici. Nije mi potrebno ni njihovo, niti bilo cije odobravanje za moje postupke, za moje vidjenje sveta. I napokon sam shvatila da se nece dogoditi nikakva katastrofa ako neke stvari uradim protiv njihove volje. Malo ce se duriti, malo ce biti napeta situacija; ali niti ce me se odreci, niti mi uciniti bilo sta nazao. Vremenom ce navici na moje odluke i poceti da se bave novim situacijama koje dolaze u njihov zivot; a ja cu biti zadovoljna, jer sam ispostovala sebe.
Spoygg wrote:
Preuzmi odgovornost za svoj život, besna si jer očekuješ od drugih da žive za tebe. Tvoji mama i tata su te podigli na noge, a tvoje je da raširiš krila.
Da, bila sam besna na roditelje, jer sam ocekivala da oni zive moj zivot; i naravno, na nacin koji meni prija. Kako da ne . Samo i iskljucivo ja mogu stvoriti zivot kakav zelim da zivim. Uvek sam mislila da mojim prijateljima to ide lako, super odnosi sa roditeljima, dopustaju im da zive svoje zivote kako im odgovara; dok moji mene sputavaju. Medjutim, ispustila sam iz vida cinjenicu da su ti moji prijatelji imali hrabrosti da se suprotstave roditeljima, imali su hrabrosti da ucine neke stvari; dok sam se ja povlacila vec posle prvog pokusaja. Da ne spominjem da sam posle prestala i da pokusavam, ophrvana strahovima i predjasnjim neuspesima.
Sa negativnim se ljudima teško nositi i ako niste pažljivi, takav odnos može potkopati vašu sopstvenu energiju.
Međutim, barem donekle, možete naučiti kako da razgovarate sa takvim ljudima.
Evo nekoliko korisnih saveta:
1. Izbegavajte ih
Prva stvar koju bi mogli uraditi kad su u pitanju negativni ljudi je izbegavati ih (ako to možete). Ako im uvek manjka nade i uvek imaju negativne i ponižavajuće primedbe, onda su verojatno osobe koje ne želite u svom životu.
2. Shvatite što je problem
Često kada sretnemo negativne ljude, krivimo sebe za problem. Mislimo da smo mi krivi što nas ne vole ili da smo napravili nešto što ih je uznemirilo. Ako proanalizirate svoju komunikaciju i ne pronađete grešku, te ako ste stalno imali uljudan, poštujući i pozitivan stav a svejedno ste dočekani sa negativnošću, prihvatite to da niste krivi i da ta druga osoba treba preuzeti odgovornost za sopstvenu negativnost.
3. Pitajte što nije u redu
Ako ste dočekani sa negativnim stavom, ponekad (češće da, nego ne) to može biti ispravljeno ako pristupite na pravi način. Stoga, nemojte prosuđivati nego uljudno i mirno pitajte nešto poput:"jel sve u redu?" ili "deluješ nervozno,zašto?".
Osoba sa negativnim stavom može zapravo biti srećna što ima priliku pričati o tome kako se oseća, a to je obično najbrži način za rešavanje negativnosti.
4. Ostanite pozitivni
Nemojte dozvoliti negativnosti druge osobe da vas vuče prema dole i da, pritom i sami postanete negativni. Ponekad ćete upoznati osobe koje uživaju u tome što su negativne. To im je poput igre i uživaće protivrečiti svemu što kažete. Nemojte dopustiti da to utiče na vas i da i sami postanete negativni.
Vi, i samo vi, ste odgovorni za to kako se osećate. Imate moć odabrati hoćete li dopustiti negativnosti druge osobe da loše utiče na vas. U tom pogledu, morate prihvatiti to da su razgovori dvosmeran proces i morate se rešiti svoje potrebe za kontrolisanjem smera razgovora.
5. Budite ohrabrujući
Može biti da je osoba koja je uobičajeno negativna zapravo u depresiji i da treba stručnu pomoć. Predložite joj to na diskretni način.
6. Budite detaljni
Negativni ljudi često generalizuju poput: "sve je pogrešno" ili "ne mogu to više da radim". Često im možete pomoći u smanjivanju njihove negativnosti tako što ćete se usredsrediti na detalje problema, a tako će moći videti da stvari i nisu tako crne kao što su im se isprva činile.
Međutim, nemojte se uvrediti ako vaše mišljenje bude odbijeno. Odlučite zauzeti pozitivan stav. Kao što sam ranije spomenuo, vi sami ste odgovorni za to kako se osećate.
Kada se sretnete sa negativnim ljudima ne morate i sami postati negativni. Ostanite uspravni i setite se da su detalji važni za razgovor sa negativnim ljudima. Često možete preokrenuti njihovu negativnost za bolji ishod razgovora svih koji su uključeni.
Peter Murphy
...
Naravno da je svaki razgovor sa negativnom osobom iscrpljujući i oduzimanje vaše energije i to nikome ne prija - preporučujem 1.savet sa ovog spiska kao ubedljivo najbolji!
Ako se ne možete sami isloboditi negativne energije, onda vam je svakako savet da potražite pomoć od stručnih osoba koje će vašu negativnu energiju pretvoriti u pozitivnu.
Ukoliko ste pomislili da je ovaj članak besmislen zapitajte se zapravo da li je to uistinu tako ili vam negativna energija stavlja negativnu misao i lagano vas odvodi u svoju energiju.
...
Energija postoji i to retko ko više osporava. Mi, ljudi smo često nesvesni i upravo zbog toga često se nađemo u okruženju i delovanju negativne energije.
Negativna energija prisutna je na svakom koraku i samo čeka priliku da nas prizove u njenu misiju.
Zadatak negativne energije je uništavanje svega živog na ovoj planeti.Ljudi većinom nisu svesni da su upali u negativnu energiju,jer ona dolazi ili skroz neprimetno ili poput munje.
Kako god da se gleda, njen učinak može imati vrlo kobne posledice. Ponekad ljudi i jesu svesni da se nešto događa, da neka sila deluje na njih, mada to nije ni malo lako objasniti. Svi većinom kažu "imam osećaj kao da mi neko nešto radi" i ponekad je to potpuno tačno, jer nisu svi ljudi dobri i nekima je nečija bol i patnja zapravo hrana.
Zbog ljubomore,želje za osvetom i još mnogo drugih razloga, spremni su uništiti drugu stranu,samo da im ego bude zadovoljen.U većini slučajeva oni toga nisu ni svesni.Tu negativnu energiju možete iskoristiti i pretvoriti u pozitivnu.
Sve kreće od vas, ako se nađete u okruženju negativnih ljudi, negativne energije i loših vibracija, prvo što svi osete je neprijatnost i neudobnost, jednostavno u sebi počinjete osećati jedan nemir i nervozu. To vam je dovoljan znak da upalite zdrav razum i odmaknete se.
Pokušajte te ljude i mesta u najmanju ruku distancirati ili prekinuti odnos, jer svaki trenutak koji vi oklevate upravo pogoduje negativnoj strani i ona se na vašoj neodlučnosti hrani a vas oslabljuje.
Dakle, izbegavajte ljude i mesta koja vam nikako ne odgovaraju.
Svojim mislima vi podstičete energiju da deluje, vaše misli su bumerang i kada se materijalizuju one vam se vraćaju. Ukoliko ste u negativnoj energiji,verovatno ćete imati samo negativne misli, bićete nezadovoljni i mrzovoljni, eksplozivnost i agresija postaju vaš zaštitni znak. Svaka stvar koju dotaknete, kao da ste je uništili.
Vaše misli tonu sve više u negativne misli i vaši problemi postaju sve veći i sve više izraženi. I to možete iskoristiti u svoju korist,tako što ćete ih postati svesni I na taj način zaustaviti taj process.Kao što možete razmišljati negativno tako možete i pozitivno. Što više imate pozitivnih misli to imate i više pozitivnih događaja.
Dakle, vaše misli, vaša su stvarnost.
Nikako se ne zatvarajte u zatvoren prostor, već što više vremena provodite u prirodi, šetajte parkovima, uz reku, kroz šumu. Pokušajte se za vreme boravka u prirodi fokusirati samo na sebe, nađite mesto koje će vas potpuno umiriti i tu otvorite svoje srce i dušu.
Počnite pričati, iznosite svaku stvar koja vam smeta, koja vam nanosi bol, koja vas guši ili vam jednostavno ne odgovara. Na taj način vi šaljete poruku negativnoj energiji da ste je otkrili i da ćete je se osloboditi. Slobodno i to izgovorite. Nakon nekoliko dana osetićete promenu. Dakle, priroda preuzima negativno i vraća vam pozitivno.
Poštedite sebe ovakvih susreta.Najbolji signal za to je da kada vas neka osoba pozove ili se najavi,najpre oslušnete šta osećate vezano za susret.Ako je osećaj dobar i radujete se - prihvatite a ako nije, poslušajte to!
To je naš unutrašnji glas koji je nepogrešiv!
"Neka bude svetlost..."
Posted 10th April by Snežana Latinović
Evo da se i ja po prvi put javim na ovome forumu.Radim na sebi tj. pokušavam već nekoliko godina i ne mogu se pohvaliti da je to sa velikim uspjehom.Ne znam u čemu je problem sa mnom!!!???Kada čitam recimo ovaj forum ili predivne tekstove Ratnica i Ratnika svjetlosti,a od prije i nebrojenih knjiga na ovu temu,onda se osjećam lijepo i sve mi se čini da ću ja to uz veliki trud uspjeti i uspijem do neke granice,ali jako brzo se vratim na početnu točku.Svaki problem me izbaci iz kolosjeka,a najviše partner sa kojim živim.On je jedna jako negativna i tvrdoglava osoba koja od najmanje sitnice napravi problem i nađe razlog za svađu i raspravu.Ja želim riješiti svaku situaciju razgovorom i onda se nasmijati i taj "problem"zaboraviti,ali on to nikako da prihvati,nego mora bar tri dana da bude ljut,i onda kao da se ništa nije dogodilo.U takvim situacijama zaboravim na sve afirmacije i on me onda uvuče u svoje sivilo.Ne znam kako da dovedem sebe u stanje da ostanem pribrana i pozitivna unatoč tome.Očito sam jako nesigurna osoba.Inače želim da ugodim svima ljudima u svome okruženju i svima dajem samo ljubav.Kako ustvari da obranim sebe i ne dozvolim drugima da njihova negativnost utječe na mene.Pomozite mi!
Uvek mi je puno zao kada cujem ovakvu pricu. Nazalost, nisi jedina i ima dosta prica kao ova tvoja.
Pretpostavljam da znas i da si se vec uverila da ne mozesnikoga da promenis osim sebe. Odlucila si da poboljsas svoj zivot ali nemas uspeha u sprovodjenju svega sto si naucila. To me ne cudi uopste jer zivis pod uticajem negativne energije. Znam sta bi bila vecina saveta a verovatno i moj ali ja necu da idem u to jer nemam pravo za to.
Mogu samo da ti savetujem da razgovaras sama sa sobom.
Pitaj se, sta mi ova veza donosi da me cini srecnom?
Dali je to sve dovoljno da zanemarim sve sto me cini da se osecam lose?
Dali bi trebala da vise volim i cenim sebe?
Ako cenim i volim sebe dali bi dozvolila da se potcinjavam tudjoj volji?
Dali te ta potcinjenost cini srecnom i zadovoljnom ili se mozda osecas kao robinja?
Slusaj odgovore i odluci sama kako trebas da postupis. Verujem da ces naci jos mnogo pitanja.
Good Luck
Jako mi je drago da ste mi Vi odgovorili,jer se vidi da ste čovjek sa bogatim iskustvima i svaka riječ vrijedi vam zlata.Već sam toliko puta u sebi postavljala ista ova pitanja i znam odgovore na njih,samo to nikada nisam na glas izrekla.Valjda nemam snage za to.Bolje rečeno-"kukavica sam"!Neprestano se u meni vodi borba između onoga što jesam i onoga što želim biti.Ako napravim jedan korak naprijed on me sa svojom negativnošću vrati dva koraka nazad i tako uvijek.Ne znam kako da se izvučem iz toga vrtloga.Hvala Vam još jednom i puno sreće!
Pogledaj na ovoj temi, http://forum.ratnicisvetlosti.com/viewt ... ?f=5&t=128 , možda ćeš tu naći tehniku koja bi ti mogla pomoći. Meni jeste dosta pomoglo a koristim je tek par dana. Nije komplikovana niti zahteva ikakve predhodne pripreme ili znanja.
Želim ti svu sreću i mir
Nema tog delanja koje može da nadomesti neusaglašenost energija. - Abraham
Monja,hvala na odgovoru i pomoći.Želim učiti i prihvaćam svaku sugestiju.Vjerujem u sve ovo i želim da se mijenjam.MORAM!!!!Osječam se kao utopljenik...Sretno i tebi neka bude na tvome putu!Veliki pozdrav!
asica wrote:Jako mi je drago da ste mi Vi odgovorili,jer se vidi da ste čovjek sa bogatim iskustvima i svaka riječ vrijedi vam zlata.Već sam toliko puta u sebi postavljala ista ova pitanja i znam odgovore na njih,samo to nikada nisam na glas izrekla.Valjda nemam snage za to.Bolje rečeno-"kukavica sam"!Neprestano se u meni vodi borba između onoga što jesam i onoga što želim biti.Ako napravim jedan korak naprijed on me sa svojom negativnošću vrati dva koraka nazad i tako uvijek.Ne znam kako da se izvučem iz toga vrtloga.Hvala Vam još jednom i puno sreće!
Kao prvo nema potrebe za persiranje jer smo mi svi ovde jedna familija.
Imas zelju za promenu a to je prvi ogroman korak.
Kao drugi korak izgradi ljubav prema samoj sebi a za to postoje mnogi nacini i jedan nacin je da kad god vidis sebe kazes GLASNO da volis sebe. Ponavljaj to bezbroj puta bas kao sto to radimo maloj deci da bi im bilo usadjeno da su voljeni.
Ne kritikuj sebe i nemoj NIKADA pomisliti ili reci nista negativno o sebi, samo pozitivno i ne propusti da pohvalis sebe i za najmanju sitnicu.
Vodi racuna kako formiras svoje misli i sta kazes (kvotiran tekst, boldovane reci).
Kada vec znas odgovore nateraj sebe da ih glasno izgovoris. Cemu strah? Strahnam je najveci neoprijatelj, paralise nas kompletno.
Za vezu, razmisli koliko i sta ti dajes i koliko i sta primas, dobijas. Zapamti ili zapisi to i zapitaj se kako se osecas. Za nas same je dobro sve sto nas cini da se osecamo dobro a ako nas cini suprotno nije dobro.
Mi smo direktori "filma" koji se zove NAS ZIVOT. Ne samo direktori, mi pisemo scenario i biramo "glumce", ljude koji ce ucestvovati u nasem zivotu. Ako dopustimo da neko drugi pise scenario ili da bude direktor naseg filma onda to vise nije film naseg zivota. Svaki glumac se moze zameniti ako ne kooperira osim glavnog nosioca filma. Glavna glumica si TI.
Kakav si scenario ti napisala? Dali zelis da to bude tragedija, komedija, pustolovina ili sta? Odgovor lezi u tebi.
Kroz zivot se ide korak po korak i svaka greska se moze ispraviti.
Veruj u sebe i zapamti da u debi imamo sve kvalitete za srecan i produktivan zivot, to nam je dar koji smo dobili pri rodjenju.
Draga asice, evo naš Žika , ti je sve lepo objasnio i rekao da smo svi mi ovde jedna porodica. Druži se ti sa nama, pa će iz tog proizići puno dobrog za tebe.
Ono što bih ti ja rekla je sledeće. Da bi se čovek promenuo, mora mu biti dovoljno loše, bez toga nema promena! Kada je čoveku do guše, tek onda se menja. Prvo što radi tada, donosi odluku, kaže sebi e više ovako ne mogu dalje, pa makar ...
Sve posle toga je sve što je mnogo lakše. Ti popričaj iskreno sa sobom i vidi da li si donela odluku, ili je još nisi donela, što značida ti nije dovoljno loše.
Ovo će ti pomoći da shvatiš gde si ti u sadašnjem trenutku.
Postoje ljudi koji provedu ceo svoj život, bojeći se i ne preduzimajući nikakve promene ali u skadu sa tim se i osećaju.
Čovek je Božanskobiće i rođen je da živi carski, slobodno, onako kako on to želi i sanja.
Puno te pozdravljam i želim ti da pronađeš svoju sreću u sebi i prođeš mnoge promene, koje će ti doneti baš ono žto tvoje srce želi.
Draga Leci i dragi Žika,neopisivo mi je drago što imam ovako veliku i dragu porodicu.Hvala vam obadvoma na odgovorima!Vi ste melem za dušu.Svaka vaša riječ me duboko dotakla i prodrmala.Želim vam svu sreću ovoga svijeta i ljubim Vas!!!!