Meditacija

Abraham, Pleiadians, EFT, Vizuelizacija, Audio knjige, Meditacija, Afirmacije, Silva metod, Tehnike za privlačenje novca, Binauralni zvuci
User avatar
Felisiti
Posts: 146
Joined: 21 Jan 2013, 19:08

Re: Meditacija

Post by Felisiti »

Krijesnice draga, ako mi veruješ, skoro da nema nijedne tehnike gde neko nije pisao da mu se svašta dešavalo, tipa "zamalo da poludim" i slično. Ja sam uvek najpre čitala iskustva ljudi pa tek onda se odlučivala da li da primenjujem neku tehniku, a internet je pun koječega i ko garantuje da su to uopšte doživljena iskustva? Svako ima slobodu da piše šta hoće, ali to ne znači i da je istina.

Sećam se jedne devojke koja je "skoro pa poludela" od thete i pisala svugde svoje iskustvo u cilju da odvrati i druge od te tehnike, a moja poznanica koja se thetom bavi par godina je živa i zdrava i ništa joj ne fali. :)
Druži se sa isto takvim živim i zdravim theta praktičarima. :)
Tako da razne komentare treba uzeti sa rezervom, ja u takva negativna iskustva više ne verujem, osim ako mi neko koga lično poznajem to ne ispriča (što se nije desilo, jedino smo svi prolazili kroz tkz. periode "čišćenja", ali to je sasvim druga stvar), sama sam dokaz sebi da mi se život samo poboljšava, a nema šta nisam probala.

Što se tiče vremena da produžiš meditaciju, ne znam zašto misliš da treba neki postupak za to, nisam nikad merila koliko dugo meditiram, nekad to zna biti i sat, posle čega često zaspim jer meditiram ležeći.
Meditiraj koliko ti prija, ništa se loše neće desiti a vreme povećavaj spontano, po sopstvenoj potrebi. :)
Krijesnica

Re: Meditacija

Post by Krijesnica »

Hehe, ma jasno mi je da nema neki postupak, osim ostati sjediti i meditirati, ali kod mene je problem to što izgubim pojam o vremenu. U jednu ruku mi je jasno zašto se to događa (imala sam iskustvo koje mi je na neki način pojasnilo kako je vrijeme elastično, odnosno nema konstantni tok, on se mijenja), ali opet, zanimalo me ako netko ima kakav umni trik kojim bih sebe mogla natjerati da ne pomislim kako meditacija dugo traje, nego da budem svjesna kako je to tek 15-ak minuta... Inače jako uživam u meditaciji i mogla bih sjediti satima, ali upravo to mi se i dešava - kada se uživim, mislim da to već traje satima :P

Čišćenje koje spominješ je neizbježna faza u spiritualnom razvoju kada gotovo svakom meditantu padne na pamet da je poludio. Nisam ni ja bila iznimka :lol: Sve i svašta je izišlo na površinu, iskreno me hvatala panika i mislila sam da ću eksplodirati. Ali to je bilo to - samo čišćenje koje svatko mora proći - i sada kad je taj period iza mene, imam osjećaj da sam sto kila lakša, i da imam puno više prostora u sebi koji sad mogu ispuniti lijepim i pozitivnim mislima. I mogu se iz sveg srca nasmijati svojim zabrijavanjima o ludilo koje me tada spopalo :lol: Svaka čast mom tadašnjem partneru koji je strpljivo provodio sate sa mnom uvjeravajući me da je sve u redu!
sale

Re: Meditacija

Post by sale »

Hvala vama na svim odgovorima,mene raduje vest da postoji mogucnost da sve bude normalno i ok i da se vodi jedan normalan zivot na duhovnom planu,sad jbg svi se borimo za nesto prolazno odnosno novac,to je tako nbt stvar ali jbg treba ti,kao da se sve gubi kad znas resenje za tvoje muke i probleme :DNarucio sam knjigu o meditaciji i svim duhvnim stvarima pisao je Šri Činmoj pisac sportista filozof umetnik duhovni ucitelj zna li mozda neko o njemu jos sto sta,jel postoji neka losa tehnika sto se tice meditacije i u cemu se tehnike razlikuju HVALA VAM DRAGO MI JE STO IMAM GDE DA PRICAM O TOME.PS JA SAM TOTALNA NEZNALICA NNADAM SE DA ME SHVATATE ;)
Krijesnica

Re: Meditacija

Post by Krijesnica »

Šri Čimnoj je odličan duhovni učitelj, nisi pogriješio što si njega odabrao ;) On će te naučiti točno ono što trebaš znati.
sale

Re: Meditacija

Post by sale »

u cemu je razlika izmedju meditacije i spavanja,znam da je meditacija svesno spavanje,,kako cemo znati da ne spavamo vec meditiramo? I shvatam da ne treba nista iscekivati nije ko zna sta to je samo opustanje i iskljucenje iz svog sveta gde sve kasnije dolazi samo po sebi
Krijesnica

Re: Meditacija

Post by Krijesnica »

Meditacija nije "isključenje iz svijeta". Upravo suprotno. Ona te uključuje u svijet oko tebe, potiče te da ga budeš svjestan. Meditacija je aktivno djelovanje (iznutra). Ne možeš meditirati ako spavaš, jer meditacija zahtijeva koncentraciju.

Kada spavaš, tvoje tijelo je opušteno i ti si sposoban primati kozmičku energiju. Ona daje snagu tvome tijelu da se ujutro ustane odmorno i puno energije za svakodnevne aktivnosti. Isto se dešava i u meditaciji. Tvoje tijelo, tvoji mišići i živci se opuštaju, i omogućavaju protok energije kroz energetsko tijelo. Time ti opet prikupljaš energiju za nadolazeće aktivnosti. To je značenje "da je meditacija svjesno spavanje, a spavanje nesvjesna meditacija". Dok spavaš, gubiš svijest. Prilikom meditacije se to ne smije dogoditi, jer u protivnom to više nije meditacija.
Last edited by Ivan Spg on 26 Feb 2013, 12:15, edited 1 time in total.
Reason: Ne citiraj post iznad :) Hvala
sale

Re: Meditacija

Post by sale »

just relax :)
sale

Re: Meditacija

Post by sale »

Dobio danas knjigu i zanimljivo do sada samo ptvrda onog sto sam saznao i cuo o samoj meditaciji a to je,totalna smirenost i z srca,ne iz glave,osecaj disanja udisjanjem osejaj da primao smirenost kosmicku energiju cistotu izdisanjem odbacivanje svega loseg i osecaj smirenosti opustenosti,ponavljam sebi kad skrenem samo se opusti se oseti smirrenost zbog koje si ovde i tako u krug dok ne dobijemo pravi efekat :)
Krijesnica

Re: Meditacija

Post by Krijesnica »

sale wrote:Dobio danas knjigu i zanimljivo do sada samo ptvrda onog sto sam saznao i cuo o samoj meditaciji a to je,totalna smirenost i z srca,ne iz glave,osecaj disanja udisjanjem osejaj da primao smirenost kosmicku energiju cistotu izdisanjem odbacivanje svega loseg i osecaj smirenosti opustenosti,ponavljam sebi kad skrenem samo se opusti se oseti smirrenost zbog koje si ovde i tako u krug dok ne dobijemo pravi efekat :)
Ovo podebljano - da, to je suštinska stvarnost same meditacije. Samo ne očekuj da će to doći brzo. Nemoj ništa očekivati. Očekivanje ne daje rezultate, nego sama meditacija. I nastoj da ne govoriš sam sebi išta kad sjedneš meditirati. Ti samo živiš. I dišeš. Svjestan si toga. Ne razmišljaš o tome. Koncentriraj se na samu činjenicu da dišeš, jer svako unutarnje započinjanje dijaloga "opusti se, smiri se", potiče nastavak dijaloga i dobiješ nemiran um. Sama koncentracija na disanje te oslobađa i umiruje. I to ćeš shvatiti tek kad počneš meditirati bez ikakvog razmišljanja, pogotovo o rezultatu.
sale

Re: Meditacija

Post by sale »

ima dosta stvari u knjizi koje su meni kao pocetniku dosta da kazem nepoznate,za sada baziracu se,kao sto rekoh disanje mirnocu pri svakom udisaju i izdisaju,osecaja da nesto struju kroz mene dok pri svakom udisaju i izdisaju osecam totalnu opustenost bez ocekivanja bilo cega,bistar um i cisto srce :D
Post Reply