dijana wrote:Hvala puno Linda, znam da je i problem u meni...
Nije bitno da li je problem u tebi, u tebi je REŠENJE!!!
dijana wrote:ali jednostavno neko moje unutrašnje ja se potpuno opire bilo kakvom poslušnom ponašanju kada je u pitanju moj otac.
Ne radi se o poslušnosti. Ni ne treba da budeš poslušna. Ali, jedno veliko ali! Nauči da ceniš sve što su ti roditelji pružili.Šta god to bilo, dom, odeća, ekskurzije, knjige za školu, putovanja. Možda i nisu sve, ali budi zahvalna, budi zahvalna na svim njihovim pozitivnim osobinama.
Shodno tome se i ponašaj. A to ne znači da nemaš svoje ja, nego znači PUSTI NEBITNE STVARI. Ne moraš u svemu isterati svoje, nije bitno da oni priznaju da si ti u pravu. Pusti ih da misle da su oni u pravu a ti zidaj svoje temelje i znaj da si u pravu.
dijana wrote:Sve je nekako i funkcioniralo dok nisam došla u pubertet, a tada se i on uveliko promijenio, kako prema meni, tako i prema majci...da skratim čitav problem leži u tome što on ne poštuje moju majku, svašta joj je priređivao u životu, pa tako i danas, periode bola, tuge, vrijeđanja...pa onda zatišje i tako u krug.
To nije tvoj problem! To je problem tvoje majke. Ona to želi. Njoj to ne smeta dovoljno da kaže stop. Ti ne možeš nikome pomoći ko ne želi da mu se pomogne. Tvoji majka i otac su zajedno zato što su isti. Dokle god se ne odvoji od njega ona mu daje 100% validnosti. Ali TI si TI, nemoj uzimati njen krst na svoja pleća.
dijana wrote:Ne slažemo se u pogledima na život, on je konzervativan za sve, samo za sebe je jako moderan, želi da svima odeđuje kako će misliti, šta će raditi, želi poštovanje, a sve oko sebe vrijeđa...
Pa šta, to je njegova slika, a ne tvoja.
dijana wrote:jedostavno sve što uradim nikada nije dovoljno dobro.
Kome? Njemu? Pa šta, kad je već takav zašto bi te bila briga da ti on baš kaže "Mila moja jako sam ponosan na tebe divno si to obavila!" To je kao kad bi se nervirala što je kiša mokra. Neko je nekakav i dokle god očekuješ od njega nešto što on nije imaćeš sledeći problem:
dijana wrote: Želim da se oslobodim osjećaja ogorčenosti,
Ogorčenost - to su samo naša očekivanja od ljudi da budu ono što nisu. Nauči da prihvatiš ljude onakvi kakvi su.
dijana wrote: želim da promijenim sebe...
Na odličnom si putu.
dijana wrote:da ne dozvolim da mi određuje tok života,
Samo ti i isključivo ti si gospodarica svog života.
dijana wrote: da smanjim bijes koji osjećam,
Preuzmi odgovornost za svoj život, besna si jer očekuješ od drugih da žive za tebe. Tvoji mama i tata su te podigli na noge, a tvoje je da raširiš krila. Pusti ih da žive svoje živote i pustiće oni tebe. Dokle god želiš da ih promeniš bićeš jako vezana za njih i mnogo će ti zavisiti od njih.
dijana wrote: jer vidim da mi je iz dana u dan sve lošije
Menjaj sve, menjaj način na koji govoriš na prvom mestu, menjaj način na koji se oblačiš, odbaci sve i počni od nule. I kad padneš opet odbaci sve pokupi iskustvo pokupi svoje snove i opet počni od nule. I tako bezbroj puta i izgradićeš od sebe osobu prepunu ljubavi i uspeha na svakom koraku i svakom aspektu života.
Samo TI možeš da napraviš PROMENU u TVOM životu.
Imaš ovde ekipu i pitaj štagod ti treba
Od majke i oca nauči sve ono što je toliko očito loše da te boli koliko ti bode oči. Od oca nauči da budeš pažljiva, da pohvališ ljude oko sebe, da ne budeš arogantna. Od majke nauči da imaš svoj stav, da imaš svoj integritet, da kažeš "Ćao mene čeka neko bolji", da se zauzmeš za sebe.
I evo ja ti kažem da ti jesi divna, da ti jesi puna ljubavi, da ti zaslužuješ sve najbolje, da si vredna, pametna i sposobna, inače ne bi došla kod nas

Love <3