Ove smernice su razvijene vremenom i bazirane su na iskustvu tima kombinovano sa predlozima zajednice. Forum Ratnika Svetlosti je promišljen po svojoj prirodi.
Postoji nekoliko kućnih pravila za učestvovanje na forumu Ratnika svetlosti. Molimo vas da poštujete ova pravila i jedni druge.
Pravila
0. Ne žalite se da pravila ima puno i da niste stigli sve da pročitate. Forum je u pisanom obliku tako da se očekuje od vas da čitate.
1. Članovi foruma pre postovanja moraju da pročitaju pravila ponašanja foruma i da ih se pridržavaju. Ukoliko postujete smatraće se da ste ova pravila pročitali.
2. Čitaj pa onda piši, forum Ratnika Svetlosti nije restoran brze hrane, nije namenjen za brza rešenja, pre nego što postavite pitanje pretražite forum da biste videli da li je tema već negde diskutovana. Pročitajte dovoljno postova i tema da osetite atmosferu i duh foruma - to je najlakši način da uđete u štos sa tim šta je prihvatljivo ponašanje na forumu. Obraćajte se jednakim nivoom poštovanja koji svi imaju na ovom forumu.
3. Koristite promišljen naslov za temu koju započinjete (više o ovome u linku u mom potpisu)
4. Ne koristite forum da promovišete svoj proizvod, uslugu ili biznis.
5. Držite se teme ili započnite novu.
6. Ne postujte postove koji sadrže samo link, obezbedite opis onoga što se nalazi na stranici koju linkujete.
7. Da bi vas što više ljudi razumelo koristite pravopisna pravila koliko je to moguće. Korišćenje skraćenica iz SMS poruka je strogo zabranjeno. Korišćenje slova w umesto v, x umesto h, i slične akrobacije su takođe zabranjene. Pismo koje se koristi na forumu je latinica, ne koristite ćirilicu. Jezik je srpski/hrvatski/bosanski i derivati koji su razumljivi korisnicima tih jezika. Po koja opaska na engleskom je dozvoljena
8. Ne postujte duplo, ukoliko je vaš post poslednji u temi a imate još nešto da dodate kliknite na "Edit" dugme u postu i dodajte na kraj. Takođe ne postujte isti post na više tema (kopiranje).
9. Ne pišite sve velikim slovima to se smatra vikanjem.
10. Kada odgovarate na post ne citirajte više nego što je potrebno (obrišite višak).
11. Ne postujte nove teme na nečiju temu i ne prekidajte tok teme.
12. Za privatne razgovore koristite privatne poruke.
13. Pripazite na način na koji razgovarate, internet je danas dostupan svima od dece do baka i deka tako da postovi mogu dospeti do osoba vrlo različitog godišta.
14. Ne postujte nikakve informacije koje želite da ostanu privatne, ovaj forum je javno mesto.
15. Budite fokusirani na temu.
16. Ukoliko pišete post i smatrate da ćete time nadmudriti nekog, razmislite dvaput pre nego što ga postujete.
17. Ne preispitujte tuđe stavove bockavim pitanjima i ne postavljajte pitanja da biste testirali da li je neko dovoljno prosvetljen da vam blago odgovori.
18. Ukoliko citirate neku knjigu, članak ili tekst sa interneta stavite ga u citat (quote) i napišite izvor.
19. Ne započinjite temu tako što ćete samo pitati nešto nego napišite i vi prvo svoje mišljenje ili ono što ste do sad saznali o tome.
Vodilje
Prihvatite odgovornost
Ukoliko dođe do ličnih sukoba, molimo vas da budete otvoreni za mogućnost da je možda i vaše ponašanje doprinelo stvaranju problema. Preuzimanje odgovornosti za sopstvene akcije je najčešće odličan prvi korak ka mirnom razrešenju.
Poštujte druge članove
Jednostavno rečeno tretirajte druge onako kao što želite da vas tretiraju; poštujte i njih i njihove stavove čak i kada se ne slažete sa njima.
Poštujte druge religije, tehnike, učenja, poglede na život i načine života
Omalovažavanje drugih religija, tehnika, učenja, pogleda na život i načina života ili ljudi koji ih praktikuju je strogo zabranjeno. Tim Ratnika Svetlosti kao i aktivni članovi foruma ulažu dobrovoljno svoje vreme da bi obezbedili materijal i informacije svim zainteresovanim posetiocima. Pokažite dobronamerno poštovanje prema svima koji ne praktikuju poglede na život kakvi su generalno zastupljeni na forumu i sajtu Ratnika Svetlosti. Pogledi, iskustva i mišljenja su uvek dobrodošla ail neproduktivno ogovaranje nije. (praktično ovo znači da ne omalovažavate ikoga svako ima pravo da živi kako želi)
Računi(nalozi) člana foruma
Molimo vas da ograničite svoje učestvovanje na forumu na jedan račun (nalog). Posedovanje više naloga je nepotrebno. Štaviše, takvo ponašanje će se smatrati trolovanjem.
Nema trolovanja
"Trol" je osoba koja namerno pokušava da uznemiri i poremeti atmosferu foruma, provocira raspravu, izaziva kontraverzu, i/ili pridobije negativnu pažnju time što namerno postuje provokativan sadržaj.
Trolovi su uopšteno prevrtljivi i često koriste igranje tuđim osvećanjima i prikriveno neprijateljstvo kao metod prikrivenog vređanja, zastrašivanja, ili provociranja osobe ili osoba radi svog zadovoljstva. Često biraju svoje reči vrlo pažljivo i zato imaju dobar zaklon da brane svoje maskirane pokušaje da stvore nelagodu, obavezno prebacujući krivicu na zajednicu i njenu navodnu nesposobnost da ih razume. Trolovanje je strogo strogo strogo zabranjeno!
Izbegavajte kontraverzu i kontraverzne teme
Ne postoji lista tema u kamenu uklesana koja se smatraju "trolovskim", kontraverznim ili provokativnim, ali do sad se pokazalo da su teme koje se fokusiraju na religiju, politiku, nacionalizam bez izuzetka bile obrisane. Stoga, izbegavajte takve teme i ostale teme "podela" na forumu. Iako osoblje foruma shvata da su te teme duboko protkane u svakodnevnom životu ovaj forum ima svoju svrhu i rasprave koje se tiču tih tema su jako teške za održavanje u smislu da je teško naći pravu meru u diskutovanju i razrešavanju sukoba koji nastanu.
Dislocirane teme
Forum je podeljen u nekoliko kategorija, pokušajte da odredite gde tema pripada kad je kreirate. Ukoliko ne znate gde biste postavili temu postavite je u kategoriju(forum) "Opšta radost". Admin će je prebaciti gde pripada. Većina članova ume da pronađe temu nakon što je pomerena, ukoliko ne možete prihvatljivo je da kontaktirate admina za smernice
Kidnapovanje teme
Kidnapovanje teme je proces odgovaranja na temu drugom temom. Ukoliko vas tema na bilo koji način inspiriše da započnete novi tok misli otvorite novu temu.
Ne potpaljujte
Potpaljivanje najjednostavnije objašnjeno je usmeravanje negativnog, omalovažavajućeg i/ili uvredljivog komentara prema nekom. Uglavnom sledi jednak ili još negativniji odgovor što dovodi do kružnog razmenjivanja uvreda(požara). Potpaljivanje članova (uključujući tim foruma) neće biti tolerisano. Nikad ne posežite za ličnim uvredama i izbegavajte sarkastičan i patronizirajući jezik. Diskusije su produktivne ali svađanje je uvek destruktivno.
Poštujte osoblje
Članovi tima foruma su izabrani jer su pokazali sposobnost da smireno i konzistentno donose zdrave odluke i uvek imaju poslednju reč. Zapamtite da ovaj forum nije demokratija. Osoblje foruma će uvek pokušati da sprovede univerzalno mirno rešenje, ali krajnja granica je odgovornost održavanja mirne, civillizovane diskusije zarad dobra svih članova foruma. Stoga, oni ne mogu uvek svima ugoditi odlukama koje donesu. Molimo vas da date svoj doprinos zdravoj zajednici i atmosferi.
Ukoliko smatrate da je donešena pogrešna odluka žalite se administratoru (Spoygg), nipošto NE postujte žalbe kojekuda po forumu jer će biti obrisane i rizikujete banovanje. Ukoliko nemate drugog načina kontaktirajte administratora na [email protected]
Upozorenja, zaključavanje pristupa i banovanje
Ukoliko član tima foruma zaključi da je ponašanje člana neprihvatljivo i zahteva intervenciju prvi korak je privatna poruka osim ukoliko je ponašanje posebno negativno, u tom slučaju banovanje može biti instant. Upozorenja se neće diskutovati na forumu. Ukoliko se upozorenje ne uvaži uslediće dalje akcije. Akcije mogu obuhvatati zaključavanje pristupa (određeno ili neodređeno vreme), brisanje ili banovanje računa radi očuvanja atmosfere foruma.
Svrha foruma
Ovaj forum je posvećen ličnom razvoju.
Shodno tome cilj ovog foruma nije da reši sve nepravde sveta i da ispravi sve krivine nego da pomogne pojedincima da reše svoje lične probleme.
Mislimo da je za sada naš najveći doprinos i doseg da pomognemo ljudima koji pomoć traže i da stvorimo inspirativan i informativan kutak u kojem se takva pomoć može naći.
Za sada ceo naš projekat se bavi ličnim razvojem. U budućnosti planiramo da preduzmemo razne oblike promene društva, sada nije vreme za to, niti imamo resursa niti imamo dovoljno iskustva i znanja da bismo mogli da menjamo svet na veliko.
Zato želimo da fokus ovog foruma ostane na ličnom razvoju i pomoći ljudima koji zaista žele da im se pomogne uputstvima a ne tako što ćemo umesto njih živeti.
Mislimo da je iz ovoga što smo napisali svima vrlo očito iz kojih razloga ne želimo da se na forumu raspravlja o svemu i svačemu (ovo se najviše odnosi na nepravde društva, zavere, masone, politiku).
Sloboda
Slobodna i otvorena razmena mišljenja, ideja i znanja je visoko poštovana i ohrabruje se na forumu, ali naglašavamo da je sloboda data članovima foruma relativna sloboda. Ona postoji u okviru granica i principa koji su iznešeni iznad. Žalbe o cenzuri su stoga neosnovane jer ovakva struktura mora postojati da obezbedi razumne granice. Ključ za pravu slobodu na našem forumu je da praktikujete dobru volju (benevolentnost) prema drugima i da se usaglasite sa atmosferom foruma na takav način da drugim članovima foruma donosite dobrobit. Prihvatanje gornjih pravila i poštovanje istih donosi dobrobit celoj zajednici obezbeđujući im slobodu od negativnog okruženja i haotičnijeg pristupa.
Kućni red
Kućni red
Kućni red - obavezna lektira za sve novajlije pogledajte ovde.
- jovanajovana10
Re: Pravilnik foruma
ja kao "glas iz mase " mogu reci da je lepo napisam pravilink i da je sveobuhvatan
ako treba vremenom doci ce do "dopune i izmene pravilnika" po zakonu 245 clan 8 (kao sto na dnevniku govore :-):-) )
salu na stranu,lepo je napisano (svaka cast na brzini pisanja)>to je nas admin
ako treba vremenom doci ce do "dopune i izmene pravilnika" po zakonu 245 clan 8 (kao sto na dnevniku govore :-):-) )
salu na stranu,lepo je napisano (svaka cast na brzini pisanja)>to je nas admin
-Danas je moj srecan dan !
-Ovde sam da se menjam na bolje <3 !
http://www.youtube.com/watch?v=UOb0ei-Ej6Q
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/ ... 0543_n.jpg
-Ovde sam da se menjam na bolje <3 !
http://www.youtube.com/watch?v=UOb0ei-Ej6Q
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/ ... 0543_n.jpg
To je to. (majke mi, sve sam procitala)
Ko razume, doborodosao na Forum.
( o JovanaJovanaJovance,opet ona, nemo' pominjati Dnevnik, prijavicu te kod razrednog staresine )
Ko razume, doborodosao na Forum.
( o JovanaJovanaJovance,opet ona, nemo' pominjati Dnevnik, prijavicu te kod razrednog staresine )
Uvek sam u pravo vreme, na pravom mestu i uspešno činim upravo ono što treba
Hvala i molim vas da ukažete na bilo kakav propust u pravilima ili ako smatrate da nešto nije dovoljno jasno. Mora sve da bude kristalno jasno jer kako reče Jovana ova pravila važe za sve bez izuzetka i stoga moraju biti jasna jer ne želimo da trolujemo sopstveni pravilnik (iliti da se služimo nejasnim opisima da bi mogli da radimo šta nam se prohte).
Takođe ako mislite da bi trebalo još nešto obuhvatiti pravilnikom javite
E, još nešto, da li vam se sviđa ovo "pravilnik"? Meni je možda lepše "kućni red" ili nešto još lepše?
Takođe ako mislite da bi trebalo još nešto obuhvatiti pravilnikom javite
E, još nešto, da li vam se sviđa ovo "pravilnik"? Meni je možda lepše "kućni red" ili nešto još lepše?
Iskreno Spoygg malo mi smeta ovoliki broj pravila, pa moram da se pozalim na tacku 0... Salim se, naravno . Fino je napravljeno, dopada mi se . Meni licno rec "pravilnik" izaziva veci stepen obaveznosti nego "kucni red"; a opet "kucni red" mi se vise uklapa u atmosferu koja vlada na forumu nego izraz "pravilnik".
Imam jedno pitanje u vezi pisanja posta za postom. Ako se ne varam, kada koristimo opciju "edit", clanovi ne dobijaju obavestenje da je na toj temi jos pisano. Ili dobijaju? Pa razmisljam, kada je nas post poslednji na toj temi i posle nekog vremena pozelimo opet da pisemo na istoj temi, da li treba koristiti opciju "edit" ili napisti novi post?
Imam jedno pitanje u vezi pisanja posta za postom. Ako se ne varam, kada koristimo opciju "edit", clanovi ne dobijaju obavestenje da je na toj temi jos pisano. Ili dobijaju? Pa razmisljam, kada je nas post poslednji na toj temi i posle nekog vremena pozelimo opet da pisemo na istoj temi, da li treba koristiti opciju "edit" ili napisti novi post?
Lekcija je uvek voleti sebe.
Da i meni je taj isti filing oko imena
Nemam pojma za to edit, moraću da proverim pa javljam
Nemam pojma za to edit, moraću da proverim pa javljam
Znači nema zabrane pričanju o sexu? Ekstra...
"Vaše unutrašnje biće vas uvek vodi ka onome šta želite. Ono vas nikada ne štiti od nečeg drugog." Abraham
Eto, ko o čemu, baba o .....
Sve što je prirodno, normalno, ne remeti, prija, o tome pišemo( znači član257 ne piše o tome ). Lepo ti čovek rekao.
Kućni red može, još bolje, Spoygg.
Sve što je prirodno, normalno, ne remeti, prija, o tome pišemo( znači član257 ne piše o tome ). Lepo ti čovek rekao.
Kućni red može, još bolje, Spoygg.
Uvek sam u pravo vreme, na pravom mestu i uspešno činim upravo ono što treba
Član 257 naravno da nema
DenVik upravo tako (i za zabranu i za naziv) Sačekaću još koje mišljenje pa kontam da promenim u kućni red. Ko ga poštuje poštovaće ga i ako se zove kućni red, ne mora da se zove 10 forumskih zapovesti (poštuj ili ćeš goreti u paklu) Ipak mislim da smo mi ovde malo familijarniji nego da imamo neki pravilnik, red je baš lepša reč, ima bolji vajb
DenVik upravo tako (i za zabranu i za naziv) Sačekaću još koje mišljenje pa kontam da promenim u kućni red. Ko ga poštuje poštovaće ga i ako se zove kućni red, ne mora da se zove 10 forumskih zapovesti (poštuj ili ćeš goreti u paklu) Ipak mislim da smo mi ovde malo familijarniji nego da imamo neki pravilnik, red je baš lepša reč, ima bolji vajb
oh dome moj !!!! konacno
dobio si moj dome slatki dome pravilnik ili ti kucni red jeeeeeeeeeeeeeeej
hvala ti spoygg!!!!
hvala hvala hvala
jupi
kucni red
volim vas drustvo
i da umesto
ne kradi (tudje postove) haha sto je odlicna ideja svidja mi se i ostalo originalno je hahahahah
da pretvorimo svaku negativnu stavku sa recicom ne u pozitivnu
recimo: ne radi to i to, umesto toga
sme se to i to, lepo bi bilo to i to
ili ako bude to i to onda to i to...
sta kazete?
znate zasto to kazem, zato jer se ja uglavnom ispravljam , ne reci ne zelim da budem vise bolesna jer univerzum ne poznaje ne
vec ja pucam od zdtravlja, savrsenog sam zdravlja i slicno
razumete sta hocu da kazem?
dobio si moj dome slatki dome pravilnik ili ti kucni red jeeeeeeeeeeeeeeej
hvala ti spoygg!!!!
hvala hvala hvala
jupi
kucni red
volim vas drustvo
i da umesto
ne kradi (tudje postove) haha sto je odlicna ideja svidja mi se i ostalo originalno je hahahahah
da pretvorimo svaku negativnu stavku sa recicom ne u pozitivnu
recimo: ne radi to i to, umesto toga
sme se to i to, lepo bi bilo to i to
ili ako bude to i to onda to i to...
sta kazete?
znate zasto to kazem, zato jer se ja uglavnom ispravljam , ne reci ne zelim da budem vise bolesna jer univerzum ne poznaje ne
vec ja pucam od zdtravlja, savrsenog sam zdravlja i slicno
razumete sta hocu da kazem?