Usvajanje novih navika

Tipovi ličnosti, ličnost, osobenost, šta nas čini onima koji smo, unikatnost
DenVik

Re: Usvajanje novih navika

Post by DenVik »

Bravo, Tanita( o, covece, pa ti si se sad pravo raspricala), i meni se desavalo da hocu posto-poto da promenim , znam da sam na pravom putu, ali poenta je da OSECAS, da si u skladu sa sobom i zeljom i delanjem.
I u sadasnjem trenutku, sto je jako bitno( da uzivam u ovom sada sa mojom porodicom, meni dragim ljudima, da im "sluzim", odnosno da cinim sitne ludosti iz ljubavi i da se osecam dobro zbog toga i ujedno i radim na sebi, to je to)
Uvek sam u pravo vreme, na pravom mestu i uspešno činim upravo ono što treba
Brida

Post by Brida »

Moram sebi da kazem "Ne"ne radi vise to,da naviknem sebe da kad kazem nekom sta mislim, osecam(to cinim retko)da se posle ne izvinjavam. :nempojma:
Život se nikome na ovom svetu ne duguje. Ni majci ni deci, ni prijateljima, nijednom idealu! Život je moje, jedino moje neprikosnoveno pravo. U šta ću ga satreti moja je lična stvar.
Vina

Post by Vina »

Zato je bitan način na koji nešto saopštavamo drugome, ton razgovora, da se oseti pažljivost u našem glasu ali ipak i rešenost da ne odustajemo od sebe...tanka je linija, ali može se to... :)
Ti si ono o čemu razmišljaš najveći deo vremena.
Vina

Post by Vina »

Mislim, onda nakon takvog Ne, ne bi se osećala loše i imala potrebu da se izvinjavaš.
Brida

Post by Brida »

Znam.Nekako sve okrenu,ja ispadnem losa.Problem je sto su navikli da se slazem uvk s njima i radim sta oni kazu.
Život se nikome na ovom svetu ne duguje. Ni majci ni deci, ni prijateljima, nijednom idealu! Život je moje, jedino moje neprikosnoveno pravo. U šta ću ga satreti moja je lična stvar.
Vina

Post by Vina »

Kad god ti neko krene s rečenicom: 'A ti si ovo... A ti si onda rekla....Ti! Ti! Ti!', znaj da nisi ti, već ste zajedno. Uvek je potrebno dvoje za neku situaciju, i nema šanse da oni sa sebe speru svoj deo. Šta god da ti pričali, vadili iz naftalina prošlosti, ne šljivi to pet posto. Sad menjaš priču, i jednostavno si se predomislila! Zdravo! Imaš prava da se menjaš, a njih ostavi da imaju prostora da rastu mentalno i duhovno, i da kreiraju nove navike. hehehe Gledaj sebe. Ti si dovoljno dobra.
Brida

Post by Brida »

Hvala ti :)
tanita

Post by tanita »

sanco wrote:Moram sebi da kazem "Ne"ne radi vise to,da naviknem sebe da kad kazem nekom sta mislim, osecam(to cinim retko)da se posle ne izvinjavam. :nempojma:
nisam sigurna ali mozda se pre radi o potiskivanju emocije, misli i sl. mozda je potreban neki poticaj, nešto što će pokrenuti taj tok misli i emocija da idu ,,van,,...kad bi se ta ,,putanja,, uhodala onda bi ovo što je spolja (drugi ljudi, njihova osuda i naša potreba za izvinjenjem) pali u senu, tj to bi postalo nebitno, jer mi imamo sad svoj poredak (iznesi ono što misliš i osećaš i stani iza toga, jer to je prava istina a svi tezimo biti u istini sa sobom. i to nam donosi ispunjenje.) S. mozda ti posluzi. :drugari:
DenVik

Post by DenVik »

Ispravite me, ako grešim, ali ja mislim da je temelj cele ove naše priče ljubav prema sebi i samopoštovanje, da si svestan sebe i svojih htenja, da prosto osećaš da si na pravom putu, siguran i bezbedan. Uvek i svuda.
Trebalo mi je vremena da postavim temelje, usvojiti nove navike nije lako, ali nije ni nemoguće, prosto, to je jedini put.
Uvek sam u pravo vreme, na pravom mestu i uspešno činim upravo ono što treba
Noetic Sparkle

Post by Noetic Sparkle »

Psiholozi i neurolozi govore da je to sto u toku procesa usvajanja novih i odbacivanja nezeljenih navika imamo momente sto Spoygg kaze tri koraka naprijed dva unazad potpuno normalno.Naime u nasem neuroloskom sistemu,navike bilo umne ( u smislu navike da se misli na odredjen nacin,da se situacije i ljudi tumace na odredjen nacin,itd) ili navike bilo koje vrste stvaraju tzv neuroloske puteve,na neki nacin fizicke tragove,puteve kojima idu nervni impulsi i tako se navika tokom godina ustaljuje a onda kad rijesimo da se pozabavimo njom onda se stvaraju nove neuroloske veze,novi putevi i sasvim je normalno da se ponekad zapadne u staro stanje.Isto tako se kaze da to sto se cesce na pocetku a onda sve rjedje zapada u stare nacine i obrasce delanja i/ili misljenja ne treba uzimati za ozbiljno niti odustajati vec samo ici oni putem promjene i onda ce zapadanje u stare seme biti sve rjedje a zatim savim prestati a novi nacin misljenja i delanja ce biti utvrdjen.
NOETIC SPARkLE
Post Reply