nauci da kazes ''NE''

Odnos, komunikacija, interakcija sa ljudima oko nas. Kako, šta, zašto? Mame, tate, braće, sestre, prijatelji, poznanici, partnerke, partneri, žene, muževi, kolege...
jovanajovana10

nauci da kazes ''NE''

Post by jovanajovana10 »

ja sam danas rekla 2.puta "ne'' a nema obicaj
ali to znaci da je meni definitivno prekipelo :aloalo:

kada sam jos sada videla najnoviji citat meni naaaaaaj drazeg Paola Koelja na sajtu ratnika svetlosti , shvatila sam da sam definitivno donela pravu odluku :bravo:

nekla sam ''ne ,ne zelim da razgovaram telefonom ni minut , mrzi me'' a 3 osobe su me napale od jutros sa razgovorom
i konacno sam rekla ''ne,dosta je bilo vise'' i nazvala gazdaricu stana u kome zivim da stisa srednjoskolce koji prave neverovatne zurke 20/24h poslednja 6 dana
i rekla da zahtevam da ih izbace iz stana

nameravam da kazem ''ne'' porodicnom okupljanju od 1do 10 maja , jer mi vec svitke lete oko glave od pomisli na sve to
... dobro necu bas da mi prodje sada u naviku da svemu i svima govorim ''ne'' ali postoji jedno dugmence za iskljucivanje u zivotu na ''off'' a to je samo
kazes ''ne'' i okrenes se

meni licno je jako tesko da pogledam u oci i nekome kazem '' mrzi me, imam ja pametnijih stvari , necu da ti pomognem, nije mi do toga...''
jer nadjem sebi u glavi izgovore ''tesko mu je, drugarica mi je.... imao je nesrecno detinjstvo... jadnicak.....''

o svemu ovome sam razmisljala puno ovih dana
kada mi je draga DenVik napisala jako pametan redic , bila sam zatecena u sekundi a 3 dana nisam znala gde sam ja :
DenVik wrote:A i stekla sam taj utisak iz tvojih postova da zivis takav zivot, milion ljudi, milion reci, stotinu rodjaka itd...a gde si ti??
i podstakla me je clanica foruma sa motivom ''sasecimo u korenu sve sto nam kvari srecu,okret i brisi sa tog mesta'' ;)
tacno je , reagovace ljudi burno , niko nece odobravati moje negodovanje -ali ako cu da biram da odgovorim potvrdno i da ''trpim'' ja ili odricno i da ''trpe'' oni onda biram odrican odgovor !
ja nista ne moram da trpim ,
sigurna sam u to
uvek mogu reci to ''ne'' .... samo malo vezbe jos ;)
-Danas je moj srecan dan :) !
-Ovde sam da se menjam na bolje <3 !
http://www.youtube.com/watch?v=UOb0ei-Ej6Q :)
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/ ... 0543_n.jpg
DenVik

Re: nauci da kazes ''NE''

Post by DenVik »

Ajjejejjejje :veselica:
dobrodosla u klub " Volim sebe i postujem svoj Zivot"
dobro Jo, nemoj sad da preteras, ali sam ja sve sasekla u korenu i nije mi zao i jasno i glasno kazem da "To" ne radim vise.
A "TO" je gubljenje mog divnog vremena na tudje uzaludno potroseno vreme i ocekivanje da ce im drugi promeniti zivot sa tri reci dok oni sede i kukaju i naricu iz sveg glasa.
Sad stvari krecu na bolje, okruzena sam pozitivnijim ljudima, smehom, zezom, a ako bas imam neki izazov, pa imam vas ovde :mig:
Uvek sam u pravo vreme, na pravom mestu i uspešno činim upravo ono što treba
jovanajovana10

Post by jovanajovana10 »

pa ti si mi malo pomogla , malo Clan 257 indirektno , da budem iskrena
:)))))))))))))))))
tesko je ali cemo zajednickim snagama da smanjimo moju tolerantnost :D

pa dobro znam ,necu preterivati ,iako mi se usladilo moram da priznam :D
ali ovo je ''ciscenje zivota'' tako da ce u pocetku biti dosta ''ne'' pa ce se prorediti ;) :) ;)

moj od danas omiljeni klip :) :D :D :D mozda i ja snimim sebe ovako uskoro :D

Beba koja na sve odgovara sa NE :
http://www.youtube.com/watch?v=OFydQ9fLq9I
:*****************
-Danas je moj srecan dan :) !
-Ovde sam da se menjam na bolje <3 !
http://www.youtube.com/watch?v=UOb0ei-Ej6Q :)
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/ ... 0543_n.jpg
Član 257

Post by Član 257 »

Ovo je sjajna tema za diskusiju. Zašto to Šarlot može,a mi ne možemo? Zašto mala deca imaju jasno da i ne,a mi nemamo? Kad ja trebam da kazem neću ja to prvo sve propustim kroz 16 filtera i ako vidim da ce ga istina pogoditi ja ga slažem. Ajd sad udarite na mene za laganje... Imam dva izbora. Ja danas trebam da donesem odluku da li da mojoj sestri kažem ne ili da je slažem. Stavljam na glasanje. Šta vi kazete? Povrediti je ili biti lažov?
"Vaše unutrašnje biće vas uvek vodi ka onome šta želite. Ono vas nikada ne štiti od nečeg drugog." Abraham
Felisiti

Post by Felisiti »

Članice, ako ćeš maltretirati sebe da ne bi povredila druge, onda ćeš ti biti povređena radeći nešto što ne želiš.
Kad radimo ono što ne želimo da bi drugima udovoljili, ko je tu onda na prvom mestu?
A ko inače treba da nam bude na prvom mestu?

Nisam nikakav ego - manijak, čak šta više, daleko sam od toga, ali činjenica je da mi najviše vremena provodimo sa sobom i da sami sebi uvek ostajemo kad svi drugi odu, pa onda mi je logično da sebi najpre treba da udovoljimo.
Tako da glasam da sestri kažeš ne.

Jovanice, šta drugo reći nego bravo! :bravo: :bravo:
Član 257

Post by Član 257 »

Zabelezen glas :)
"Vaše unutrašnje biće vas uvek vodi ka onome šta želite. Ono vas nikada ne štiti od nečeg drugog." Abraham
sarah

Post by sarah »

Ja to delim ovako, za delove mog života u kojima sve zavisi od mene, posao, poznanstva, porodične obaveze, poznanici i ljudi sa kojima se ne družim i ne delim bliskost uvek lako i bez grižnje mogu reći Ne. Ali isto tako i slagati bezazleno, tipa imam drugih obaveza i to(mada kad pogledaš to i nije laž osim što mi ono drugo što radim nije obaveza)...Ali kada je u pitanju moj partner i prijatelji, nema te stvari koju bi me oni pitali a ja odbila, ako je u mojoj moći i ako mogu dati podršku i pomoć, dajem je bezrezervno, a i primam :) Stvar je okružiti se u životu sa ljudima koji su ti bliski i koji znaju tvoje potrebe i tvoj način života tada je sve lako, kada se napravi granica lako je reći ne onima drugima :) I kada je u pitanju nešto što meni ne prija, mi smo već odavno izgradili takav odnos da me zaobilaze sa predlozima za koje znaju da to nisam ja...Dugo godina mi je trebalo da se distanciram od onoga kako bi volela da me drugi vide, i ne grize me više savest kao ranije zbog odbijanja svega i svakoga...Ponta je u tome da nije sve crno ili belo...Treba reći ne ali treba raditi na tome da na afirmativan način daš ljudima i Ne i Da, onako istinski...vidim te ja kontam te, sve je ok i tako to...ali nema rušenja ograda ako me razumete :mig:
Ivan Spg
Gradska Čistoća

Post by Ivan Spg »

Naša kultura je dovela "ne" do krajnjih granica, maltene ko da si opsovao nekog.

Moj glas je uvek za "ne" jer time pomažeš sagovorniku tj. tražiocu da gradi svoju ličnost na jače temelje. Kakvo bre laganje bog te mazo. Pa najviše pomogneš nekom kada mu jasno kažeš: "ne, ne želim to", "ne, to ne bi moglo". Pa nek razmišlja zašto je to tako :)

Evo šta kaže Stiv Čendler o "ne" i našem stavu prema "ne":
Žrtve se boje reči NE i učiniće zapanjujuće stvari samo da bi izbegle da je ikad čuju. Za žrtvu NE znači odbijanje. Apsolutno, razarajuće odbijanje. Za njih NE ne zvuči kao “Ne. “, već kao: ” Ne! Ne! Ne! Ti nisi dovoljno dobra!!!! ”

Ali za vlasnika, NE jednostavno znači samo suprotno od DA. Ne I da, žive zajedno. Svako ljudsko biće ima savršeno pravo da kaže i da, i ne. I to ne smeta vlasniku. Vlasnik poštuje to pravo. Zato, vlasnik kada čuje “Ne.” ne misli odmah da nešto nije u redu sa Univerzumom, ne zaključuje odmah da je život nefer, već odmah predje na svoj sledeći zahtev. Žrtve provedu dobar deo svog života, izbegavajući da čuju reč “Ne”, jer su od nje napravili da znači totalno odbijanje. Apsolutno, temeljno i lično odbijanje. Nije ni čudno zašto žele da je izbegnu po svaku cenu. Nesreća je u tome, što dok izbegavaju da čuju NE, izbegavaju i mogućnost da im se desi DA. Ta dva idu u paketu, oni žive zajedno. Glavni razlog zašto ljudi ne dobijaju ono što žele u životu je to što oni ni ne traže. Vlasnik je uspešan jer on nema iracionalni, sujeverni strah od promašaja. Vlasnik hrabro lunja po zemlji zvanoj NE. Majkl Džordan (Michael Jordan) je izjavio: “Promašio sam više od 9.000 bacanja u koš, 300 utakmica pobedjen, 26 puta mi je poveren odlučujući pogodak u koš i ja sam promašio. PROMAŠIVAO SAM IZNOVA I IZNOVA I IZNOVA U SVOM ŽIVOTU, I ZATO SAM USPEO. Postoji velika razlika izmedju gubiti i biti poražen.”
Deo teksta http://ratnicisvetlosti.com/prevod/duhovne-veze/ :bravo: :bravo: :bravo:

Da li ćete da podržavate vlasnike ili žrtve u osobama oko vas, to je samo vaš izbor :)
Kućni red - obavezna lektira za sve novajlije pogledajte ovde.
Član 257

Post by Član 257 »

Ovo je odlično. Da li to znači da su žrtve i osoba koja kaže ne i oseca se loše i osoba koja ne zna da primi ne?
pozitiva

Post by pozitiva »

glasam za NE
veliko i iskreno
NE!
upravo sam ga ja izrekla mom divnom prijatelju sa kojim sam ovih dana imala nesporazum
Uzgovarajuci NE, on je morao da prihvati moje NE
I da me prihvati kao takvu jer sam mu jasno i precizno al na lep nacin blagom glasom objasnila da ja ne zelim tu i tu sebe da menjam jer smatram da je to i to moja dobra strana i koliko god mu bilo tesko i mora da prihvati da sam ja to sto jesam, na kraju smo izgladili nesporazum i prihvatio je moje NE! :veselica: :veselica:
dakle nema zrtve ako to NE kazemo / saopstimo na pravi nacin tom kome objasnjavamo

"lepa rec gvozdena vrata otvara" - ne zaboavimo
inace prijatelj i ja se vec danima pismeno raspljavamo oko iste stvari
a onda danas smo se culi i ja sam mu blago, s ljubavlju objasnila i rekla NE!
ljubav cini cuda, dajmo, pruzimo ljubav, razumevanje
i ja sam sad, ratnici divni svetli presrecna zbog toga!!!
izgladili smo sve nesporazume, pronasli resenje da mene ne menja tamo gde njemu smeta, vec da menja sebe, jer ja se u tom necu promeniti jer je tu sve u redu sa mnom, a on je iznasao resenje da se izbori sa time (konkretno- sa mojom brbljivoscu- eto rekla sam vam- ja sebe jaaaako volim brbljivu-kome smeta nek iznadje nacin da se izbori sa time, ja nemam problem s tim)
neko je cutolog i ja to postujem
kazem veliko NE, ne zelim da menjam tu moju brbljivost, umem da zacutim, ucim se da iznadjem unutrasnj tisinu, al necu sebe menjati u onome gde sebe najvise volim, a to je brbljivost.
dakle,
rezime:
reci istinu, reci NE, s razumevanjem onog drugog, i sa postovanjem, objasniti zasto
i biti uveren da je sve u redu!!
Inace meni je jako teko da kazem ne, sve bi da uradim, svima da pomognem, e pa ucim se reci ne, na ovaj nacin, da niko ne bude zrtva!

ljudovi, pa vi ni ne znate koliko ja vas sve koliko ste ovde 15000, 20000 volim
srce mi je siroko duboko i ispunjeno
volim vas sve :veselica: :veselica: :veselica: :veselica: :veselica: :veselica: :veselica: :veselica: :veselica:
Post Reply