Ova tema me je podsetila na posalicu iz 70tih cini mi se. Elem, moja baka je sakupljala recepte iz raznih novina i koricila ih kad nakupi dovoljno (moj nepresusni izvor kulinarske inspiracije

), a na drugoj strani bi se uvek naslo stosta zabavno ili korisno - recimo skola pletenja, heklanja, veza, reklame (da, i ona cuvena za Stojadina koja se vrtela po drustvenim mrezama), ali i aforizmi... Jedan od tih aforizama je glasio: "Devojke cekaju princa na belom konju, a docekaju konja u belom Princu." (Princ - marka tj. tip automobila, onovremeni hit)
Tradicionalne bajke su prepune stereotipa, kalupa u koje svi mi "moramo" da se uklopimo. Isto vazi i za mnoge poslovice, predanja, epove i sve ostalo cime su generacije i generacije edukovane. Recimo, mudrost pripada samo starima. Ili ruzna osoba mora da je zla, vestica, itd. Takodje, ruzna osoba uzima oblik lepotice da bi nekog prevarila - dakle, neko ko poradi na svom spoljasnjem izgledu to radi iz zadnjih namera. Da ne nabrajam dalje.
Jos jedna stvar, mozda malo nevezana, a tice se naucne fantastike... Velika vecina filmova i serijala u ovom zanru (sa par casnih izuzetaka, kao sto su Zvezdane staze, na koje sam se navukla kao dete i do dana danasnjeg se nisam "skinula"):
1. Prikazuju buducnost covecanstva kao veoma mracnu, tj. odigravaju se u nekom post-apokalipticnom scenariju
2. Po definiciji bica sa drugih planeta dolaze da nas porobe/pobiju
Doduse, i Zvezdane staze krecu da zastranjuju - ovaj poslednji film prikazuje Kana (produkt genetskog inzenjeringa, fizicki super-napredan) kao totalnu zver spram ljudi... Zar unapredjeno bice ne bi imalo i unapredjene moralne norme? Zato obozavam Vulkance
(Sorry ako sam otisla u off sa pricama o naucnoj fantastici

)