nauci da kazes ''NE''

Odnos, komunikacija, interakcija sa ljudima oko nas. Kako, šta, zašto? Mame, tate, braće, sestre, prijatelji, poznanici, partnerke, partneri, žene, muževi, kolege...
Ivan Spg
Gradska Čistoća

Re: nauci da kazes ''NE''

Post by Ivan Spg »

Član pa ako ne kažeš ne kad treba definitivno prihvataš ulogu žrtve, to mu dođe kao posledica nekako prirodno.
Kućni red - obavezna lektira za sve novajlije pogledajte ovde.
Brida

Post by Brida »

Nikako da naviknem sebe da kazem "Ne"uvek se osecam lose,kad izgovorim.Poslednji put kad sam rekla NE familija se okrenula protiv mene,nisu naucili na mene da odbijam,navikli su da cutim i radim kako oni kazu.Ne zalim sto sam rekla NE,ali nikako da nastavim dalje.Gledam da druge ne povredim,ali uvek se ja osecam povredjeno. :budala:
Život se nikome na ovom svetu ne duguje. Ni majci ni deci, ni prijateljima, nijednom idealu! Život je moje, jedino moje neprikosnoveno pravo. U šta ću ga satreti moja je lična stvar.
Ivan Spg
Gradska Čistoća

Post by Ivan Spg »

Nije "ne" samo reći ne. To je stav :) Kreneš od "izvini ali stvarno mi ne prija da radiš to..." ili "stvarno ne mogu to sada da uradim..." i tako to :)
Što kaže Stiv Čendler jedan od načina da lakše kažeš "ne" je taj što ćeš prvo drugim stvarima reći "da". Recimo: "da, ja želim da se osećam dobro". E kad krećeš od toga onda je lakše reći "ne".
Brida

Post by Brida »

Kapiram da nije samo reci ne ,trudim se da zauzmem taj stav,i radim samo ono sto menei prija.To je valjda sustina svega :pardon: .Sporo napredujem,ali.. :trazhi:
Život se nikome na ovom svetu ne duguje. Ni majci ni deci, ni prijateljima, nijednom idealu! Život je moje, jedino moje neprikosnoveno pravo. U šta ću ga satreti moja je lična stvar.
nikola

Post by nikola »

Imam i ja taj problem da kazem NE, Bas me nervira sto uvek pokusavam da ne povredim druge, uvek zelim da budem dobar prema drugima sto i nije tako dobro :x
Ivan Spg
Gradska Čistoća

Post by Ivan Spg »

Znaš šta, tj znate šta :) Vina i ja smo baš imali otvaranje očiju zadnjih par meseci oko toga u vezi rodbine. To nam je tako usađeno, ko da nemamo pravo da živimo zbog sebe i svojih potreba.
DenVik

Post by DenVik »

Polako ljudi, dajte sebi vremena, budite blagi prema sebi.
Kako se budite( budim) tako raste svesnost, ljubav prema sebi i vec je dovoljno sto ste svesni da vam nesto smeta i sto to delimo ovde jedni sa drugima.
I onda dolazi i odgovor..pustite odgovor da vam dodje...
Spoygg, slazem se, u nasem okruzenju je posadjeno seme od milion glupih pravila, e pa mi smo sad ovde da taj korov raskrcimo i da posadimo novo seme.
Uvek sam u pravo vreme, na pravom mestu i uspešno činim upravo ono što treba
Ivan Spg
Gradska Čistoća

Post by Ivan Spg »

Ej Sančo dala si mi super šlagvort za novu temu tako da sam tvoj post pretvorio u novu temu ovde http://forum.ratnicisvetlosti.com/viewt ... f=13&t=380 "Usvajanje novih navika" :ruzha:
DenVik

Post by DenVik »

Ovo je za Člana.
Ja bi dala šansu svojoj sestri, ali ja volim svoju sestru.
Zavuci se u svoju dušu i pitaj. Ujutru ćeš nam reći šta si čula. Lj
Uvek sam u pravo vreme, na pravom mestu i uspešno činim upravo ono što treba
Vina

Post by Vina »

Znači apsolutno razumem šta govoriš, ali potpuno. Iz više različitih razloga mi se u životu desi da ne kažem Ne kad je za to savršena prilika.

Prvi razlog
je to što ni ne skontam u datom trenutku da me neko zaj...va, i ne kapiram da mi sisa enerdži, nisam tad dovoljno prisutna i pametna i to tako prođe, osećam se loše, i tek posle par sati ili dana skontam šemu i patern mog odnosa sa tom osobom. :budala: :budala: :budala:

Drugi razlog
je da ne reagujem i ne kažem Ne zato što po navici (koja nam je svima ugrađena u DNK od kad znamo za sebe) dajem sve od sebe da ne dođe ne daj bože do bilo kakvih neprijatnosti. Uf, tu se izvrćem, i preznojavam, i savijam, i zelenim u licu, al' sve nekako tešim sebe i pravdam svoje ne-reagovanje i suočavanje sa tom osobom/situacijom, štagod bilo. Znači ne govorim Ne iz straha da ne pokvarim odnos sa tom nekom, bitnom osobom, sa kojom sam možda i u prošlosti imala već neka suočavanja i svađe, periode ne-pričanja, pa eto, da se poštedim tog bola ponovo. :shok: :shok: :shok:

Treći razlog
je kada po milioniti, ma trilioniti put ponovo padnem u istu istacku zamku, i tuđu negativnu energiju, bes i frustraciju shvatim lično, i dopustim da uđe u moj bubble trenutne energije. E ta mi je omiljena, znači ne znam ni sama koliko puta mi se to ponovilo, i sad se desi, doduše mnogo, mnogo manje, ali desi se ponekad. I onda se osećam kao u magarećoj klupi, kao poslednji primitivac i ljudsko biće bez imalo inteligencije. Al' dobro sad, tada se isplačem, udahnem par puta duboko, i kažem sebi da je sve to dobro zbog mene i da iz svega toga sazreva bolja Ja. Da je ok iskazati se, i besneti, i da sam se samo branila, ništa više. Da sam bezbedna, da je sada jedini trenutak koji imam, i da igra upavo počinje. :zdravica: :zdravica: :zdravica:
Stvar je samo u praksi, i ponavljanju, ništa više. Najgore što u takvoj situaciji možemo učiniti jeste da se ljutimo na sebe, i krivimo sebe.
Ti si ono o čemu razmišljaš najveći deo vremena.
Post Reply