Mila wrote:Krijesnice, kako to mislis da postoji razlika u zrelosti coveka i zrelosti Duse? Zar covek ne zivi u skladu sa (ne)zreloscu Duse? Da, slazem se da godine zivota i zrelost mogu, a ne moraju da se poklapaju.
Kada kažem "čovjek", mislim na postojanje u materijalnom svijetu. Nisu svi ljudi svjesni svoje Duše, a kamoli da su u dodiru s njom. Mnogi od njih kažu "ja imam Dušu", a ne znaju da oni JESU ta Duša. Također, čula sam smiješne rečenice kada kažu "kada umrem, moja Duša izlazi iz tijela". OK, dakle, tu je tijelo, i tu je duša, a gdje si u cijeloj priči TI?
Jedna je stvar biti zreo unutar života, a drugo je biti zreo kao Duša koja nadilazi te živote. Ja zasad mogu odrediti samo jednu stvar, prvu stvar (ako prihvatim vaše definicije zrelosti koje su tu iznesene, a prihvatit ću ih, imaju smisla). Ja sam sad svjesna svog napretka kojeg sam napravila u toku ovoga života. Svjesna sam koliko sam zrela bila prije deset godina, i svjesna sam koliko je moja zrelost porasla kroz proteklih deset godina. Ali da bih znala koliko sam zrela kao Duša, onda mi je potrebna svjesnost o svim mojim dosadašnjim životima, kao i onome što sam doživjela između tih života. Ograničena ovim tijelom, vremenom i prostorom, tu svijest još uvijek nemam, no možda ju jednoga dana i dostignem, tokom ovog života. Tada ću moći govoriti o zrelosti svoje Duše. Ja sam Duša s amnezijom, ne znam što je bilo prije ovoga života. Moj je odabir bio da to zaboravim kako bih mogla ovdje učiti. Tek kada umrem i napustim ovaj svijet, znat ću gdje sam bila, koliko sam života proživjela i što sam ondje naučila. Tek tada ću moći donijeti sud o svojoj zrelosti kao Duše.