PEAT je skracenica od Primarne Energije - Aktivacija i Transcendencija. Postoje Bazicni i Dubinski PEAT.
"Sok, trauma ili cesta negativna iskustva dovode do preusmerenja energetskog toka u vezi sa odredjenim predmetom, ciljem, oblasti ; odnosno covekova energija biva preusmerena suprotno od cilja koji on zaista zeli.Ovakvo stanje definise se kao Samosabotaza ili Antagonisticka Motivacija.
Za ljude antagonisticki motivisane ili energetski obrnute karakteristicne su sledece situacije koje cete svakako prepoznati kod sebe u nekim oblastima svoga zivota. Vi znate sta je za vas dobro i sta trebate da ucinite, znate i kako to treba da ucinite, ali ste blokirani necim vama nerazumljivim i nedokucivim. Zbog toga ili necete ucinti nista ili cete poceti da cinite ono sto treba, ali necete uspeti da dovedete tu aktivnost do kraja.Takodje je moguce da cete pokusati da uradite sto treba,ali necete uspeti da to uradite na pravi nacin. Sledeca vrlo cesta mogucnost jeste da pokusate ucinite pravu stvar, ali tada postajete uznemireni ili se u vama javlja napetost ili strah, pa odustajete. Ma koliko to izgledalo cudno, ideja, htenje, i naprezanje da prevladate svoj problem ustvari slabi vas energetski sistem.
Do nedavno ovakve situacije bile su nerazumljive i nije se znalo kako da se taj problem resi. Uobicajeno objasnjenje psihologa svodilo se na nedostatak motivacije ile neku vrstu nesvesnog neuroticnog konflikta koji crpe energiju osobi i cini je nesposobnm da se suoci sa problemom, u nekim slucajevima ova objasnjenja su tacna ali u vecini slucajeva uzrok je dublji. On je primarno energetski, pa tek sekundarno psiholoski. Prethodno opisana stanja jesu simptomi specificnog stanja u energ. polju coveka koje se svodi na to da je energija usmerena nasuprot svesnog htenja"
"Univerzalna zivotna energija tece citavim energ. poljem, ali postoje u njemu jace energetske struje koje se u akupunkturi nazivaju meridijanima.U okviru ove tehnike koriste se 3 akupunkturne tacke odnosno 4
1. Ispod obrve , na mestu gde se nos spaja sa obrvnim lukom
2. pored oka
3. ispod oka
Proces se zapocinje dodirivanjem JA tacke koja se nalazi na sredini grudne kosti."
"Uklanjanje samosabotaze
Kaziprst i srednji prst stavite na tacku JA na sredini grudne kosti, uzivite se u osecanje prihvatanja i ljubavi prema sebi ,svom telu, svojoj licnosti i sto je najvaznije , prema problemu koji hocete da uklonite. Tada naglas recite I AKO JA (problem),JA VOLIM I PRIHVATAM SEBE, SVOJE TELO, SVOJU LICNOSTI I (problem)"
problem mogu biti raznorazne fobije, karakteristike,neke konkretne problematicne situacije, bilo sta sto tretirate kao najveci problem u datom momentu.