MEDITACIJA, NJENO RELIGIJSKO ZNACENJE

Anđeli, Aura, Channeling, Svetlosno telo, Vibracija tela, "Neobjašnjive" pojave, Slučajnost, Znakovi, Borjevi, Imena i njihovo značenje i uticaj

"Malo" znači da ove pojave nisu obavezno nešto što je neobjašnjivo, nego samo da moramo pomalo da naslućujemo kako funkcionišu
Post Reply
Andjela47

MEDITACIJA, NJENO RELIGIJSKO ZNACENJE

Post by Andjela47 »

Dobar dan. :D
Ovde sam jer želim da čujem vaše mišljenje o meditaciji. Nisam naročito informisana.
1. Zanima me zbog čega meditirate (ako meditirate) ili zašto želite da počnete?
2. Zanima me kako je meditacija povezana sa religijskim uverenjima i DA LI JE( :?: )
3. Da li se hrišćanstvo protivi meditaciji?
4. Ko je i kada prvi počeo da meditira i šta je govorio o meditaciji?

Nadam se da ćete mi što pre odgovoriti jer sam jako nestrpljiva. :roll:
Aurora3

Re: MEDITACIJA, NJENO RELIGIJSKO ZNACENJE

Post by Aurora3 »

1. Meditacija je vjezba. Nije nista misticno, niti spektakulrano, jednostavno vjezba za koncentraciju i kontrolu misli.

2. Meditacija nema nikakve veza sa religijom i vjerom. Crkve obicno kazu da je to svetogrdje, ali po svim podacima - sam Isus je meditirao.
Prije svega treba razgdvojiti vjeru i religiju. Vjera je unutrasnji osjecaj covjeka, vjera da postoji nesto vise od njega, i od zemaljskog zivota, a religuju su stvorili nekada davno neki ljudi sa vrha u cilju obizdavanja masa. Trebala su im pravila za cije krsenje su propisane kazne, i strah od kazne je trebao da natjera ljude da postuju pravila, i ono sto je propovijedao Isus, ili bilo koji prorok je iskrivljeno. Tako da mediacijom ne vrijedjas Boga, a postoji i ona: ''Molitvom se mi obracamo Bogu, a u meditaciji se Bog obraca nama.''
Ovim drugim odgovorm sam ti evo odgovorila i na sledeca dva pitanja. A sad i obecani opsirniji text o meditaciji.

Ovo sam vec kucala jednoj djevojci, pa cu samo kopirati. A ti slobodno pitaj sta god te jos interesuje.

Kao prvo, MEDITACIJA.
jedna vrlo jednostavna metoda, koju cak i djeca mogu da upraznjavaju.
Meditacija se moze podijeliti u dvije grupe. Meditacija praznine, i sve ostale meditacije koje ukljucuju neke mentalne radnje, koje se nazivaju analiticke...objasnicu.
Meditacija praznine je meditacija kod koje ti legnes, sjednes, ili zauzmes neki polozaj koji ti je udoban i stabilan, znaci kicma pravo, brada blago ka grudnom kosu, nikako zabacena unazad, i dlanovi okrenuti ka gore. U toj pozi, u potpunoj tisini se opustas. Samo dises, duboko, a sav fokus, paznju, preneses ili na tacku izmedju obrva, ili na nozdrve ili na pupak. Gdje tebi najvise odgovara....i samo dises. Ako dodje neka misao, samo je kao posmatrac primijetis, ne razradjujes je, ne boris se sa njom da ostane. samo je pustis da ode kako je i dosla. i u tom stanju se zadrzis nekih 20ak minuta, mozes da navijes alarm da ti zvoni za 20min. 20min je neka opsta preporuka, i ona mijenja 8 sati sna. Mozes i manje i vise, sama ces procijeniti koliko ti prija.
Bitna cinjenica je da nas mozak radi i tokom sna, i zato mu je potreban odmor, koji mu mozemo pruziti samo meditacijom. U meditaciji stisavamo misli naseg mozga, i tako mu pomazemo da bude produktivniji i aktivniji.
mislilim da je to sve sto treba reci o meditaciji praznine, sad da malo obradim ovu drugu vrstu.
U tu drugu vrstu meditacija spadaju meditacije u ogledalu, meditacije sa svijecom, meditacije sa muzikom, vodjene meditacije, ili bilo koja druga culna meditacija.
Ja ti preporucujem da probas sa nekom vodjenom meditacijom od Ane Bucevic. Postace ti jasniji smisao opustanja.
Ako istrazis sve njene meditacije, vidjeces sta sve iz sebe mozes da iskopas njima. Ako te neka od ovih meditascija posebno interesuje reci da pojasnim, da ne kucam sad sve...ako te interesuju sve, samo kazi, nije mi problem ako te interesuje
Takodje, da li si se nekad prepustila moru, ili bilo kojoj drugoj vodi...i samo je osjecala po svom tijelu?? E, ako jesi, i to je bio trenutak meditacije.
Sva filozofija je da ne mislis ni o cemu....ali naravno, to ne zaci da si nesvjesna svog okuzenja.....svjesna si svega sto se desava oko sebe, ali ne razmisljas o tome, ne analiziras, samo si tu...svjesna u prostoru. Procitala sam u knjizi ''moc sadasnjeg trenutka'' da su zen ucitelji provjeravali kvalitet meditacije svojih ucenika tako sto su im dok meditiraju prilazili sa ledja i udarali....naravno ako bi u tome uspjeli to bi bio znak da su ucenici zalutali u svojim mislima, i nijesu bili tu u datom trenutku, a ako bi osjetili da im prilazi, i sprijecili udarac, to bi znacilo kvalitetno meditiranje.
Meditiraj jednom, ili dva puta dnevno, koliko tebi prija. Svakog dana, i nemoj da te obeshrabri ako smatras da nijesi nista postigla, samim dubokim disanjem cinis nevjerovatnu korist svom tijelu.
To je valjda to o meditaciji.
o, ne nije......sad sam se sjetila......postoje tri osnovne vjezbe meditacije....sad cu ti ih ispisati...probaj ih da vidis koliko si napredovala.
prva....opustis se, udises i izdises i izdises...par puta, i onda udah i sa izdahom izgovoris slovo m, pa udah sa izdahom slovo e.....i tako dok ne izgovoris sva slova rijeci meditacija.
Ako uspijes, znaci da si vec savladala kontrolu misli, a ako ne uspijes u tome, vec se izgubis negdje na pola u mislima, znaci da nijesi savladala kontrolu misli, i da one i dalje mogu da vladaju tobom, a ne kao sto bi tebalo ti njima. Jer, ne zaboravi, um je dobar sluga ali los gospodar.
Druga vjezba.....zamisljas jednu raskrsnicu. I saobracaj na njoj. Kako se misli pojavljuju pojavljivace se i auto....sto je saobracaj gusci vise je misli, i tvoja kontrola manja. znaci ovo je vjezba da posmatras svoje misli i da vidis koliko one opet tebi stvaraju turbulencija.
treca vjezba....udahnes i izdahnes duboko (uvijek se podrazumijeva abdominalno/stomacno disanje) i onda postavis sebi pitanje: '''bas da vidim koja ce mi misao doci sledeca'' i cekas...samo dises i cekas, i onda posmatras svoju misao.
Te tri vjezbe ce ti pokazati na kom si nivou u svojoj kontroli, i radi ih s vremena na vrijeme da vidis koliko si napredovala...i ne odustaj...iako ti se mozda cini da nema pomaka, svakom meditacijom cinis ogromno dobro svom zdravlju i organizmu.
Vraticu se na poslednju vjezbu,....samo da objasnim jos jednu stvar....misao je pokretac svake emocije...prvo se javi misao, pa emocija....emocija je nasa vibracija koju odasiljemo Univerzumu i na kraju tog procesa jeste materijalizacija koja je pozitivna ili negativna u zavisnosti od toga koju smo emociju emitovali, tj iz koje je misli proistekla.
E kad smo kod emocija...u nama postoje dva izvora emocija, jedan je ljubav...sa kojim se radjamo, drugi je strah....koji sticemo tokom zivota.
Iz ta dva izvora javlja se spektar svih emocija.
E, sad se vracam na posljednju vjezbu meditacije. Kada si posmatrac,tj cekas koja ce ti biti sledeca misao, i kad ona dodje ti je uhvati....i onda sta radis.....utvrdis iz kog ona izvora dolazi....da li iz izvora ljubavi, ili iz izvora straha. Kad utvrdis da je iz izvora ljubavi to je ok...sve misli iz izvora ljubavi su za tebe korisne. Ali ako utvrdis da je iz izvora straha, utvrdis koji je to strah prokopas malo po njemu, i shvatis sve uzroke, i onda se zapitas, ''kako bi ova misao glasila da je iz izvora ljubavi''???
I onda je preformulises, i koristis je kao afirmaciju.
E sad, dalje......kad smo vec utvrdili da smo u zivotu stekli neke strahove, koji nam apsolutno ne koriste, treba i da ih se rijesimo. I da ih zamijenimo onim sto nam koristi. Kad nam se pokvari neki uredjaj u kuci, mi ga onda zamijenimo drugim ispravnim, koji ce nam pomagati, zasto to ne bismo uradili i sa sopstvenim mislima???
Kako se rijesiti svih onih misli i emocija koje proizilaze iz izvora straha??? Boriti se sa njima???? nikako..... jer ono cemu pridajes paznju, na sta stavljas fokus postaje vece...a to borba radi.Zato, kada detektujemo strahove, treba prvenstveno da ih prihvatimo....kazes mu ''tu si, vidim te'' i on odmah gubi na snazi. Kao u izgi zmurke, onaj koji je pronadjen gubi. i onda kada vec znas da je on tu, samo ga posmatras, i uradis onakko kako se radi kada radis podstaknuta mislima iz izvora ljubavi. Sad ces se mozda zapitati a kad zapazim neku pozitivnu misao iz izvora ljubavi hoce li i ona nestati...ne, nece, zato sto ces nju njegovati...o njoj ces misliti, i pustiti je da raste.

Nadam se da ce ti biti jasnije. Za sva pitanja sam tu. :) :ruzha:
Post Reply