Nisam uspela da pronadjem ovakvu temu, a i nisam videla opciju da postavim ovo u "Neodredjeno" pa pisem ovde.
Mislim da je ishrana jako vazna za protok nase energije i za zdravlje uopste. Kada jedemo tesku, masnu, kaloricnu hranu, osecamo se pospanim, boli nas stomak i tromi smo. Kada jedemo zdravu i laksu hranu, poletni smo i energicniji.
U poslednjih par godina kuburim sa ishranom, zivim sama u inostranstvu, studentskim zivotom. Imam oscilacije, ponekad jedem samo zdravo a ponekad dodje period gde sam na vestackoj, bezukusnoj, ne-znam-ni-ja-sta-jedem hrani.
Volela bih kada bi ovde delili savete o ishrani, kada i sta jedete, kako se osecate i da generalno pruzimo jedno drugom podrsku kada je zdrava ishrana u pitanju. Onima koji pocinju sa novim rezimom je tesko, ja se trenutno nalazim u tom prelasku sa nezdrave na zdravu ishranu i priznajem da uopste nije lako.
Evo ja da pocnem: pre pola godine sam izbacila mleko, meso jedem jako retko (jednom u mesec ipo dana), sireve takodje jako retko, trudim se da za obrok jedem dosta povrca, ujutru jedem integralne slatke plocice sa crnom kafom i voce. Ono sto mi predstavlja problem je ishrana posle 17-18h. Tada strpam u sebe sve sto je nezdravo, i to je pocelo pre nekih mesec dana! Nisam jela secer godinu dana da bih pocela sa nekim slatkisima, malo po malo i evo sad jedem pola tepsije kolaca sa secerom i slagom Uvece sam ubacila chips i grickalice i uopste ne znam odakle mi je odjednom dosla tolika potreba za nezdravim. Imam napade za slanim pa kada se najedem slanih grickalica, dodje napad za slatkim i tu nastupaju slatkisi. Fuj. Inace, grize me savest zbog toga ali nemam problema sa kilazom i onda mi je to jos jedan izgovor kako bih jela.
Da li postoje mozda i neke afirmacije koje bi mogle da mi pomognu? Kako se vi borite sa nadolaskom gladi i pozude za nekom odredjenom vrstom namirnica?
Zahvaljujem i Vini, jer su me za ovu temu inspirisali njeni videi o njenoj ishrani.
Ishrana
Re: Ishrana
Moja preporuka: nabaviti dovoljno (ako je moguće) organskog voča i povrča, zdrave masnoče (maslinovo, kokosovo...ulje) i praviti što više salata.
Ne kupovati ništa "slabo": šečer, prerađeno... što manje kave.
Ako baš moraš slatko, nabavi dovoljno suhog voča (groždice, datulje... i grickalice- semenke suncokreta...i slično).
Osobno imam manju želju za glupostima ako imam sa sobom bocu sa smoothijem od voča i zeleniša i ako ne zaboravim piti dovoljno vode.
Mnogo korisnih saveta nudi doktorica Sladjana Velkov (imaš predavanja na you-toub), koju jako cenim.
Sorry zbog gramatike...
Sretno!
Ne kupovati ništa "slabo": šečer, prerađeno... što manje kave.
Ako baš moraš slatko, nabavi dovoljno suhog voča (groždice, datulje... i grickalice- semenke suncokreta...i slično).
Osobno imam manju želju za glupostima ako imam sa sobom bocu sa smoothijem od voča i zeleniša i ako ne zaboravim piti dovoljno vode.
Mnogo korisnih saveta nudi doktorica Sladjana Velkov (imaš predavanja na you-toub), koju jako cenim.
Sorry zbog gramatike...
Sretno!