pozdrav svima trazila sam na forumi temu u vezi zdrave ishrane (i mi smo Vinu pitali kako je pocela sta je itd...)a nisam je nasla. Pa ako ste za, mogli bi smo da pisemo neke "savete, recepte, ideje" . Naravnovno ako ste i vi za to a i admin
..ja imam problema sa zdravljem vec duze vreme pa sad polako pokusavam da predjem na hranu ne 100% sirovu ali ajde da kazem vegansku, jer lekovi i slicne stvari mi ne pomazu, pa je vreme da pocnem da delam na ishrani..
pa evo jedan smoothie za pocetak od mene :
1banana
1kivi
saka mladok spanaca
i 1 slatka jabuka(obavezno oljustena)
sve to stavite u blender sa pola casom vode i preukusno
ideje gde trazim su dole u postu pa ako hocete mozemo zajedno da krenemo ka zdravlju <3 jer hocemo da ga cuvamo i zivimo vise od 100godinna
http://vegetarijanka.wordpress.com/ - super devojka a i lake recepte ima
http://www.findingvegan.com/
http://fullyraw.com/
http://lecheflja.dobrahrana.jutarnji.hr/ - lep sajt
toliko za sada od mene nadam se da cemo saradjivati svi zajedno, pozdrav i kako kazu RS sirimo radost
zrdavlje ide i kroz zeludac :)
- jovanajovana10
Re: zrdavlje ide i kroz zeludac :)
ne znam da li cu ovo staviti na pravo mesto , ali tema o ishrani, pa neka to bude ova , ne znam da li postoji druga, nisam je nasla
preuzeto sa http://www.dijagnostika.savjetnik.com/cakre1.htmŠto sami možemo učiniti:
Ako imamo poteškoća s korijenskom čakrom, koja je crvene boje, treba jesti hranu crvene boje: ciklu, ribizl, trešnje, rotkvice, rajčice.
Isto vrijedi i za sve ostale čakre osim za šestu, kojoj odgovara sve povrće, voće i tekućina (voda, čajevi) i sedmu koja se hrani putem disanja.
Američki liječnik, dr. Gabriel Cousens, za usklađivanje djelovanja čakri (također i svakodnevnog djelovanja) preporučuje vegeterijansku dijetu u duginim bojama. Hrana specifi čne boje osigurava energiju i ravnotežu energetskih središta, te čisti, izgrađuje i liječi žlijezde, organe i živčane centre, koji su povezani s energetskim centrima odgovarajuće im boje.
Dr. Cousens predlaže da ujutro unesemo energiju u prve tri čakre time što ćemo jesti hranu crvene, narandžaste i žute boje.
Oko podneva trebalo bi potaknuti srednje čakre jedenjem zlatno-žute, zelene i svjetlo plave
boje,
Dok navečer treba jesti hranu plave, ljubičaste i zlatne boje, s time da zlatna boja vrijedi kao posebna dopuna ljubičastoj.
Također se preporučuje nositi odjeću u boji te čakre.
-Danas je moj srecan dan !
-Ovde sam da se menjam na bolje <3 !
http://www.youtube.com/watch?v=UOb0ei-Ej6Q
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/ ... 0543_n.jpg
-Ovde sam da se menjam na bolje <3 !
http://www.youtube.com/watch?v=UOb0ei-Ej6Q
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/ ... 0543_n.jpg
Uf ja se zadnjih mjeseci jaaaakoo zamaram tom temicom
I čuda se mogu napraviti. Rak u par tjedanapa čak i dana riješiti, ovisnosti makniti...
A da nepricam da sam se upoznala da su pojmovi: staracke pjege, sijeda kosa, menstrualna krv itd odlike degeriranog čovjeka.
Ženina menstruacija i porod mogu biti totalno drugačiji ^^
prvo sam to vidjela kod tantre a onda i kod hrane..
Divne vijesti za mene i jako poticajne.
Zatrpala sam se knjigama na tu tematiku i pomalo idem.
I sama sam se našla na tvom putu nenadano.
Prenaglo sam promijenila prehranu i izgubila 20kg i dobila mišičnu masu a još nisam počela sa vježbanjem.
Zdravlje se je jako popravilo plus to postala sam poletnija i pokretnija.
Iako to stvarno netreba raditi na moj način.
U jako lošim uvjetima ovisnik sam veliki o svoj lošoj hrani i obožavala sam ju. jabuku ako sam jednu pojela u 3 mjeseca dalje da nepričam.
Ja sam krenila sa izučavanjem ljekovite hrane bez sluzavosti pa da si "olakšam" put došla sam do sirove.
Radila sam u pekari gdje su mi sve moje ovisnosti bile pod nosom njami, ali sam odoljevala nekako i što više se borila.
Išla, gledala, tražila što je moja hrana i što jesti
Još se i sama učim odnosno tek sam krenila ( trenutno sam u fazi gdje sam se malo opustila i uvela malo kuhane hrane..trebam se podhitno vratiti nazad hehe jer zdravlje tražii)
Malo sam se igrala sa svojim tijelom i sa sigurnosču mogu reči da se mogu sa hranom i postom mogu napraviti čuda.
Pogotovo kada se to poveže sa duhovnim.
Ovako za pocetnike trenutno najvise predlazem Victoriu Boutenko jer je obiteljska žena i nekako mislim da je zato nekako lako razumljiva svima.
Kaže njihova sreča je bila što su se svi skupa razboljeli ona, muž i djeca.
preporučam da ju pogledate jest da klip vodi naslov 12 koraka do sirove prehrane, ali ovdje priča o jako korisnim stvarima i stvarima koje radimo jakokrivo što se tiče našeg zdravlja
http://www.youtube.com/watch?v=Rmxm_a9fjME
isto tako kao knjiga: http://prirodnamedicina.org/knjige/V.Bo ... _hrane.pdf
i zeleno za zdravlje gdje se lijepo može upoznati sa zeljenjem i svim njegovim blagodatima i receptičima http://prirodnamedicina.org/knjige/V.Bo ... ravlje.pdf
nakon te dvije knjige se stvarno steknu osnovna znaja za sirovojedce makar sam ja u tim izgubljenim danima
ja osobno kod smothea preferiram jednostavnost npr banana+razno zelje(tipa: špinat,kopriva,lišče mrkve, blitva,kelj,jestivi korovi itd)+lanene sjemenke ili neke druge i meni to bude vrh
moja cimerica voli miksat svašta. Ali vidjela sam da mogu jabuku i bananu koristiti u zasebnom frapeu kud ušparam na voću tud imam zasebnije okuse. normalno sve ovisi o danu, baš ih spontano radim.
npr kombinacija banan+lan+kopriva i svi ce misliti da piju kiwi heheh
jagode+banana+ raw kakao to mi je najveca ovisnost proljetna bila mmm-mmm-mmm
Sve te promjenice treba uvoditi polako i u skladu sa svojim tijelom.
Definitivno preporučam svima da prvi obrok započmu sa zelenilom i to če unjeti velike promjene u životu, kilaži i zdravlju
i tako svašta nešta mogu tu pisat, možemo lijepo razmjenivat iskustva i podršku.
Jer u tim promjenama je i podrška jako bitna.
jako me veseli kada naiđem na nekoga koga zanimaju te stvari jer nemam nikoga u okolini s kime to mogu dijeliti
I čuda se mogu napraviti. Rak u par tjedanapa čak i dana riješiti, ovisnosti makniti...
A da nepricam da sam se upoznala da su pojmovi: staracke pjege, sijeda kosa, menstrualna krv itd odlike degeriranog čovjeka.
Ženina menstruacija i porod mogu biti totalno drugačiji ^^
prvo sam to vidjela kod tantre a onda i kod hrane..
Divne vijesti za mene i jako poticajne.
Zatrpala sam se knjigama na tu tematiku i pomalo idem.
I sama sam se našla na tvom putu nenadano.
Prenaglo sam promijenila prehranu i izgubila 20kg i dobila mišičnu masu a još nisam počela sa vježbanjem.
Zdravlje se je jako popravilo plus to postala sam poletnija i pokretnija.
Iako to stvarno netreba raditi na moj način.
U jako lošim uvjetima ovisnik sam veliki o svoj lošoj hrani i obožavala sam ju. jabuku ako sam jednu pojela u 3 mjeseca dalje da nepričam.
Ja sam krenila sa izučavanjem ljekovite hrane bez sluzavosti pa da si "olakšam" put došla sam do sirove.
Radila sam u pekari gdje su mi sve moje ovisnosti bile pod nosom njami, ali sam odoljevala nekako i što više se borila.
Išla, gledala, tražila što je moja hrana i što jesti
Još se i sama učim odnosno tek sam krenila ( trenutno sam u fazi gdje sam se malo opustila i uvela malo kuhane hrane..trebam se podhitno vratiti nazad hehe jer zdravlje tražii)
Malo sam se igrala sa svojim tijelom i sa sigurnosču mogu reči da se mogu sa hranom i postom mogu napraviti čuda.
Pogotovo kada se to poveže sa duhovnim.
Ovako za pocetnike trenutno najvise predlazem Victoriu Boutenko jer je obiteljska žena i nekako mislim da je zato nekako lako razumljiva svima.
Kaže njihova sreča je bila što su se svi skupa razboljeli ona, muž i djeca.
preporučam da ju pogledate jest da klip vodi naslov 12 koraka do sirove prehrane, ali ovdje priča o jako korisnim stvarima i stvarima koje radimo jakokrivo što se tiče našeg zdravlja
http://www.youtube.com/watch?v=Rmxm_a9fjME
isto tako kao knjiga: http://prirodnamedicina.org/knjige/V.Bo ... _hrane.pdf
i zeleno za zdravlje gdje se lijepo može upoznati sa zeljenjem i svim njegovim blagodatima i receptičima http://prirodnamedicina.org/knjige/V.Bo ... ravlje.pdf
nakon te dvije knjige se stvarno steknu osnovna znaja za sirovojedce makar sam ja u tim izgubljenim danima
ja osobno kod smothea preferiram jednostavnost npr banana+razno zelje(tipa: špinat,kopriva,lišče mrkve, blitva,kelj,jestivi korovi itd)+lanene sjemenke ili neke druge i meni to bude vrh
moja cimerica voli miksat svašta. Ali vidjela sam da mogu jabuku i bananu koristiti u zasebnom frapeu kud ušparam na voću tud imam zasebnije okuse. normalno sve ovisi o danu, baš ih spontano radim.
npr kombinacija banan+lan+kopriva i svi ce misliti da piju kiwi heheh
jagode+banana+ raw kakao to mi je najveca ovisnost proljetna bila mmm-mmm-mmm
Sve te promjenice treba uvoditi polako i u skladu sa svojim tijelom.
Definitivno preporučam svima da prvi obrok započmu sa zelenilom i to če unjeti velike promjene u životu, kilaži i zdravlju
i tako svašta nešta mogu tu pisat, možemo lijepo razmjenivat iskustva i podršku.
Jer u tim promjenama je i podrška jako bitna.
jako me veseli kada naiđem na nekoga koga zanimaju te stvari jer nemam nikoga u okolini s kime to mogu dijeliti
You are my mother,you are my father,You are my lover and my best friend
You are the mountain, you are the ocean,You are the beginning without end
And I love you so,cause you help me see
And to see you in all is to see you in me
I'm in you and you're in me
Hey Love Odličan post, dobrodošla na forum. Da li si možda gledala Vinine videe za smutije? I ona ubacuje sve i svašta - živi na tome
Kućni red - obavezna lektira za sve novajlije pogledajte ovde.
nažalost ništa od Vinine do sada, vidim ovdje da ima teme na raznim podrucjima ali morat ce pricekti dane kada budem imala pristup pravom netu...
- Noetic Sparkle
WELCOME LOVE!Hajde nam preporuci knjige koje si citala vezano za tantru,porodjaj,menstruaciju,itd itd,stagod mislis da bi nam bilo korisno procitati,jako bi nam svima mislim zancilo a ja kazem za sebe da bi,pogotovo jer sam zena a i tantra me zanima.DIVAN AVATAR!!!
NOETIC SPARkLE
Hvala!
ovako sto se tice literatura i uputa ja jos nisam bas najadekvatnija posto sam ja nekako ni sama neznam kako dosla do nekih zakljucaka..
I prolaze mi knjige razne pod ruku i sad ja to ne citam od pocetka do kraja niti jednu po jednu, nego je sve to nekako zbrda z dola , ali mi dolaze informacije koje mi bas u tom trenutku trebaju
Tantra umjece ljubavi Davor Stancic. to mi je prva i jedina za sada knjiga o tantri. tu sam se lijepo upoznala s muskarcima i sa zenama, sve ih skupa bolje i vise razumijem i shvacam.
Krece lijepo od pocetka kako se kroz povjest desili ti nasi glavni problemcici kod seksa isto tako sam se tamo upoznala da pomocu vijezba mozemo birati kakvu mjesecnicu zelimo sa krvarenjem-bez, sa bolovima-bez i tako neke kombinacije, a rade se vjezbe sa masazom grudi
takoder tamo se spominje porodaj uz orgazme
Meni je ta knjiga super otvorila nove vidike, pomislila sam to je to moje podzianje svijesti i duhovni napredak cu postici putem tantre di ces bolje ugodno s korisnim.
Tantra je super za sve i ima odlicnih vjezba za muskarce i zene
Onda mi se je desilo
da mi je pod ruke dosla knjiga arnold ehret ljekovita hrana bez sluzavosti i sve je krenilo u drugom toku..
ima jos jedna knjiga od njega postom do zdravlja i sad se nesjecam tocno u kojoj je sto, ali ciko lijepo pobija kljucne predpostavke funkcija naseg tijela i tako..
isto spominje mjesecnicu bez krvarenja, a da se ovulacija odvija sasma normalno. Stvar je u nasem tijelu u elasticnosti, a krivom hranom gubimo tu elasticnost tijela.
I tako kada bi nasa maternica vratila svoju super kul elasticnost da ne bi bilo potrebe za krvarenjem.
Onda se spominje to da mi izbacujemo putem tog krvarenja nase toksine i gluposti koje nam ne trebaju u tijelo, da zato kao zene i duze zive, te da se je isto tako u stara doba koristila metoda za ozdravljenje ispustanje krvi.
Kada je zensko tijelo u potpunosti procisceno staje i potreba za krvarenjem. Isto tako bolan porod. Spominje svima nam poznatu majku Mariju i njeno cisto zacece, u drugoj pespektivi da je ubiti njeno tijelo bilo cisto u tom smislu o kojem on pise.
Ubiti sve knjige koje su mi dosle pod ruku vegan, sirov i srodstva osvrcu se na Bibliju..
Dijeca koja se rode od majke koja je "prociscena" kazu da su posebna, da ne placu....
tako sam ja nekako na srecu dosla i do sirove hrane sve skupa zmiksala i po svim pravilima otisla u preeeveeelikeee promjeeneee preebrzoooo nisam bila u afirmacijama pozitivnim brijama, ali sam bila inspirirana, svi su mi govorili kontra mojih uvjerenja, ali moje tijelo je pokazalo gubitak 20 kila imam divne misice s kojima se volim hvaliti jer nisam nikad vjezbala
Uz sve to dosle su i velike promjene u glavi i svuda pa tako da i mislim da je hrana bila moj duhovni put nasla sam se da cu raditi sa ljudima i da zelim to dijeliti s njima i pomagati im sada sam se upetljala u afirmacije i sve ostalo pa to nece biti ograniceno na hranu duhovno+psihicki+fizicki
e uz to sam krenila i nedavno s knjigom anatomija duha, kada teta objasnjava nase cakre isto spominje npr da krvarenje kod menstruacije bolovi i to, povzano i sa zenstvenscu koja je mozda ugrozena da onda dolazi do bolnijih mjesecnica, vecih krvarenja.. ima tu svasta nesta na tom podrucju.
Tek sam krenila ali uskoro cu ja to sve lijepo nauciti, ukomponirati ta znanja pa ce mo skupa kreniti
I iskreno se nadam da ce se moje bebice strpiti dok njihova mama nedode u stadij orgazmickog poroda
Zivile zene i porod uz orgazam i menstruacija bez krvi i boli
malo sam sad izbacala informacije iz svoje glave, ne mojte zamjeriti ako sam nesto krivo iznjela ili ako grijesim u necemu...
veliiiki hugač svimaaa
ovako sto se tice literatura i uputa ja jos nisam bas najadekvatnija posto sam ja nekako ni sama neznam kako dosla do nekih zakljucaka..
I prolaze mi knjige razne pod ruku i sad ja to ne citam od pocetka do kraja niti jednu po jednu, nego je sve to nekako zbrda z dola , ali mi dolaze informacije koje mi bas u tom trenutku trebaju
Tantra umjece ljubavi Davor Stancic. to mi je prva i jedina za sada knjiga o tantri. tu sam se lijepo upoznala s muskarcima i sa zenama, sve ih skupa bolje i vise razumijem i shvacam.
Krece lijepo od pocetka kako se kroz povjest desili ti nasi glavni problemcici kod seksa isto tako sam se tamo upoznala da pomocu vijezba mozemo birati kakvu mjesecnicu zelimo sa krvarenjem-bez, sa bolovima-bez i tako neke kombinacije, a rade se vjezbe sa masazom grudi
takoder tamo se spominje porodaj uz orgazme
Meni je ta knjiga super otvorila nove vidike, pomislila sam to je to moje podzianje svijesti i duhovni napredak cu postici putem tantre di ces bolje ugodno s korisnim.
Tantra je super za sve i ima odlicnih vjezba za muskarce i zene
Onda mi se je desilo
da mi je pod ruke dosla knjiga arnold ehret ljekovita hrana bez sluzavosti i sve je krenilo u drugom toku..
ima jos jedna knjiga od njega postom do zdravlja i sad se nesjecam tocno u kojoj je sto, ali ciko lijepo pobija kljucne predpostavke funkcija naseg tijela i tako..
isto spominje mjesecnicu bez krvarenja, a da se ovulacija odvija sasma normalno. Stvar je u nasem tijelu u elasticnosti, a krivom hranom gubimo tu elasticnost tijela.
I tako kada bi nasa maternica vratila svoju super kul elasticnost da ne bi bilo potrebe za krvarenjem.
Onda se spominje to da mi izbacujemo putem tog krvarenja nase toksine i gluposti koje nam ne trebaju u tijelo, da zato kao zene i duze zive, te da se je isto tako u stara doba koristila metoda za ozdravljenje ispustanje krvi.
Kada je zensko tijelo u potpunosti procisceno staje i potreba za krvarenjem. Isto tako bolan porod. Spominje svima nam poznatu majku Mariju i njeno cisto zacece, u drugoj pespektivi da je ubiti njeno tijelo bilo cisto u tom smislu o kojem on pise.
Ubiti sve knjige koje su mi dosle pod ruku vegan, sirov i srodstva osvrcu se na Bibliju..
Dijeca koja se rode od majke koja je "prociscena" kazu da su posebna, da ne placu....
tako sam ja nekako na srecu dosla i do sirove hrane sve skupa zmiksala i po svim pravilima otisla u preeeveeelikeee promjeeneee preebrzoooo nisam bila u afirmacijama pozitivnim brijama, ali sam bila inspirirana, svi su mi govorili kontra mojih uvjerenja, ali moje tijelo je pokazalo gubitak 20 kila imam divne misice s kojima se volim hvaliti jer nisam nikad vjezbala
Uz sve to dosle su i velike promjene u glavi i svuda pa tako da i mislim da je hrana bila moj duhovni put nasla sam se da cu raditi sa ljudima i da zelim to dijeliti s njima i pomagati im sada sam se upetljala u afirmacije i sve ostalo pa to nece biti ograniceno na hranu duhovno+psihicki+fizicki
e uz to sam krenila i nedavno s knjigom anatomija duha, kada teta objasnjava nase cakre isto spominje npr da krvarenje kod menstruacije bolovi i to, povzano i sa zenstvenscu koja je mozda ugrozena da onda dolazi do bolnijih mjesecnica, vecih krvarenja.. ima tu svasta nesta na tom podrucju.
Tek sam krenila ali uskoro cu ja to sve lijepo nauciti, ukomponirati ta znanja pa ce mo skupa kreniti
I iskreno se nadam da ce se moje bebice strpiti dok njihova mama nedode u stadij orgazmickog poroda
Zivile zene i porod uz orgazam i menstruacija bez krvi i boli
malo sam sad izbacala informacije iz svoje glave, ne mojte zamjeriti ako sam nesto krivo iznjela ili ako grijesim u necemu...
veliiiki hugač svimaaa
Ima li kogaaa ? Ja imam problemcic sa ishranom ... Stvari stoje ovako : mrzim da jedem meso , oduvek , smrdi mi ... Ali ga jedem jer se nekako podrazumeva ... Navika , sta li je . I sada , nije problem da ja zivim bez mesa , problem je u tome kako da nadoknadim unos proteina i svega sto je potrebno u organizam ako ne jedem meso ... Ja imam "mali" zeludac , i jednostavno ne mogu da pojedem puno hrane od jednom ... Pogotovo ne teske hrane . A ako se hranim tipa : pirinac , salatice , voce , povrce , zitarice ... Gubim jako na tezini i osecam se slabo . Pokusala sam i da pijem protein kao dodatak ishrani , ali ne radi posao ... Opet kazem , od mesa imam nagon za povracanje ... Jedem ga na silu , i to ne pricam o nekoj masnoj svinjetini vec o curetini , piletini , ribi ... Eto recimo , i riba mi smeta . Imala sam i vecih problema ... Pila sam dosta gaziranog , kafe , jako malo vode ... Mislila sam da je u tome problem , medjutim ... Gazirano sam potpuno eliminisala , kafu takodje ... Sa vodom postepeno napredujem , sada pijem litar na dan , sto je za mene veliki uspeh Moj stomak jednostavno ne moze da primi puno hrane , trudim se na to da uticem ... Jedem dosta tople tecne hrane , i tecnih napitaka , kako bi napravila vise mesta za konkretnu hranu ... Takodje mi je i hleb tezak kao i slatkisi ... Znam , cudak sam . Ono sto mi prija je : kornfleks , musli , krastavac , bez paradajza ne mogu da zivim , pirinac , krompir , kruske , ananas , pistaci , palenta , banane , zelena salata ,paprika ,suvo voce , kukuruz na sve nacine ... Sve sto je u sustini nekome uzina , i zbog toga ne mogu da se ugojim ... I fali mi energije . Dali je nekome poznata ova situacija ? Neki savet , predlog ?
Kao prvo, Love, ako ikad vise udjes na ovaj forum, javljaj sta si od onomad do danas naucila i postigla, i rpenesi nam malo tog znanja. Zivo me interesuje ta tematika.
A ti, sunce, evo ja da diskutujemo o hrani. S kojom sam ja u svadji bila dugo, dugo, duuugo.
Naime, ja sam se citav zivot borila sa viskom kilograma, gore dolje, gore dolje, pa korak do savrsenstva, pa opet nazad....eh...kad iz ove prespektive sve to gledam, i analiziram svoja psihicka stanja, apsolutno mi je jasno zasto se sve to desavalo.
I ovaj prethodni period je bio poguban sa svim slavljima, i bas sam jedva cekala ovaj februar, da krenem polako sa ishranom koja mi u potpunosti odgovara, i da preorganizujem svoj zivot u skladu sa obavezama koje mi sad pocinju na fakultetu...i tako to...imam mnogo nekih planova i ciljeva za buduci period.
Sto se tice toga da ne volis meso to je sasvim ok, i razumljivo, ako ti ne prija nemoj da ga jedes. Naravno, postoji caka, tvoje podsvjesno uvjerenje. Ako si citavog zivota slusala da se meso mora jesti zbog ovoga i onoga, onda imas to uvjerenje, i polako ga moras mijenjati, da ne bi stvorila kontra-efekat. Za pocetak mozes meso jesti jednom ili dva puta nedjeljno. Naravno ako vidis da bas za pocetak ne mozes bez mesa.
Druga stvar, nase tijelo, i nas sistem za varenje je klasican sistem biljojeda, sto znaci da nas organizam nema adekvatnu funkciju za varenje mesa, vec se ono samo raspada u nasem tijelu. I pravi nam vise stete nego koristi.
Ja isto ne volim meso... poneak imam potrebu, i to mozda par puta mjesecno, ali vec kada ga jedem dva dana za redom ne prija mom organizmu.
Takodje, proteine iz mesa, i ostalo sto su nas ubjedjivali d amozemo dobiti samo iz mesa mozemo da nadoknadimo bananama i mahunarkama (narocito pasulj). Za pasulj se kaze da je biljno meso, pri tom mnogo zdravije i svarljivije od mesa.
Sto se tice malog zeludca, opet no problem i manjak energije...imamo resenje
Da li si probala urme (neko kaze i datule). Ultra slatko voce. Puca od energije. I na internetu moze da se nadje mnogo recepata za ''energetske bombe'' sa urmama, kostunjavim vocem, medom, kokosom... Potreban ti je samo blender....on je spas za nas koji zelimo brze, zdrave i svjeze obroke.
Da li ti prijaju med i kostunjavo voce?
To je takodje odlican izvor energije i masti koji su nam potrebni, a dovoljna nam je vrlo mala kolicina dnevno.
Sta jos mozes da radis, kada jedes nesto, probaj sa afirmacijama. Ako je to neko lagano jelo, i jos u maloj kolicini zahvali se hrani sto ce ti dati dovoljno energije da izdrzis do sledeceg obroka.
Mali, ali cesti obroci su takodje vrlo zahvalni. Doduse, vrlo cesto nijesmo u prilici da jedemo na svaka 2-3 sata, ali mozes da poneses sa sobom bananu. Banana je zaista jedno zlata vrijedna. I to ona zrela tackasta. Ona je puna energije, jer su seceri u njoj zreli (ili kako se to vec kaze) i daje nam mnogo energije, a takodje takva banana sadrzi odredjenu antikacerogenu supstancu.
Imam masu informacija, pa pretpostavljam da ce ti ovo biti s brda s dola napisano, ali postavljaj konkretna pitanja, da bismo mogle da razmijenio iskustva
Da li jedes mlijecne proizvode i jaja?
Ja cu licno za par dana poceti da se hranim uglavnom sirovom hranom.
Vrlo je tesko odrzati nivo energije na sirovoj hrani koja je niskokaloricna, npr jabuke...trebalo bi da jedemo po 1kg jabuka za obrok, a to nije bas pravo resenje. Zato cu se ja fokusiarati na moje voljene banane. Smuti od banana je zakon za dorucak. Nekolike banane, i malo vode i savrseno. Ili nekolike banane i malo mlijeka. Ili nekolike banane voda i mlijeko u prahu (rizino, sojino...).
Ja se obicno ne zadrzim na toj konbinaciji, vec ubacim i malo rogaca, ili malo kakaoa, ili malo kokosa...ili cimeta. Bilo koji zacin koji volis dolazi u obzir.
Ja licno imam cilj da smrsam, tako da cu jesti i uzine, jer jelo na svakih par sati ubrzava metabolizam, jer je aktivan i ne ulenjuje se. Uzine ce biti takodje svjeze voce, jabuke, pomorandze, kivi...Ssto se rucka tice, jos nijesam odlucila da li cu rucati regularno, ono sto ostatak porodice, mislim da ce za pocetak to biti opcija, naravno rucak do 14h.
Vecera ce biti povrce. Pretpostavljam sargarepa. Kisjeli kupus je jos uvijek aktuelan tako da cu se i na njega fokusirati. Uglavnom prvi dio dana jescu voce, drugi vise povrce. Posto je neki plan da cu se buditi u 6-7 ujutro mislim da ce sve biti ok.
E, sad...koliko sam ti pomogla ovim ne znam, zato postavljaj konkretna pitanja, a ja cu se potruditi da iskopam ove linkove sa savjetima i receptima.
A ti, sunce, evo ja da diskutujemo o hrani. S kojom sam ja u svadji bila dugo, dugo, duuugo.
Naime, ja sam se citav zivot borila sa viskom kilograma, gore dolje, gore dolje, pa korak do savrsenstva, pa opet nazad....eh...kad iz ove prespektive sve to gledam, i analiziram svoja psihicka stanja, apsolutno mi je jasno zasto se sve to desavalo.
I ovaj prethodni period je bio poguban sa svim slavljima, i bas sam jedva cekala ovaj februar, da krenem polako sa ishranom koja mi u potpunosti odgovara, i da preorganizujem svoj zivot u skladu sa obavezama koje mi sad pocinju na fakultetu...i tako to...imam mnogo nekih planova i ciljeva za buduci period.
Sto se tice toga da ne volis meso to je sasvim ok, i razumljivo, ako ti ne prija nemoj da ga jedes. Naravno, postoji caka, tvoje podsvjesno uvjerenje. Ako si citavog zivota slusala da se meso mora jesti zbog ovoga i onoga, onda imas to uvjerenje, i polako ga moras mijenjati, da ne bi stvorila kontra-efekat. Za pocetak mozes meso jesti jednom ili dva puta nedjeljno. Naravno ako vidis da bas za pocetak ne mozes bez mesa.
Druga stvar, nase tijelo, i nas sistem za varenje je klasican sistem biljojeda, sto znaci da nas organizam nema adekvatnu funkciju za varenje mesa, vec se ono samo raspada u nasem tijelu. I pravi nam vise stete nego koristi.
Ja isto ne volim meso... poneak imam potrebu, i to mozda par puta mjesecno, ali vec kada ga jedem dva dana za redom ne prija mom organizmu.
Takodje, proteine iz mesa, i ostalo sto su nas ubjedjivali d amozemo dobiti samo iz mesa mozemo da nadoknadimo bananama i mahunarkama (narocito pasulj). Za pasulj se kaze da je biljno meso, pri tom mnogo zdravije i svarljivije od mesa.
Sto se tice malog zeludca, opet no problem i manjak energije...imamo resenje
Da li si probala urme (neko kaze i datule). Ultra slatko voce. Puca od energije. I na internetu moze da se nadje mnogo recepata za ''energetske bombe'' sa urmama, kostunjavim vocem, medom, kokosom... Potreban ti je samo blender....on je spas za nas koji zelimo brze, zdrave i svjeze obroke.
Da li ti prijaju med i kostunjavo voce?
To je takodje odlican izvor energije i masti koji su nam potrebni, a dovoljna nam je vrlo mala kolicina dnevno.
Sta jos mozes da radis, kada jedes nesto, probaj sa afirmacijama. Ako je to neko lagano jelo, i jos u maloj kolicini zahvali se hrani sto ce ti dati dovoljno energije da izdrzis do sledeceg obroka.
Mali, ali cesti obroci su takodje vrlo zahvalni. Doduse, vrlo cesto nijesmo u prilici da jedemo na svaka 2-3 sata, ali mozes da poneses sa sobom bananu. Banana je zaista jedno zlata vrijedna. I to ona zrela tackasta. Ona je puna energije, jer su seceri u njoj zreli (ili kako se to vec kaze) i daje nam mnogo energije, a takodje takva banana sadrzi odredjenu antikacerogenu supstancu.
Imam masu informacija, pa pretpostavljam da ce ti ovo biti s brda s dola napisano, ali postavljaj konkretna pitanja, da bismo mogle da razmijenio iskustva
Da li jedes mlijecne proizvode i jaja?
Ja cu licno za par dana poceti da se hranim uglavnom sirovom hranom.
Vrlo je tesko odrzati nivo energije na sirovoj hrani koja je niskokaloricna, npr jabuke...trebalo bi da jedemo po 1kg jabuka za obrok, a to nije bas pravo resenje. Zato cu se ja fokusiarati na moje voljene banane. Smuti od banana je zakon za dorucak. Nekolike banane, i malo vode i savrseno. Ili nekolike banane i malo mlijeka. Ili nekolike banane voda i mlijeko u prahu (rizino, sojino...).
Ja se obicno ne zadrzim na toj konbinaciji, vec ubacim i malo rogaca, ili malo kakaoa, ili malo kokosa...ili cimeta. Bilo koji zacin koji volis dolazi u obzir.
Ja licno imam cilj da smrsam, tako da cu jesti i uzine, jer jelo na svakih par sati ubrzava metabolizam, jer je aktivan i ne ulenjuje se. Uzine ce biti takodje svjeze voce, jabuke, pomorandze, kivi...Ssto se rucka tice, jos nijesam odlucila da li cu rucati regularno, ono sto ostatak porodice, mislim da ce za pocetak to biti opcija, naravno rucak do 14h.
Vecera ce biti povrce. Pretpostavljam sargarepa. Kisjeli kupus je jos uvijek aktuelan tako da cu se i na njega fokusirati. Uglavnom prvi dio dana jescu voce, drugi vise povrce. Posto je neki plan da cu se buditi u 6-7 ujutro mislim da ce sve biti ok.
E, sad...koliko sam ti pomogla ovim ne znam, zato postavljaj konkretna pitanja, a ja cu se potruditi da iskopam ove linkove sa savjetima i receptima.
Aurora , kao prvo hvala na odgovoru , ti si meni desna ruka za sve Divna si ! Sto se tice toga sto si napisala , trudim se da imam 5 manjih obroka na dan , jer drugacije ni ne moze Urmice su mi medju omiljenim suvim vocem ... Objasnicu ti kako je sve pocelo , ja sam se aktivno bavila sportom (2 treninga na dan ) nekih 5 godina , tada nisam imala nikakvih problema , mogla sam jesti kada hocu i koliko hocu ... Medjutim , prestala sam da treniram jer nisam mogla da postignem sve a profesionalno bavljenje sportom je zahtevalo da idem vanredno u skolu , tako da se moj bioritam naglo promenio ... ( sada mislim da je greska sto sam se odrekla sporta , ali kasno je ) . Od tada sam ja postepeno sve manje jela , jednostavno prestala sam da zivim sportskim nacinom zivota , ne znam ni sama da opisem ceo proces ... Ali pocela sam da gubim na kilazi , osetila sam pad energije ... I od tada mi teska hrana ( kaloricna) jako smeta . Ne postoji labortorijska analiza koju nisam uradila , proveravam cesto krvnu sliku , hormone , ma sve ... I u redu je . U poslednje vreme je i kosa poceka jaako da mi opada I naravno , ja opet kod lekara , i opet sve ok ... Na kraju sam zakljucila da moram nesto da uradim sama sa svojom ishranom . Posveticu se malo vise blenderu , zabavno je a i zdravije je ... Mislim da bih trebala pronaci i neke afirmacije , zato sto ja na stres reagujem tako sto izgubim apetit , eh , ima tu svega po malo... Ali sam zadovoljna sto se trudim da prepoznam i resim neke svoje blokade . Tebi zelim da uspes u svom planu sa sirovom ishranom , ja bih najvise volela da zivim negde gde bih mogla da imam svoju basticu sa svim mogucim vocem i povrcem , i sve bih ja to sama sejala , zalivala , kopkala ... Ali je dosta tesko naci prvu vockicu i povrckicu , onako domacu , pogotovo ovde gde ja zivim , sve je plasticno ... Ali trudicemo se