Pa ima dosta tehnika, ali fazon nije da mi budemo sa detetom koje je srećno(srećno dete vam neće praviti probleme), već da onaj nesrećni deo usrećimo. I tada će on nastaviti svoje obitavanje u našoj glavi potpuno nezavisno od nas. Dok je nezadovoljno, dete u nama, buni se kad nas neko "povredi" reaguje kako odreaguje. Ponekad se pitamo, zašto odreagujem ovako, šta mi bi. E pa probudilo se malo ljuto dete, ljuto zbog "nepravde".
Ukoliko mislite da imate problem sa malim ja-detetom u sebi. Onda bi mogli da uradite ovako nešto:
Nadjite se u dvorištu svoje kuće ( ili ispred ulaza u zgradu) osmotrite kako kuća izgleda, što više detalja to je bolje, prisećajte se tog vremena. Pridjite vratima, pogledajte je, otvorite ih i udjite. Osmotrite prostoriju u koju ste ušli, osetite miris sobe, vidite sve detalje kojih se sećate, polako krenite do sobe u kojoj smatrate da se dete u vama nalazi, dodjite do sobe, osmotrite je, uočite raspoloženje deteta, gledajte šta radi i kako se ponaša, da li se igra ili radi bilo šta drugo. Obratite mu se, sa osećajem ljubavi, rečima, ja sam ti iz budućnosti, došao sam da te usrećim, da ti ispunim svaku želju. Kad mu se obratite takvim ili sličnim rečima( ne morate pričati ovako kako sam rekao, bitno je da se pridje sa saosećanjem i sa namerom da mu pomognete) onda mu pridjite, sedite do njega, pratite šta ono radi. Pitajte ga da li bi hteo nešto da radi, nešto što do tada nije mogao. Ukoliko vam se obrati vi radite po osećaju, ako želi nešto, ispunite mu. A ako samo ćuti, onda ustanite, dodjite do vrata sobe u kojoj se mali vi nalazi i obratite mu se opet sa namerom da ste hteli da mu pomognete i da ćete doći opet, obratite se sa ljubavlju i saosećanjem. Izadjite iz kuće polako i onda možete da se probudite, jedna seansa je gotova
Idite opet, sutradan ili kad već vi želite, kod malog vi u vama, isti postupak, kad ga vidite obratite mu se sa ljubavlju i saosećanjem, ispunjavajte mu sve želje koje vam predloži, to je mašta, a u mašti možemo svašta
Bitno je da budete sa detetom u kući u kojoj ste živeli, tu je iskusio najveće neprijatnosti i tu ga treba usrećiti. Mesta kao što su ringišpil tu dete ne treba da tražite, trebate ga odvesti tamo, ako vam zatraži, i posle ga vratiti u kuću odakle je pošlo sa vama.
Tako nekako možete da probate, radite po osećaju, ovo su neke smernice i ovo je samo jedna od tehnika da poboljšate stanje deteta u vama. Možete improvizovati, ali ne valja previše. Ako neko zna još po nešto, ne bi bilo loše da kaže. Da se ovo još više razjasni.
Nadam se da će nekome ovo pomoći.