Kao prvo, ovo nije negativan post, ovo je samo post kojim trazis konkretan savjet.
U potpunosti te razumijem...potrebno je neko vrijeme da se stvar ukapira, i pocne svjesno primjenjivati. Zato samo polako, opusti se, na pravom si mjestu, resenje stize.
Ja licno sam u pravom trenutku nasla Vinine videe, ili bolje da kazem da su oni mene nasli...i na pocetku mi nista nije bilo jasno, osim da je sve dobro i d ae biti bolje, i da treba pozitivno da mislim da bih rijesila problem, jer brige ne mogu donijeti poboljsanje, ali opet, nije mi bilo jasno kako to da postignem samo mislima, pa sam se i ja vrtjela u krug odredjeno vrijeme. Ali sada, o jeee....konacno, posle ko zna koliko procitanog, odslusanog, razmjene iskustava i cega sve ne
I ono sto sam primijetila kada neko objasnjava pocetnicima kako da ZP iskoriste za svjesno kreiranje svog zivota, obracaju im se kao nekome ko vec ima odredjeno predznanje i uopste im ne pomognu, sto sam i potvrdila kada sam svom prijatelju pomazuci da ovo razumije rekla: ''i kao sto kaze life coush...'', a on me prekine i kaze: ''e, vidis u tome je problem, ja jos uvijek ne mogu da razumijem nista od toga sto niti jedan life couch govori, i ne mogu da primijenim''. A veliki um Albert Ajnstajn je rekao, parafraziracu, sve treba uprostiti koliko je god moguce, ali ne preko toga. Znaci, svoj govor treba prilagoditi slusaocu. Sto cu ja pokusati, i apsolutno sam spremna da odgovaram na sva pitanja, i objasnjavam dok ne nadjem nacin da nekome priblizim ovo, d aon u svojim rukama ima ''alat'' sebi prilagodjen koji ce moci da iskoristi u svoju korist.
Glavna u svemu je vibracija. A vibraciju stvaraju nasa osjecanja, a onasa osjecanja, iliti emocije su reakcija na nase misli.
E, sad, kako ce to nase mislis uticati na nase emocije zavisi od vise faktora. Jer misli nastaju u umu, a um je sacinjen od svijesti i podsvijesti, i nadsvijesti. Veliku ulogu ima nasa podsvijest. Jer u podsvijesti se nalaze sva nasa uvjerenja koja smo stekli tokom naseg zivota, od najranijeg djetinjstva pa do danas. I bas ta uvjerenja nas koce da svijest upotrebimo na onaj nacin koji zelimo. I da napomenem da su uvjerenja samo mnogo puta ponovljene odredjene tvrdnje.
Dacu jedan primjer, a ti mozes da primijenis na sve aspekte tvog zivota.
Npr novac...kakvo je nase svjesno, a kakvo podsvjesno uvjerenje o njemu. Svjesno mi znamo da u svijetu vlada obilje, i da samo treba da nadjemo nacin da dodjemo do onoga sto mi zelimo, ALI od malena, vecina nas je slusala da novca nema, da je on los, da ga imaju samo losi ljudi, novac i dobre iskvari, novac se teskom mukom zaradjuje...itd....e to su uzjave koje smo mi tokom odrastanja slusali mnogo i mnogo piuta, i koja su usadjena u nasu podsvijest, i sada mi treba da promijenimo ta nasa uvjerenja, a kako se to radi?!? Ko je pazljivo citao, znace odgovor
a ja cu ipak reci, treba mnogo puta svjesno sebi da ponovimo ono sto zelimo da izgradimo kao svoje uvjerenje koje ce nam koristiti, jer prethodna uvjerenja nam ne koriste, vec nas koce u napredovanju.
Afirmacije su savrsene za stvaranje novih uvjerenja.
A sta se tebi desava kad pocnes sa izgovaranjem afirmacija?! Ukocis se, boli te ovo i ono.....e,. to su otpori....tvoja predjasnja uvjerenja se sada bore da prezive, i ispoljavaju se u vidu raznoraznih bolova, grceva, anksioznosti.....Te otpore moras da zanemaris, in nastavis sa afirmacijama, jer bas u tom momentu u tebi se vodi borba, d ali ce prezivjeti staro uvjerenje ili ces izgraditi novo. Nadam se da ti je jasnije. Ima Vina super videe na tu temu, zovu se otprilike ''nista ne btinite to su samo otpori'' i ''Nase reakcije nas definisu''.....ako ne mozes da nadjes, javi mi, pa cu ih ja naci.
Nasa podsvijest je najaktivnija dok spavamo, tako da je odlicna stvar da tada ukljucis sebi afirmacije i slusas....kad legnes, opustis se i slusas dok ne zaspes, ili stavis na repeat pa slusas i dok spavas. Imace fenomenalan ucinak, vidjeces. Ja sam slusala snimke sa binaunarnim zvucima. Ako zelis, poslacu ti link odakle mozes da skines.
E, sad.....ovo je vrlo kompleksna prica,tacnije, stvar je previse jednostavna, sto je problem nasim komplikovanim umovima , zato je potrebno mnogo price da bismo ukapirali.
Kada radis afirmacije npr za vec pomenuti novac, i govoris ''novac je dobar'' ''bogatstvo mi dolazi iz svih dobrih izvora'' ''otvaram vrata svog srca na unutra i pustam da bogatsvo udje u njega'' treba da izgovaras onoliko koliko ti je potrebno da izazoves u sebi osjecaj kao da vec imas bgatsvo koje zelis. Onako kako bi se osjecala da npr imas svoju kucu iz snova, svoje auto iz snova, milion u banci, savrsen posao koji volis, savrsenog partnera, znaci, u sebi izazoves taj osjecaj koji bi imala da su ti zelje vec ostvarene. I to je poenta vibracije. Pozitivna vibracija privlaci pozitivno u tvoj zivot, tj ono sto ti zelis, a negativna odbija ono sto ti zelis.
Vibracija odredjuje brzinu kojom ce nesto doci do tebe. Tvoje zelje u tvom Vortexu su na visokoj vibraciji, a to su vibracije ljubavi, mira srece, i dok god ti u sebi budes gajila strah, anksioznost, bijes, ljutnju, ostvarenje tvojih zelja nece stici.
Kad posaljes zelju Univerzumu, ona se automatski manifestuje u tvom Vortexu. E, sad od tebe zavisi kojom brzinom ce ona stici do tebe u fizickom svijetu.
Takodje, visoka vibracija je visoka vibracija bez obzira cime je u sebi izazoves, bitno je da si na visokoj vibraciji. Da malo pojasnim. Ako nap zelis idealnog partenra, poslala si zelju Univerzumu, i partner je u Vortexu, a ti u sebi nikako ne mozes da izazoves leptirice u stomaku, ljubav, srecu koju zelis u vezi, nema veze, ti onda radi nesto drugo sto ce u tebi prbuditi osjecaj srece. Igraj, pjevaj, plesi, crtaj, trci...bilo sta sto te usrecuje, i sto duze pokusaj da zadrzis tu visoku vibraciju.
Kazes da radis vodjene meditacije i d aplaces....e to je super...suze znace da otpustas otpore...pustas ih da odu od tebe, nijesu vise u tebi, i oslobadjaju tvoju dusu tereta, stvaraju mjesto za srecu i mir. Kad god krenes da places isplaci se do kraja. Mir koji osjecas posle toga je neprocjenjiv zar ne?!
I probaj meditaciju praznine. To je meditacija u kojoj zauzmes udoban polozaj, bitno je da je kicma prava, i ako lezis nikako da je brada zabacena, vec blago prema grudnom kosu, dlanovi prema gore okrenuti, u svakom polozaju naravno. I koncentrises se na tvoj dah. Mozes da se koncentrises na dah koji izlazi i ulazi kroz nozdrve, ili fokus stavis na tacku izmedju obrva. ili na pupak, kao d adises stomakom. I, da....duboko, stomacno disanje je jako bitno. U tom stanju pokusas sa u potpunosti (nakon sto si disanjem opustila tijelo) ocistis um od svojih misli u potpunosti. Kad se javi neka misao samo je pustis da ode. Ne boris se sa njom, ne analiziras, ne ulazis u dubinu. Samo je pustis da ode. Tako ces uvjezbati kontrolu svojih misli. Tokom dana, prepoznavaces negativnu misao u trenutku, i mijenjati je pozitivnom, i time odrzavati visoku vibraciju. Ja ti preporucujem i videe Ane Bucevic. I ona ima sjajno objasnjeno skoro sve.
Ovo je ukratko veceras. Nadam se da ce ti biti jasnije, i naravno, ako imas pitanja slobodno postavi. Cak su i dobrodosla, kako tebi, tako i svima nama, jer svakom pitanjem i odgovorom se kockice slazu u nasim glavama, i dolazimo do sve boljih i boljih resenja.