Koliko ste svoji?

Tipovi ličnosti, ličnost, osobenost, šta nas čini onima koji smo, unikatnost
Linda

Koliko ste svoji?

Post by Linda »

Jedna, na prvi pogled jednostavna, interesantna tema :D
Koliko ste svoji?
Last edited by Linda on 18 Oct 2012, 19:57, edited 1 time in total.
Linda

Post by Linda »

Sta kazete?
Ivan Spg
Gradska Čistoća

Re: Koliko ste svoji?

Post by Ivan Spg »

Linda da li bi mogla da napišeš odgovor pa da malo usmeriš temu, ne znam kako bih ti odgovorio.
Kućni red - obavezna lektira za sve novajlije pogledajte ovde.
Naly Younis

Post by Naly Younis »

Ja sam uvijek bila svoja... :D Samo ne znam u kojem omjeru je bio više ono "ja-koji jesam" ili ono "ja-kreirano prema potrebama okoline "... :D
Često puta se njih dva ja bore za izričaj....ZP mi pomaže kako da pomognem onom pravom ja..ali još učim pomagati... :D
Image ŽIVIM SVJESNA BOŽJE PRISUTNOSTI.
NJEGOVA PUNINA NEPRESTANO TEČE KROZ MENE, PUNEĆI SVE PRAZNE POSUDE U MOM ŽIVOTU.
Linda

Post by Linda »

Svoji u smislu da u potpunosti mozete da kazete -Da , to sam ja, Pera Peric, a ne neko ko ima njegovo oblicje, a iz njega-vire- roditelji, komsije, dustvo iz skole itd.
Ja sam u nekom periodu ranije mislila da sam svoja, autenticna Linda, ali, sada kad se setim nekih stvari znam da to nisam bila ja, ona prava.
Sta me je tada sputavalo, plasilo da se otvorim? Mislim da vecina ljudi ima strah od nerazumevanja, pa u skladu sa tim pravi neke potpuno pogresne kompromise. Ujedno je veoma lako, ali i tesko( govorim o nekim osetljivim godinamaa)biti autentican, svoj.Autenticna priroda coveka je da je radoznao, a ne pokoran. Drustvo je to koje namece neka tzv.pravila, kodekse, gde svako odudaranje biva shvaceno kao nesto pogresno. Onoga momenta kada dodje do pobune, nepristajanja na te kodekse bivamo slobodi, svoji. Iako sam u vecini, 90posto slucajeva slobodna, svoja, postoje trenuci kada sam preterano tiha, mirna iako bih reagovala drugacije. Vise puta sam se opekla zbog nekih svojih reci, postupaka, pa u skladu s tim ponekad navlacim i tu masku prividnog mira i spokoja. Znam da ce do potpune slobode doci kada i ona bude spala. Znam da hoce i to jako brzo :) Nadam se da sam sada malo jasnija? :D

A da, pomislih kako su svi veseliji, leprsaviji uvek kada odu na more, otputuju negdde, ukljucujuci i mene :D E sad, koja osobe od te dve je prava, autenticna? Ona u mestu x, ili ona na mestu y?

Ili imamo toliko svojih likova da je svaki pravi u svoje vreme. Bice da je to! Ja se raspisala, a sadda vi.... ;) ;) ;) ;) kiss, Linda
Mina u Sreci

Post by Mina u Sreci »

Ti povezujes jedan skup verovanja, tkz. sistem verovanja sa identitetom.

Ko dzak pasulja, u kojem je svaki pasulj verovanje u necemu.
I kao u svakom dzaku i u mom ima lepih, belih zrna, i onih koji su uleteli iz drugih dzakova, i onih sa crnim tackicama...
sarah

Post by sarah »

...biti isti, biti poseban, slobodan, biti samo svoj...Nekada sam od toga pravila Revoluciju, a sad samo sebi samoj dokazujem sopstvenu autentičnost i priznajem da u tome više uživam ;) :P
sale

Post by sale »

onoliko ste svoji koliko umeta da ceniti slobodu koju dobijate od drugih u bilo kom smislu,svoji u pozitivnimom smislu
Noetic Sparkle

Post by Noetic Sparkle »

Velika i dobra tema,cudi me da nije naisla na veci odaziv.Razmisljala sam otkad je postavljena o tome-koliko sam svoja?To je pitanje za "milion dolara".Moj mali prilog temi ce biti sledece:kako godine idu zahvalna sam na prcesu upoznavanja sebe,i otpadanja od mene svih slojeva koji nisu moji,ili mi nisu na dobro.Ponekad sama shavatim i trudim se da odbacim neku losu naviku,automatizam odgovora mog bica na neka desavanja,a ponekad se uplete u taj proces visa sila i pomogne u tome.Otac mi je stalno govorio koliko je bitno biti svoj.Ali ne samo svoj vec i dobar covjek,svjesno bice.Ta lekcija se nikada ne zavrsava jer smo samim rodjenjem,da se tako izrazim,udahnuli razna nasledja nase uze i sire civilizacije,a zatim su skola,roditelji,prijatelji,knjige koje smo procitali,filmovi koje smo gledali,muzika koju smo slusali,hrana kojom smo se hranili itd ucinili svoje.Evo kako P.Koeljo na jednom mjestu govori:

"Svaki ratnik svjetlosti je bar jednom izdao i slagao.Svaki ratnik svjetlosti se bar jednom zaputio nekim putem koji nije bio njegov.
Svaki ratnik svjetlosti bar jednom je pomislio da nije ratnik svjetlosti.
Svaki ratnik svjetlosti je bar jednom prenebrgnuo svoje duhovne obaveze.
Svaki ratnik svjetlosti je bar jednom rekao DA kad je htio da kaze NE.
Svaki ratnik svjetlosti je bar jednom povrijedio nekog koga voli.

Zato i je ste Ratnik svjetlosti,zato sto je prosao kroz sve to a nije izgubio nadu da je bolji nego sto jeste".

A ja dodajem-i zato sto nije izgubio nadu da je,prolazeci kroz sve to blizi svom istinskom bicu i blizi Bogu.Svoji smo i onoliko koliko samo spremni da se udubimo u sebe i zivimo sebe,eticki i moralno,stremeci uvijek navise,ne praveci sebe,Uu svojim mislima,ni gorim ni boljim nego sto JESMO.
NOETIC SPARkLE
Krijesnica

Post by Krijesnica »

Smatram da sam svoja onoliko koliko prihvaćam to što vidim i doživljavam kao "sebe" i koliko sam slobodna u manifestaciji istog. Znači, ako otkrijem da volim neku određenu vrstu muzike, prihvatim svoj ukus i otvoreno ga pokažem pred drugima, tada sam svoja.
Bilo je razdoblja kada sam bila sve, samo ne svoja. Osnovna i srednja škola, nikad se u životu nisam susretala s tolikim predrasudama kao tokom svog školovanja. Ondje uopće nisam bila svoja. Barem ne u školskim klupama. Bila sam svjesna da, istaknem li se barem malo iz svoje okoline, bit ću u centru pozornosti - što zbog toga što sam se usudila istaknuti, a što zbog samog isticanja - uvijek je potreban netko tko će biti u centru pozornosti i o kome će sva usta pričati. Ja nikad nisam htjela biti ta. Vrijeme školske nastave za mene su bili kao satovi glume. Tek sam doma prestajala biti glumica. Ondje sam njegovala sebe, ono što ja doista jesam.

Tek sada osjećam da polako počinjem biti svoja. Tek sada, korak po korak, formiram krug ljudi koji me vole i prihvaćaju, pred kojima nemam što glumiti.. Njima pokazujem sebe od samog početka, tako da im se na pladnju odmah nudi opcija "uzmi ili ostavi", jer ne želim više potratiti ni sekundu svoga života da budem nešto što nisam. Moj san nije da budem glumica u Hollywood-u, iako bih s ovolikom praksom to mogla postići :D

Kakva god vaša definicija bila za pojam "biti svoj", to uopće nije bitno... Samo si ne dopustite da više prođe i trenutak kada niste svoji, jer znate i sami da je najljepši osjećaj biti svoj, i znati da se to ne mora skrivati. :)
Post Reply