NA ZAPADU NISTA NOVO

Ovde možete da postavite svoje poučne priče o životu i o raznim pojavama koje nas okružuju a iz kojih možemo naučiti i podsetiti se šta su najlepše životne vrednosti :)

Počasni naziv je "Žikin kutak" jer je Žika započeo ovu divnu tradiciju da nas uveseljava i podučava sa svojim divnim pričama.

Naravno svi su dobrodošli da dodaju svoje priče :D
Post Reply
Zika

NA ZAPADU NISTA NOVO

Post by Zika »

Na Zapadu Nista Novo
zipo 01.09.2006 u 11:17 pm

Na Zapadu nista novo. To se pokazalao i danas da je tacno. U istocnom delu Kanade vec su poceli jutarnji mrazevi...na mom zapadu bez promene, jos uvek toplo, nema kise, nema jakih vetrova. Politicari jos uvek rade sta oni hoce. Narod kritikuje a oni se smeju i teraju dalje a sto bi i slusali kada do novih izbora ima jos puno vremena. Kada izbori dodju blizu bacice nam neku koscicu, postace strasno dobri, obecace kule i gradove, blagostanje za sve pa ko onda da ne glasa za njih. Buducnost izgleda toliko sjajna, pa da im damo jos jednu sansu.

Ni u mome malom mestu na zapadu u Zapadnoj Kanadi, nista novo. Ljudi su jos uvek ljubazni, pridrze ti vrata da udjes u prodavnicu, na ulici te prolaznici susrecu sa osmehom na usnama...na zapadu nista novo. Mnogi ti kazu zdravo, ne ustrucavaju se da malo popricaju.

Eto, odem ja danas u banku da poplacam racune - na zapadu nista novo, jos uvek placamo racune. U mome malom mestu ima jedna mala banka, gde te svako zna. U banci malo ljudi, vidim brzo cu to obaviti. O da, zaboravio sam da kazem da je na ulazu bio barbekju (rostilj) i menedzer banke pece hamburgere. Danas je bio dan zahvalnosti klijentima banke pa su nas docekivali tako. Menedzer pruzi ruku, rukovali smo se i pita on mene kako sam, ja kazem hvala vrlo dobro, pitam ja njega a on kaze dobro. Par minuta smo popricali, uobicajen razgovor...jos je toplo...danas ce da bude 30 stepeni i tako dalje. Ponudi mi on hamburger, ja mu se zahvalim, kazem da ne jedem govedinu... onda mozda Hot Dog ("vruce kuce" u prevodu, lici na nase virsle ali samo lici i meni lici na, Boze me oprosti, jedan deo kuceta kroz koji se olaksava kad digne nogu uz plot). Zahvalim se opet i kazem da ne jedem te delove kucica. Onda mozda kafa, rece on. Tako popijem kafu, pojedem jedan donat (slicno krofni ali samo lici), nailazi svet...par reci sa jednim...par reci sa drugim i najzad udjoh u banku. Par ljudi ispred mene, par ljidi iza mene. Devojka, koja je radila za stolom pozadi, dodje otvori novi salter i mase rukom, zove me da dodjem. Malo smo popricali, malo se smejali pre nego sto smo presli na posao. Pametne neka devojka, zna sta hocu. Neznam dali mi je citala misli ili je videla da drzim racune u ruci. Ako moze da cita misli moracu da pazim sta mislim da nebi procitala sta sam mislio dok smo pricali i dok sam je gledao. Ne treba joj broj moga konta, ne treba ni ime, zna ga. Nikada ne trebam ni da popunjavam dosadne papire, formulare sve to one urade dok pricamo. Sve je gotovo za tili cas i popricasmo jos malo, novosti o njenoj deci i jos neke stvari striktno vezane za banknovno poslovanje. Tako zavrsih sa Bankom za manje nego jedan sat.

Vreme da idem kuci ali cu prvo da svratim u radnju da kupim mleko i jos po nesto. Uvek odem da kupim jednu stvar a izadjem sa desetak koje nisam planirao da kupim. kad stignem kuci vidim da nisam kupio ono za sta sam isao. Tako odem u radnju, u ovom malom mestu imamo jednu malu radnju u kojoj te svako zna i zna ti ime. Pokupim sta mi je trebalo, odem na kasu. Devojka na kasi vrlo ekspeditivna, samo joj lete ruke dok pricamo a racun se istom brzinom povecava. Na kraju ode do loto masine i donese mi tiket, kaze da sam zaboravio da je danas loto.U medjuvremenu nailazi vlasnik radnje, javlja se i tapseme po ramenu. Taj me covek neobicno voli ili mozda moje pare, jedno od ta dva.

Najzad pravac kuca. Pogledam na sat i vidim da je vec podne. Setim se da gde zivim (neka vrsta naselja za ljude treko 50) imamo danas rucak u klubu. Svake druge nedelje, dobre zene spreme rucak. Nije toliko zbog rucka, vise je sto se lepo skupimo i popricamo. Stizem na vreme i bas je dobro da sam otisao. Obezbedio sam sebi dosta posla za sledecu nedelju...jedan problem sa kompjuterom...jedan tvrdoglavi stampac koji nece da stampa, jedan problem sa internetom, jedan novi DVD koji ne mogu da povezu sa starim tipom TV, kazu da sam vec 3 takva povezao a u radnji su im rekli da trebaju da kupe novi TV. Tako me preporucuju jedni drugima a izgleda da im se najvise svidja moja cena. Ne naplacujem nikome nista, ne marim jer volim takvu vrstu posla a volim i da pomognem ljudima. Kad smo se dosta napricali podjosmo kucama i usput svratismo na kafu kod jednog komsije. Veceras ce kod mene doci jedna grupa na kafu i kolac. Umesio sam lenju pitu.
Na zapadu nista novo.

Sutra necu nigde ici, sutra je dan za rad u basti. Osim toga dolaze mi i deca a dodju svakog vikenda. Dodju zbog mene a i zbog mog jezera. Nisam siguran da li vise vole jezero ili mene a nije ni vazno. Necu nista kuvati, bice pasulj od danas a bacicemo neke svinjarije na rostilj. Napravicu i vocni kolac.
Na zapadu nista novo.
Zika

Re: NA ZAPADU NISTA NOVO

Post by Zika »

Na mome zapadu ima malo promena. Promena je u mojoj basti jer sam je (za)pustio da izgleda mnogo prirodnije. Zarasla je u korov a za to postoje vise razloga. Najvazniji su vreme provedeno u bolici a i moja lenjost.

Sad cesto pevam pesmicu "Kucica u basti, korov oko nje..." :lud:
Post Reply