EROTIKA, SEX, LJUBAV

Ovde možete da postavite svoje poučne priče o životu i o raznim pojavama koje nas okružuju a iz kojih možemo naučiti i podsetiti se šta su najlepše životne vrednosti :)

Počasni naziv je "Žikin kutak" jer je Žika započeo ovu divnu tradiciju da nas uveseljava i podučava sa svojim divnim pričama.

Naravno svi su dobrodošli da dodaju svoje priče :D
Zika

EROTIKA, SEX, LJUBAV

Post by Zika »

EROTIKA, SEX, LJUBAV

Pre nego što bilo šta kažem, želim da napomenem da ovo neće biti kritikovanje modernog sveta i današnjih vrednosti. Čisto uporedjenje sa vremenom koje ja pamtim bez naturanja moralnih pogleda. Ustvari moral jednog drustva je skup standarda koje to društvo prihvati. Pod moral ne podrazumevam samo seksualno ponašanje vec ponašanje u svim oblastima života. Kada kažemo ’’današnja’’ generacija obično podrazumevamo najmladju generaciju, one na kojima svet ostaje. Imao sam privilegiju da upoznam nekoliko generacija izmedju moje i ’’današnje’’ generacije i došao do zaključka da smo svi spremni da osudjujemo tu ’’današnju’’ generaciju. Obično kažemo ’’vidi na kome svet ostavljamo’’ a trebali bi da kažemo ’’vidi kakav smo im svet ostavili’’, što bi zahtevalo da i mi prihvatimo odgovornost ili bar deo odgovornosti. Koliko smo uspeli da imamo pozitivan uticaj na one koje smo doveli u život? Kritikovanje je loš način vaspitanja na suprot uzajamnom razumevanju kroz koje se stvara poverenje.

Nisam od onih koji su se zatvorili u shvatanja moje generacije, naprotiv pratim dogadjaje. Mnoga moderna shvatanja su dobra i sve što je pozitivno i sam prihvatam. Život je dinamičan, neprestano se menja i na taj način omogućava napredak. Sve ’’novo’’ što ne ugrožava nikoga mogu i sam da prihvatim. Mnoge stvari su unapredile život, oplemenile ga i olakšale pa zašto bi se onda učaurili i sve novo anatemisali? Nije ni sve što smo mi radili bilo savršeno.

Nije mi namera da ulazim u sve globalno. Reći ću samo par reči na temu erotika, sex i ljubav, čisto poredjenje shvatanja. Skoro sve sto danšnji ’’mladi’’ (relativan pojam u zavisnosti u kome smo dobu starosti ili mladosti) vole, voleli smo i mi. Znali smo i mi i za erotiku, sex i ljubav i uživali u tome ili bolje da kažem još uvek uživamo. Mnogi mladi se zgroze i na samu pomisao da njihovi roditelji još uvek imaju sex. Šta bi tek rekli kada bi saznali da i njihovi baba i deda još uvek imaju sex? Nismo ni mi imali sex samo da bi imali decu, jedanput, dvaput...Razlika je samo u tome kako smo sve to zvali. Erotiku smo zvali uzbudjenje a sex je bilo vodjenje ljubavi, što tačno povezuje sex i ljubav. Ne kažem da nije postojao sex radi seksa a to smo zvali baš onako kako se u narodu zove. Do vodjenja ljubavi je dolazilo spontano, vodjeno kroz osećanja.

Mnogo se danas priča, pišu se knjige o ’’predigri’’ (forplay) i raznim tačkama (G-spot) i najboljim pozicijama za vodjenje ljubavi (za neke od njih bi trebali da budemo cirkuski akrobati). Predigra je bio deo vodjenja lubavi i nismo to tako zvali jer vodjenje ljubavi nismo smatrali nikakvom igrom već jednim načinom da se dva voljena bića spoje u jedno i na taj način krunišu svoju ljubav. Nije to bilo nešto što je trebalo da traje odredjeno vreme već smo osećali koliko je potrebno. Takodje ta ’’predigra’’ je poćinjala sa otvaranjem očiju i trajala svakog momenta dok smo zajedno, kroz svaki pogled, svaki dodir i sa svakom izgovorenom reči. Ako pitate mene, vrlo dobra ’’predigra’’ a cenili smo i ’’posle igru’’ da je tako nazovem. Nismo znali za odredjene ’’tačke’’ ali smo ih pronalazili i umeli da ih cenimo. Nismo znali da ta čuvena G-tačka se nalazi odredjen broj santimetara od odredjenog mesta. Verovali smo da postoji bezbroj ’Ah’ i Uh’ tačaka. Što se tiše pozicija, znali smo da prondjemo koja nam najviše prija. Nisu nam trebale knjige i filmovi da nam pokažu gde šta da stavimo, gde ruku, gde nogu...ako slušamo svoja tela ona će nam najbolje reći i naravno ako su nam veze dovoljno duge da upoznamo svoje partnere. Za neke od sugeriranih pozicija bi trebali da budemo cirkuski akrobate...

Ovo je samo malo uporedjenje generacija i njenih vrednosti i samo to a nikakav pokušaj da sugeriram šta je OK a šta nije. Svako vreme nosi svoje breme. Lično sam zainteresovan da razumem mladje generacije i mislim da sam prilično u toku zbivanja. Verujem da i mladji imaju tendenciju da makar malo razumeju i te stare, ’pregažene vremenom, nazadne generacije’. Ako bolje shvatamo jedni druge, bolje cemo se i slagati. Ovo je bio samo jedan mali presek naših shvatanja uz napomenu da nas u svakoj generaciji ima različitih, da nismo svi potpuno isti kako se generacije shvataju. Prema tome ni u mojoj a ni u najnovijoj generaciji nismo svi imali ista moralna načela niti svaki pojedinac današnje generacije ima iste usvojene vrednosti. Znam da mnogi ’’stari’’ a i mnogi ’’mladi’’ i ne pokušavaju da upoznaju i razumeju jedni druge. To je velika šteta jer bi imali dosta da naučimo jedni od drugih. Priznajem da sam imao prilike da dosta naučim od mladjih kad god sam im prišao sa otvorenim srcem, bez stereotipnog shvatanja. Pre nego što smo spremni za kritikovanje pokušajmo sa razumevanjem. Bio bi nam život lepši.
Linda

Re: EROTIKA, SEX, LJUBAV

Post by Linda »

Svaka cast na odabiru reci u ovoj interesantnoj temi ;) Lepo napisano.
Zika

Post by Zika »

Hvala Linda, drago mi je da ti se dopada.
Član 257

Post by Član 257 »

Tema je pun pogodak. Seksualnost je jedna od najvažnijih prirodnih potreba. Kod ljudi je svrstana među primarne fiziološke potrebe koje, ukoliko se ne upražnjavaju, dovode do smrti organizma. Mnogi se ovde pobune i kažu: "Šta, ako ne upražnjavam sex to je isto kao da ne jedem i ne pijem?" U primarne fiziološke potrebe spada sve čije odsustvo uzrokuje izumiranje vrste, u ovom slučaju čoveka. Priroda je to veoma lepo uredila, sam hormonski status je prilagođen na način da je sex svima dostupan, prijatan i veoma lagan, a da se reprodukcija odvija bez mnogo napora. E, sad, postoje jedinke koje gube glavu prilikom polnih akcija (npr. pčele), ali srećom nemaju razum koji bi ih u tome sprečio, pa se nastavlja održanje vrste. Mada, poznavajući neke ljude, nisu ni oni bili daleko od gubljenja glave zbog polnog užitka (adrenalin neke očigledno mnogo "pali").
Ne znam kada se dogodilo da ljudska vrsta poželi da međusobno uređuje ponašanje u okvirima zajednice, ali koliko vidim ljudi imaju potrebu da upravljaju drugim ljudima i velika većina ima potrebu da njima bude upravljano. Verovatno se u nekim davnim pećinama došlo do zaključka da u redu i disciplini leži neverovatna moć koja nam daje prednost nad drugima pa su uvedeni zakoni koji kontrolišu apsolutno sve na ovoj planeti, među time i seksualnost. I dok se ljudima oprašta krađa zbog gladi i žeđi, gleda kroz prste zbog otimanja tuđe nastambe, kolibe, kuće, zgrade (setimo se da u prethodnom ratu nije postojao niti jedan sudski slučaj za useljavanje pod tuđi krov), slobodno upražnjavanje seksualnih radnji NIKADA nije bilo tolerisano. U manje razvijenim zemljama sankcije za ove prestupe su veoma radikalne i opasne po ljudski život, a u naprednim civilizacijama svedene na ekonomske kazne (možeš da me prevariš, ali uzeću ti decu, kuća će pripasti meni, plaćaćeš alimentaciju itd...).
Ja sam nekada, kao Žika, posmatrala svoju okolinu i upoređivala promene ponašanja kad je seksualnost u pitanju i verovala da postoje određene razlike kad su upitanju razne generacije. Međutim, čitajući knjige o istoriji seksualnog ponašanja, pa čak i čitajući između redova u klasičnoj književnosti (npr. Don Kihot), uvidela sam da razlike u seksualnom ponašanju nema. Ovo moderno vreme je donelo mogućnost da se određena mišljenja kažu javno, a da čovek ostane anoniman (zaštićen od kazne ekonomske ili neke druge). Pre izvesnog vremena su to bile novine i raznorazne rubrike za pitanja čitalaca, dok sada potpuni monopol nad raskrinkavanjem ljudske svesti drži INTERNET. Internet je najmnogoljudnija bezgranična država na svetu, gde se slobodno može razgovarati o svemu, gde vas neće raskrinkavati ukoliko niste neprijatelj državnih službi.
Vratimo se na pitanje promene seksualnog ponašanja. Ja duboko verujem da je i pre pedeset kao i pre pet hiljada godina čovek imao na raspololaganju određeni broj "rupa" i da nisi mogao ne znam koliko različitih kombinacija sa tim da izvedeš.
Program koji se provlači pod terminom “današnja omladina” koristi se za sve I svašta pa tako I za tematiku seksualnosti. Ja sam u ranim tridesetim godinama, za sebe smatram da sam itekako mlada, ali moji prijatelji, tačnije preko devedeset procenata njih, već počinje da koristi taj termin I počinju da se kunu da su oni bili drugačiji ranije. Koliko se ja sećam-nisu. Ponekad mi bude tužno da slušam svoju generaciju dok na slavama koriste izraz “U moje vreme, nije bilo ovako, ovoga, onoga…” A ja jako dobro znam gde smo išli, odakle smo ih čupali I u kakve su sve situacije upadali. A čisto sumnjam da se na izgradnju Brčko-Banovići pruge išlo zbog udarničke značke, bratstva I jedinstva ili što neko voli da kopa kanale. Išlo se zbog društva, momaka I devojaka, provoda I, naravno, ljubavisanja. U nedostatku novaca za daleka putovanja, radne akcije su bile super zabava, daleko od kuće-sloboda. Koliko nas je rođeno kao posledica neke radne akcije. Da dodam još i ovo: najčešće su vlasnici i urednici neprikladnih novina i televizija koje puštaju neprikladan program svi odreda stariji od pedeset godina.
Kogod voli da čita mogao je da primeti da je raznoraznog seksualnog ponašanja bilo tokom čitave ljudske istorije. Od crteža u pećinama do internet ništa se nije promenilo. Promenio se broj stanovnika zemlje, tehnika I shvatanje onoga što je prorodno, a šta nije. Ali, seks je I dalje tabu tema, bez obzira što se svima čini da nije tako. Jedno je staviti nik na forum i do jutra razglabati u šta sve klin može da uđe, a drugo je stati ispred svojih roditelja, žene i društva i reći da se tvoje poimanje seksualnosti razlikuje od nepisane norme. Sankcije ti ne ginu. Manipulacija seksualnim potrebama, po meni je čisto ekonomsko-nacionalnog karaktera. Možeš ti raditi nasamo šta želiš, ali hoću da imaš toliko i toliko dece, da digneš kredit za stan, fakultet, da bi mogao da radiš u fabrikama u koje te ja postavim, da služiš vojsku, da kupuješ u šoping molovima itd. Kada se neko izjasni ka homoseksualac, prva stavka kojom ga kritikuju je-deca. Ako niste homoseksualac, sve je u redu dok ne kaže da ne želi da ima decu nego da do kraja života bude slobodan. Dakle, možeš raditi šta želiš, ali nacionalna ekonomija postavljena na porodici sa dvoje-troje dece (potrošača) ne sme biti ugrožena. Ovo je veoma važno pomenuti stoga što se tek iz ove perspektive jasno vidi zašto ljudi tako malo uživaju u pravom vođenju ljubavi od pamtiveka do danas. Tehnički ti si u krevetu prisutan samo sa partnerom, ali u stvari postoji desetine opterećujućih tema koje se nadvijaju nad samim seksualnim činom kao tamni i teški oblaci. Šta ako se jasno izrazim u onome šta želim, koliko će se to uklopiti u predstavu onoga što se od mene očekuje? Pošto se za jasno izricanje stava može biti sankcionisano, a ponekad je sam podsmeh dovolja kočnica, idemo mi lepo na internet po instant adrenalin, tamo nas niko ne kritikuje jer ne zna ko smo, ekonomija nacije nije poremećena, sankcija nema. A Parni valjak bi otpevao: „A gdje je ljubav!“
Ratnici svetlosti su postojali oduvek. Ratnik svetlosti zna da se uz ljubav ukusnije kuva, bolje zida, lepše farba, ukusnije odeva, kvalitetnije odgajaju deca...Ratnik svetlosti zna da pre bilo kojeg odnosa kojeg želi da ostvari u fizičkom svetu, na prvo mesto stavi odnos svog materijalnog Ja i svog Izvora. Ratnik svetlosti je svestan da ništa spolja ne može da mu donese satisfakciju veću od ljubavi koju oseća u sebi. Ratnik svetlosti se tako ponaša i u seksualnosti. Za Ratnika svetlosti to nije samo puka reprodukcija već najlepša fizička ekspresija (manifestacija) onoga što mi Jesmo. Sve nefizičko ima fizički pandan na zemlji, za Ratnika svetlosti vođenje ljubavi sa voljenom osobom prestavlja fizički pandan Univerzalnoj pokretačkoj sili, Bogu, Ljubavi... Ratniku svetlosti ne treba posebna stimulacija čula, on se koristi čulima da bi uhvatio svetost sadašnjeg trenutka, da bi bio svestan lepote u koju zaranja. Ratnik svetlosti gleda voljenu osobu u oči dok upražnjava čin ljubavi, a u isto vreme je zagledan u samu suštinu njegove duše. Ratnik svetlosti je zagledan samo u pozitivne aspekte svog partnera jer zna da postoji Zakon Privlačenja i da će lepo postajati samo lepše. Ratnik svetlosti voli, ali ne uzima tuđu slobodu, ne želi kontrolu, on kaže: „Volim te zato što u tebi gledam samo ono što cenim, ali slobodan si da radiš sa sobom šta god želiš, ne želim da te posedujem.“ Ratnik svetlosti zna da dokle god je poravnat sa svojim Izvorom ništa spolja ne može mu to uzeti.
Žiko, vi ste Ratnik svetlosti. Postojali su oduvek. Postoje i sad. I oduvek će ih biti. Bogu hvala.
:)
"Vaše unutrašnje biće vas uvek vodi ka onome šta želite. Ono vas nikada ne štiti od nečeg drugog." Abraham
jelena

Post by jelena »

Žika bravo tema je odlična uživala sam u tekstu.

Bravo član 257 ovaj tekst je odličan.
Oduševila si me.
Danijela
Član 257

Post by Član 257 »

jelena wrote:Žika bravo tema je odlična uživala sam u tekstu.

Bravo član 257 ovaj tekst je odličan.
Oduševila si me.
Hvala jelena! Ja sam oduševljena ovim divnim mestom, ovim Forumom koji me tako inspiriše...:)
"Vaše unutrašnje biće vas uvek vodi ka onome šta želite. Ono vas nikada ne štiti od nečeg drugog." Abraham
Zika

Post by Zika »

Zahvaljujem se drage Miroljubive Ratnice Jelena i Član 257. Mnoge stvari se ne menjaju sa smenom generacija ali se iszražavaju na neki drugi načim. Akcent u mome postu je bio potsrek za bolje razumevanje medju nama. Naravno da tu reba govoriti i o seksu što sam i ja malo učinio. Neću s upuštati u dublju diskusiju o seksu samo ću reći moju definiciju

SEKS KROZ LJUBAV JE KRUNISANJE LJUBAVI A SEKS BEZ LJUBAVI JE KOMERCIJALNA RAZMENA DOBARA.

Žao mi je onih koji smatraju da je seks bračna obaveza jer nisu osetili vrhunsku, pravu veličinu i vrednost.

Dodaću još i ovu pesmu jer mislim da ise uz ovu temu

TVRDOGLAVI NEKI ČIČA

Bio jednom jedan Žika
prava slika i prilika
godinice pamti mnoge
al ga dobro služe noge
Noge služe nije šala
a ostalo sve sto ima,
to istina nije mala
ili stoji il se klima
na čudjenje skoro svima.

Tvrdoglavi neki čiča
ne svidja se njemu priča
da godine sad su dosle
sve radosti već su prošle.
Ostala je samo jedna priča,
ko što kaže svaki čiča,
kostobolja da je stvarnost
i naravno zaboravnost.
Sve ostalo nasta mislis
Klasicna je nenormalnost.

Prijatelja dosta, saveta na pretek.
Žena tebi druže treba kao lek
da ti kucu čisti, kuva, sprema
bez žene muškom opstanka nema.
Zato prikane nadji ženu
koja nepamti drugu „temu“
a još uvek voli kucni posao
a za drugo rok upotrebe prošao.

Tvrdoglavi neki čiča
ne svidja se njemu ni ta priča,
sam sebi , kuva i mesi i sprema
a žena mu je sasvim druga tema.
Za tu drugu „temu“, do saznanja je došao
rok upotrebe nesme da je prošao
i žena nesme da je stara već mladja
i tu se zaista problem radja.

Zato je odluka pala,
ako nemože da ima „temu“
ostaće da živi sam, blago njemu.
Sam je dosao na ovaj svet , sam će i otići ...
Al’ nece da zuri, niko ga ne juri.

Al’ život voli da iznenadi kad se najmanje nadaš.

Pojavila se u moj život tiho a u isto vreme burno.
Kao grom iz vedrog neba, kao da je sa neba sišla.
Kao Diva, kao Boginja, kao najkrasnija zvezda,
kao nevidjeni sunčani zrak koji me celog
obuhvatio svojom toplinom...
Vlajko

Post by Vlajko »

Član 257 wrote: Ratnici svetlosti su postojali oduvek. Ratnik svetlosti zna da se uz ljubav ukusnije kuva, bolje zida, lepše farba, ukusnije odeva, kvalitetnije odgajaju deca...Ratnik svetlosti zna da pre bilo kojeg odnosa kojeg želi da ostvari u fizičkom svetu, na prvo mesto stavi odnos svog materijalnog Ja i svog Izvora. Ratnik svetlosti je svestan da ništa spolja ne može da mu donese satisfakciju veću od ljubavi koju oseća u sebi. Ratnik svetlosti se tako ponaša i u seksualnosti. Za Ratnika svetlosti to nije samo puka reprodukcija već najlepša fizička ekspresija (manifestacija) onoga što mi Jesmo. Sve nefizičko ima fizički pandan na zemlji, za Ratnika svetlosti vođenje ljubavi sa voljenom osobom prestavlja fizički pandan Univerzalnoj pokretačkoj sili, Bogu, Ljubavi... Ratniku svetlosti ne treba posebna stimulacija čula, on se koristi čulima da bi uhvatio svetost sadašnjeg trenutka, da bi bio svestan lepote u koju zaranja. Ratnik svetlosti gleda voljenu osobu u oči dok upražnjava čin ljubavi, a u isto vreme je zagledan u samu suštinu njegove duše. Ratnik svetlosti je zagledan samo u pozitivne aspekte svog partnera jer zna da postoji Zakon Privlačenja i da će lepo postajati samo lepše. Ratnik svetlosti voli, ali ne uzima tuđu slobodu, ne želi kontrolu, on kaže: „Volim te zato što u tebi gledam samo ono što cenim, ali slobodan si da radiš sa sobom šta god želiš, ne želim da te posedujem.“ Ratnik svetlosti zna da dokle god je poravnat sa svojim Izvorom ništa spolja ne može mu to uzeti.
Žiko, vi ste Ratnik svetlosti. Postojali su oduvek. Postoje i sad. I oduvek će ih biti. Bogu hvala.
:)
Mislim da bi mnogo prikladnije bilo kada bi umesto ratnik pisalo radnik :mrgreen:

Za ostalo se prilično slažem, pozdrav Članu 257 ;)
a Žiku neću više da hvalim, uobraziće se načisto :lol:
Svest je trag – Znanje je pomagalo – Ljubav je odgovor :D
Član 257

Post by Član 257 »

Tu si potpuno u pravu Vlajko:

Pisali ne pisali kad se o seksu radi svaki ratnik postaje radnik... :lol:
Vlajko

Post by Vlajko »

Pa nisam baš samo na seks mislio, nego uopšteno u celoj priči Ratnik ili Radnik ;)

Možda za neke nekad izgledam kao ratnik.. ali ipak bih se pre nazvao radnikom svetlosti :lol:

Ratnik me suviše asocira na rat, a on dobra nije nikom doneo..

Ali to je samo moje mišljenje 8-)
Svest je trag – Znanje je pomagalo – Ljubav je odgovor :D
Post Reply