ljubav ili novac

Moć misil, kako misliti pozitivno, kako izgraditi zdrav stav, sumnja, ljubav, ljubav prema sebi, zahvalnost
jovanajovana10

Re: ljubav ili novac

Post by jovanajovana10 »

drago mi je sto se Clanica nasa draga, finanasijski savetnik broj 1. na forumu ovako raspisala - ipak je u pitanju iskustvo :)
meni se sve to juce pokrenulo ponovo kao tema (mada ta tema je stalno na tapeti u mojoj porodici cim se ja pomenem, ujak, stric, baba, deda, majka ...svi ce mi reci isto uglas -i ko onda od te buke da cuje sebe ) juce sam imala mali satacic sa druaricama i iz srednje skole koje jako volim (jedana je na jedivite jade zaposljena u struci na neodredjeno na sveze a druga je sveze u braku i ima milion problema posao, preseljenje sa muzem... sve i svasta...) a ja sam juce dok sam bila na fakultetu jer sam je prijavila za volonterski rad imala razgovor sa upravnikom ''da li sam ja sigurna da zelim da radim taj posao koji mi se nudi sa celim njegovim obimom, odgovornostima i ogromnim rizikom? javi se u ponedeljk kada razmislis'' - HVALA DRAGOM UPRAVNIKU (inace najstrozijem profesoru) sto je rekao ''razmisli do ponedeljka.
i tako su moje drugarice pricale o stanu, poslu... svojim psima.... dok nisu primetile moju odsutnost
i dobila sam pitanja (posto sam ja ta koja obicno pita njih) DA LI TI ZELIS TO?(NE) DA LI VOLIS TAJ POSA? (NE) DA LI IMA NEKA OBLAST KOJU VOLIS OD TIH ? (NE) NEMOJ TO DA RADIS -NE RADI STVARI KOJE NE VOLIS
ja sam se zgranula- ja zapravo ne volim istinski ono sto bih trebalo da radim celog zivota i to saznajem pred kraj skolovanja - drzite me da ne padnem!
onda sam dosla do stavke - raditi ovde posao koji toliko ne volim za platu koja je veca
ili tamo negde posao koji volim za jos vecu platu ?

jedna od drugarica je po povaratku i Amerike gde je studirala neko vreme - ovde dobila etiketu ''prekvalifikovana'' i danas , ne moze ovde da se zposli ili tesko,
neni nesto nije jasan termin ''prekvalifikovana'' - a zna par jezika, mnogo iskustva , strani casopisi su objavljivali njene radove , devojka je genije ...- ali previse je da bi ovde radila i osnovala ovde porodicu i samostalan zivot - i kako to da te ne obeshrabri

ja, sto se mene tice , ne smem da dugo ostanem u inostranstvu -10 dana plafon ! da mi se nebi previse dopalo
kada sam kod mame koja zivi u Austriji bila sa sestrom (ja i sestra studiramo ovde) zapamtila sam scenu - ja i ona u marketu poslednji dan nakon povratka i gledamo u police , uglas '' nesdostajace mi sve ovo kada odemo sutra kuci'' - kuci nema toga , kuci ljustis krompir i cekas ispitni rok sva u grcu kako ce proci , sva u grcu da li cu upasti na budzet ili ne posto me zelimo da mama placa obema velike skolarine i zasebne stanove.

ja sebi ne zelim da dozvolim da postanem svesna da mi je tamo bolje !

ni ja pare nisam volela - dok sam ih imala - onada budu nevazne
kada ih nema - eeee.... onada samo razmisljas kako da do njih stignes !

hvala Clanice na iskrenim savetima i iskustvima koje si podelila ovde sa nam :)
nece plata skorije ;)

mozada ja malo delujem konfuzno , hocu fakultet- necu , hovu volonter-necu, hocu posao ovde-hocu tamo.... kako god!
imam pravo da se pitam i trazim i probam do beskraja dok se ne pronadjem.
ja moram da nadjem sebe , gde da sam se sakrila - to jeste malo dug i komplikovan proces - ali radi se o meni i ja moram sebe da preispitam 10000 puta.
mozda sutra kazem- zelim da postanem moler ! - nasla sam se ! ali ima da trazim sve dok ne nadjem i 100 puta da menjam ako treba i probam :)
-Danas je moj srecan dan :) !
-Ovde sam da se menjam na bolje <3 !
http://www.youtube.com/watch?v=UOb0ei-Ej6Q :)
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/ ... 0543_n.jpg
Član 257

Post by Član 257 »

Čoveče, shvataš li da ako izabereš bilo šta da radiš nije konačna odluka do kraja života? Čemu tolika frka da sad i odmah moraš da doneseš dugoročne odluke? Zaposli se gde god želiš s namerom da neko vreme samo primaš platu za uživanje, putovanja, frajere, kafice, krpice... A onda daj sebi vreme da smisliš i da ti srce sve objasni. :drugari: :kul:
"Vaše unutrašnje biće vas uvek vodi ka onome šta želite. Ono vas nikada ne štiti od nečeg drugog." Abraham
jovanajovana10

Post by jovanajovana10 »

upravu si Clanice !!!! ali potpuno
to bi tako trebalo da bude
ali sam pod pritiskom
sta ces sad? sta ces sad? sta ces sad?
to sam pitanje dobila kad sam zavrsila osnovnu, svednju, staz i drzavni ispit, evo deo fakulteta (prve 3 godine pa diploma, pa posle idu jos 2).... sta ces sad?
svako sa svojim zahtevima , roditelji , decko, ovaj onaj ma Lujza se nebi snasla , ni ''prosvetljeni buda'' :) a kamoli ja
svako ko ima 23-24 godine zna o cemu govorim :)
mnogo smo svi pogubljeni .... ne znamo ni kud smo posli ni gde smo dosli ni sta smo ustvari hteli - mnoooogo pogresno odabranih fakulteta i nimalo zivotnog iskustva .
ne govorim ovo kao neki sveznalica nego kao neznalica potpuni i treba mi savet tebe i svih vas cije misljenje jako cenim
kao sto bi me posavetovala dajbolj drugarica, starija sestra , majka

ja sve odluke smatram konacnim jer ih jako dugo i temeljno donosim , sve pocinjem da se pitam '' na vreme'' - ne znam sto ,
a u dubini znam da cu aj , ovakva kakva sam da promenim 10 posla i par zemalja i sve sto ne zelim necu da trpim
i pitams se sta ja da kazem mojoj '' prekvalifikovanoj'' drugarici kada me pita da jo navedem neki razlog zasto ona nebi otilsa u juzni Nemacku gde moze da dobije papire tako sto ce reci da ima gej brak sa poznanicom ili dasu u vezi - sto je rupa u zakonu i dozvoljeno je ? mogu da kazem to je tvoj zivot radi koako mislis da treba- izem ti takvu drugaricu ! bas sam od pomoci ! i sebi onada i drugima .... to nisam ja , nisam takva , ne volim tu prazninu u govoru
tanita

Post by tanita »

Jole,evo i iz mog ugla,pa ako ti bude znacilo,obzirom da smo negde u slicnoj situaciji,i ja ove godine zavrsavam faks,na relaciji sam dve drzave, i cekaju me ista pitanja i dileme.:) Nego, ja sam jedan dobar deo svog zivota bila perfekcionista,lomila sam se da sve uradim kako treba,uspevalo mi je... ponekad cak zahtevalo previse odricanja a dolazilo sve manje satisfakcije.. Najednom, zivot se potrudi da ti jako zakomplicira,ti se opet po starom upinjes da sve iskontrolises,iskalkulises,jer znas da mozes,kad ono,nee ideee..:) e sta tad. Tad shvatis da ne mozes sve drzati pod kontrolom i dugorocno planirati,jer moze biti izvor frustracije. ( kazu da svaka nasa odluka,pa i najmanja koju donesemo A ne sprovedemo u delo jako crpi nasu energiju)... tako sam vremenom naucila da se opustim i puustiiiimmm..da delam najbolje sto mogu ili onoliko koliko mi prija, da imam lepe zelje i veru u najbolje,a sta ce biti sutra,videceeemoo :D.... jednom kad sam mislila da sam skroz ispustila konce i da idem ravno u pakao, haha, tamo u paklu me sacekala ljubav. :) tu sam naucila i da zaista verujem zivotu.. Dobro,doci ce momenat odluke ali iskreno Jo mislim da ce ti se -do tad- saamo kaz'ti.. :) :*
jovanajovana10

Post by jovanajovana10 »

i ja do mislim duso
:-):-):-)
opterecena sam budusnoscu,tako je odvek i u takvom okruzenju zivim :-(
:-*:-*:-*:-*:-*
uostalom,zajedno smo jaci! :-*
sarah

Post by sarah »

257 Hihiii šta ću kad volim malo da cirnem :zdravica:
Jovana poslala sam ti pp, ali dodaću još da se slažem sa 257 i Tanitom...Zaista je najbitnije da se opustiš i prepustiš toku, jer sve se dešava sa razlogom i pogrešan izbor faksa i zanimanja. Meni se to desilo i ja sam jako zahvalna na tome, jer sam počela da cenim sebe više, kada sam odlučila da raskinem taj odnos moranja od roditelja do društva...Samo opušteno i ništa se ne mora i sve se uvek odvija u tvoju najveću korist :)
Love

Post by Love »

ce mu dvojba ?
sto kaze tvoje srce?
kakve veze imaju misljenja svih ljudi ovoga svijeta ako TI nisi sretna?
Da se mora birati ( jos i ja ucim da se moze sve hihi)
to je definitivno LJ U B A V !
svaki argument mi je suvisan, ali s drgue strane mogla bih nabrajati do sutra :mrgreen:
Ja osobno ne znam sto ce mi sve pare svijeta i sav materijalizam, ako nemam ljubavi, ako nemam s kime iskreno dijeliti i iskreno se radovati.
Ako ne mam nekoga s kim cu se skupa veseliti, skupa prolaziti kroz trnje, skupa plesati i plakati ma sveee sto je ikad postojalo i sto ce ikad postojati :mrgreen:
Meni je ljubav smisao i pokretac svega, ja sam ljubav ti si ljubav mi smo ljubav svi smo mi ljubav :mrgreen:
Kako je rekao onaj ciko pokazi prstom u sebe i uprjeti ces u srce :mrgreen:
dat cu neke primjere iz osobnog zivota:
Proslo ljeto sam bila kod moje bogate rodakinje ima neku svoju firmu u sklopu poliklinike svijetlost, radi sa ljudima i usput od nicega stvarno je zgrnila para i pare ja iskreno perilicu vesa nisam znala ukljuciti u toj kuci :oops: premoderna tehnologija za mene...
I razgovaramo ja i ona i sto mi zena kaze, nikad nije nasla ono sto je ispunjava iz nutra, nije nasla svoju srecu. Muz je bio suprotnost nje mogao je doslovno spavati u supi i biti sretan, nju to nije zadovoljavalo isla je trazila je i napravila je i svaka joj cast.. Ali sada je to zena koja je po meni trebala i u mirovinu, a i dalje radi od jutra do mraka i nije ispunjena... znas onu od Đoleta sve je imo a ništa nije imo https://www.youtube.com/watch?v=R8RbrcK8_t8 ( ps. fala na podsjetniku moram s tom zenom pod hitno stupiti u kontakt :veselica: )

moja majka je isto bila zena koja je voljela raditi i napraviti bolje vise i jace, jak duh :mrgreen:
imala je svoju trgovinicu i nabavljala robu u Turskoj kako bi zivot bio sto bolji.
I eto nedavno bas tata je rekao zadnji put kad je isla tamo rekao je da nejde, nije da su imali nesta puno ali imali smo to divno zajednistvo, njemu je to bila idila, eto rekla je da ce to biti zadnji put.
Ona je htjela napraviti nam bolje i vise pogotovo za mene. ne smatram to niti malo krivim, ali sto je moj tata rekao da to je i stvarno bio zadnji put da je otisla, nasla se na krivom mjestu u krivo vrijeme i ubijena..
da grubo kazem jebo ti sve pare svijeta i male i velike mi bi uspili biti super ispod skucenog mosta, ali imali bi jedni druge <3
Samo navodim primjer gdje sam i ja sama sebi zadnji put rijesila tu nedoumicu. ne smatram da je u toj prici nesta lose, takav je bio tok stvari i tako je trebalo biti :mrgreen: to su nase duse odabrale :mrgreen:

To pricam iz perspektiva ugrubih.
No s ucenjima koje imamo mi koji smo se skupili ovdje vidimo da mozemo imati jedno i drugo i jos uz to nesta trece, ne treba se ogranicavati.
I uvjek i uvjek i uvjek sljediti svoje srce ono sto ono kaze :D ne mi ili ankete prijatelja i onih koji to zele biti ili kojih zelimo da to budu SAMO MI MI MI MI MI...
Ali ja cu uvjek i svuda reci da se mora mora birati onda u mom slucaju je to LJUBAV!!!!!!!

veliki pozdrav i hagač :drugari: :drugari: :drugari: :drugari: :ruzha: :ruzha: :ruzha:
You are my mother,you are my father,You are my lover and my best friend
You are the mountain, you are the ocean,You are the beginning without end
And I love you so,cause you help me see
And to see you in all is to see you in me
I'm in you and you're in me
Član 257

Post by Član 257 »

Imala sam novce bez ljubavi. Imala sam ljubav bez novaca. Oboje mi je bezveze. Zato sam i glasala da hocu i jedno i drugo. Naravno da dajem prednost ljubavi, ali nije mi se dopadalo gledati moju ljubav kako pije tablete za smirenje, kako ima povisen pritisak i kako se danonocno nervira zbog nedostatka novca kojim treba nahraniti najmilije. Kad ga zagrlim i osetim taj strah i grč. Nije mi se ni to svidelo. Glasam za ljubav i novac zajedno. ( zašto to uopšte treba razmatrati odvojeno? Želim dobrobit u svim oblicima)
"Vaše unutrašnje biće vas uvek vodi ka onome šta želite. Ono vas nikada ne štiti od nečeg drugog." Abraham
jovanajovana10

Post by jovanajovana10 »

da grubo kazem jebo ti sve pare svijeta i male i velike mi bi uspili biti super ispod skucenog mosta, ali imali bi jedni druge <3
hvala ti !!!!! hvalaaaaa ! :)
eee... tako sam i ja mislila !
bas su to bile moje reci kada sam bila u pubertetu (nemoj me pogresno razmeti)
ali suprotno me je snaslo , na ogromnu sreci a i na zlost :)
hocu da budemo zajedno, samo zajedno da budemo, samo zajedno..... pa onda suze... pa bla bla bla...
onda su se moji razveli, onda je mama otisla da zaradi novac jer smo i ja i sesta zelele da se obrazujemo kao i sva deca koja imaju podrsku oba roditelja NOVCANU
mi to zasluzujemo , a skola, stan , sve ostalo , odeca, knjiga, hrana, skolarinu (doduse uvek smo na budzetu) - ne pada sa grane
sigurno je bilo pametnije da se razdvojimo da bi napredovale , a ne da sedimo kuci sve tri i kukamo ja nezadovoljne
mozemo da se volimo koliko hocemo kada bi to znacilo kukanje i gomila neispunjenih zelja i mamina tuga sto ne moze da nam piusti osnovno jer skolovanje je osnovna star

bas sam se juce nesto rasplakala zbog toga malo, i onda je mama jos rekla ''guraj dalje'' i ja sam tek onada odplakala :)
takav je zivot - na bolji nacin nije mogla da nam pokaze svoju ljubav :cry:

mozda bas zato , iz tog razloga gledajuci nju koja nije pored svoje dece ja se toliko plasim toga
toliko zelim mir i porodicu na jednom mestu , a u danasnje vreme mir=novac
zato mozda i pokrecem ove teme
jer skoro da sam sigurna da ''mir=novac''
ne puno novca , samo po minimalno 200 e mesecno deci da mogu da priustim, onoliko koliko ja trosim mesecno ili 180 000 dinara za skolarinu (mada mi to ne placamo :) vredne smo )

da mama nije otisla , otkud nama 400 evra mesecno + 180 000 za skolarinu ?
pa da sam ''ALHEMICAR'' Paola Koelja taj novac nebih uspela da stvorim :) :) :)
a mama je radila svasta u isto vreme sila vencanice, radila stampu na maicama , cistila stanove , radila svoj posalo u bolnici i opet nismo imali ... ja sam prva htela da je postedim svega toga i sacuvam njeno zdravlje jer je volim

to nije moja realnost , to je realnost svih roditelja cije dvoje,troje dece studira van kuce u Srbiji
Last edited by jovanajovana10 on 06 Jun 2013, 00:55, edited 2 times in total.
jovanajovana10

Post by jovanajovana10 »

Clanice , o tome se i radi sto je neophodno ali neophodno imati i porodicu i ljubav pored sebe ali i ljubav prema poslu kojim se bavimo i uz to da dobro zaradjujemo ...
a mi smo , dobro ajde da govorim u svoje ime ,mladi, zbunjeni , isgubljeni ....
ne umemo da se snadjemo u tom citaom haosu - to tako sada izgleda
tesko je to jako ,
a ja zelim da imam sve to ali uvek negde skripi ... to se valjda zove ''zivot'' :) lekcije , kako god
volela bih da isto ovako za 10 godina sedim za kompom i filozofiram o zivotu jer necu morati da radim 3 posla i da ne vidjam ni sebe ni druge ni svoje ... da ima lep lagan posao koji volim , puno vremena za sebe i druge i dobru zaradu
a sada se postavlja temelj za tako nesto
kad cu ako ne sad
sto moja baka kaze : '' ko radi u maladosti uziva u starosti i obratno''
:)
Post Reply