baš je lepo zajedno sa vama ,putovati,

Tražila sam na forumu nešto o odnosu sa majkom, i jedino pronalazim svoju situaciju sličnu tvojoj, draga Den Vik. I ja imam potrebu da ispišem stranice jadanja. Ovo što sam citirala iz tvog komentara skroz se odnosi i na moj slučaj, naravno, uz niz drugih stvari. Imam preko četrdeset godina, i sama sam majka i samtram da na prvom mestu čovek mora da ima dobar odnos sa majkom i svojom prvom porodicom jer mu to iskustvo određuje i kasnije sve druge odnose. Da, ja nikako ne bih izabrala svoju majku, jer kad se zanemare neke njene vrline, ostaje mnogo onoga što mi smeta i što me kočilo godinama i što, evo i sada remeti naš odnos. Osnovni problem kod nje je taj što ne može da se oslobodi prošlosti, i daleke i bliže, svoje traume iz detinjstva negovala je sve vreme i dan danas ih pretresa non stop po više puta dnevno i što je naše (moje i sestrino) detinjstvo ugušila neprestanim ispovedanjem i prepričavanjem šta je ona doživljavala kao mala, a pritom slične stvari je ona činila nama, svojoj deci, nabijajući nam komplekse niže vrednosti. Sve to čini i danas, pa i naša deca te priče znaju napamet. Sto puta sam je zamolila da pokuša da ne priča o prošlosti, da ne okrivljuje svoju majku, koja nije više živa... Priča je preduga, ne želim da gnjavim, ali ne znam kako da joj pomognem, i sebi . Sve sam pokušala, ništa ne deluje. Tata i sestra mi nisu od pomoći. Tata joj se skroz priklonio, ne sme reč jednu da joj kaže, iako se ne slaže i njega kinji i maltretira psihički i koliko joj ide uz dlaku, ona i dalje nije zadovoljna i ničim nije zadovoljna. Sestra takođe nema snage da se nosi sa njom i ona joj uglavnom ćuti, ali i to ne odgovara, jer i tada su komentari negativni "da je ona mućurla ko njen otac, da sam kao moja tetka po ocu i ujak i babe, da su svi loši prema njoj itd... Pokušala sam da je uputim u tehnike pozitivnog razmišljanja, ali ne biva, ne želi da čuje, već naprotiv, kaže da sam prolupala i da je nikad nisam slušala itd.DenVik wrote: Od kako znam za sebe moj odnos sa majkom je blago receno- bez veze ... Ja sam , po njoj, bila divlje dete, puna neusmerene energije, svoja, samostalna i nepodnosljiva.
Otac nikad nije bio tu... Nekako sam uvek bila prepustena sebi, majka stalno zabrinuta,bolesna, stalno u manjku necega( i zao mi je mnogo sto se tako oseca,znate ona je mnogo dobra zena)
... stalno kritike...komentar"sta ce reci svet?"
Po njoj ja sam cudna, sve cudnija sa godinama...
Moja majka je dobra zena...