Šta je to u novcu

Danas ti je rođendan? Na čemu si zahvalna? Kako si počela? Predstavi se :)
Post Reply
Buki

Šta je to u novcu

Post by Buki »

Imam jedno pitanje i pomalo sam nezadovoljan zbog toga. Zašto su pare toliko bitne, zbog čega? Šta je to u njima što kupuje radosti i sreću? Zbog čega one postoje, čemu nas one uče? Što ih svi toliko vole, a u suštini one su ništa u poredjenju sa ostalim? Šta je novac u stvari?
Interesuje me, ako neko zna, ili bar ima neko razmišljanje o tome. Šta je to u novcu što ljude tera na poniznost?
jelena

Re: Telo, zdravlje, bolesti, lecenje

Post by jelena »

Buki wrote: Šta je to u novcu što ljude tera na poniznost?
Ništa...
Danijela
Buki

Post by Buki »

Jelena, krajnje jednostavan odgovor, ali kako to ništa može da natera čoveka da moli za novac, koji je i sam u suštini ništa. Šta je to što tera ljude da mole za taj novac, što je toliko važan, što ne mole tako za blagoslov, nego za novac?!?!
Malo sam zbunjen trenutno tim pitanjem, a i mnogim drugim. Jer trenutno mi novac treba, a nemam ga, ali ću ga imati, kasnije u to sam 100% siguran. Što ga sad nemam i što bih ja za neko iskustvo koje je meni bitno sad trebao da molim za novac nekoga, jer to dobro, da li trebamo bilo koga moliti i ponižavati se zbog bilo čega? Šta je toliko važno i potrebno da bi smo se ponizili, tako što ćemo moliti za novac, bilo koga?
Moj odgovor je isti kao i tvoj Jelena, potpuno isti, i zbunjen sam time. Iako znam da je sve jednako važno, zbunjen sam odgovorom ništa :|

Ovo nije tema, i priča je krenula u jednom drugom pravcu, mojom krivicom, ali došlo mi je da bih baš na ovoj temi uspeo da dobijem pravi odgovor. Ali i ovo je jedna vrsta lečenja, zar ne? :D
jelena

Post by jelena »

Osjećam da novac nije važan.Jednostavno nemam potrebu da radim bilo šta za dobijanje novca(afirmacije i šta god)prepuštam univerzumu da mi ga isporuči onoliko koliko misli da treba.Neopterećena sam sa njim.Jednostavno tako osećam da treba da bude.Ali baš zbog te neoptreećenosti uvek dobijem onoliko koliko mi treba.Samo toliko i ja sam prezadovoljna i zahvalna.
Ne samo novac evo pre neki dan sam preslagivala veš i proletela mi je misao da si trebam kupiti neku majicu i pomislila sam "ma kupiću"(neopterećeno).I sledeći dan mi nećaci donose za poklon majicu baš takvu.Počela sam se smijati i toliko mi je bilo drago zbog toga.Zato što sam shvatila da se Bog brine za mene.
Znači kada mi nešto zatreba to na neki način dobijem nebitno dali je novac ili roba.
Više se neopterećujem sa tim vjerujem da šta mi treba ću dobiti.

Evo jutros sam za ručak planirala praviti rižu i videla u vetrini da nemam dosta,pomislila sam "kad završim ovo što sam započela otići ću u prodavnicu kupiti" i nakn pola sata svekrva mi ulazi i nosi 1kg riže.
Last edited by jelena on 01 Apr 2013, 00:09, edited 1 time in total.
Danijela
Buki

Post by Buki »

Jel si pokušala na sličan način da dodješ do odredjene svote novca :?:
jelena

Post by jelena »

Da isto je i sa novcem.
Stvar je u tome što više nisam opterećna kao prije (ne razmišljam hoću li imati za plaćanje računa)vjerujem da će sve doći u pravo vrjeme i tako bude.

Dosad moj najveći otpor je bio ponos.Nisam želela ni od koga primiti bilo šta.Recimo kad bi sa mamom išla u prodavnicu ona bi se ponudila da kupi deci nešto ja sam uvek ponosno govorila "netreba imaju oni svega".Kasnije sam shvatila da sam ja takvim stavom blokirala Božiju dobrobit.Davala mu do znanja da se mogu sma brinuti za sebe i on me je tako ostavljao.
Sada je moj stav totalno drugačiji ako mi od srca neko nešto ponudi ja prihvatim sa zahvalnošću i ako to nešto imam.Uvjek imam izbor ili to zadržim ili poklonim nekom drugom.Važno je makniti ponos i razmišljati o tome da se to Bog kroz druge brine za mene.Sad od kad imam takav stav sve se promenilo.Ili dobijemo povišicu ili poklon ili bolji posao....
Pustimo univerzum da se za to pobrine.Uglavnom imamo onoliko koliko nam je potrebno ništa preterano.
Last edited by jelena on 01 Apr 2013, 00:25, edited 1 time in total.
Danijela
Buki

Post by Buki »

Probaću da pustim univerzum da se pobrine za mene :D Iako to već pokušavam, neko vreme ;)

Hvala ti na savetima, pomogli su mi, bar da se malo "saberem" :D
leci

Post by leci »

Buki, znaš zašto su pare toliko važne mnogim ljudima, jer je čovek pomislio kako će naći mir i sreću u spoljašnjem svetu, u kojem je mera za imati novac.
Naravno nisam ja protiv novca, jer nisam protiv ovoga sveta, koji ima svrhu takav kakav jeste. Mnoge želje moramo ispuniti da bi shvatili da je sva radost i mir u nama iznutra. Ne zaboravimo, mismo svesnost, svetlost i ovo iskustvo je ples Univerzuma. :D

Jelena, rećiću samo da te razumem, potpuno u vezi para. :D
Buki

Post by Buki »

Ja želim da probudim tu radost i mir, u sebi. Trenutno su mi u sledećem momentu potrebne pare, ne nešto mnogo, ali mene one nikad nisu zanimale, i ako ih nabavim posle ovoga, neće me ni tad zanimati.
Mislim da je znanje to koje je merilo u spoljašnjem svetu, jer to je jedna neprolazna stvar u materijalnom svetu. Novac, pff, imaš ga, pa ga nemaš. Sve jedno mi je da li ga imao ili nemao, ja se lepo osećam i sa njim a i bez njega :D
Ples Univerzuma, dobro si to rekla. Pa da zaplešem sa njim, najbolje što mogu ;) :D
Ivan Spg
Gradska Čistoća

Re: Šta je to u novcu

Post by Ivan Spg »

Ja se ne slažem s vašim stavovima :) Kasnije ću imati vremena da napišem svoje mišljenje :)
Kućni red - obavezna lektira za sve novajlije pogledajte ovde.
Post Reply